Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

 

Tento článek je věnován několika klasickým, tedy 90° zalomeným, revolverovým hlavám, se kterými se v tomto čase můžeme tu a tam setkat. Na titulním snímku je 4-násobný revolver od japonské firmy TAKAHASHI SEISAKUSHO Co Ltd, který pojme čtyři 1,25" okuláry. Ve větším detailu si ho můžete prohlédnout na fotografii níže.

 

 

Druhým revolverem, který zde budu recenzovat, je 5-ti násobná hlavice od americké firmy TEC. Je rovněž určena jen pro 1,25" okuláry a můžete ji vidět na snímku níže. Nevýhodou této revolverové hlavy je to, že se nedávno přestala vyrábět.

 

 

Obě hlavice jsou příjemně kompaktní, což je vidět i z úvodních snímků. Že jsou velikostí na tom de facto stejně, je zřejmé i ze dvou následujících obrázků, na kterých jsou pro ještě lepší posouzení jejich rozměrů osazeny optickou stavbou jednoduchými, a tudíž spíše malými, okuláry TV Plossl a Baader Genuine Ortho.

 

 

 

Především revolverová hlava TAKAHASHI, která je přeci jen z uvedené dvojice malinko menší, je pak celkovou hmotností velice vhodná i pro refraktory běžné velikosti, včetně takových, které vykazují ještě dobrou stabilitu při jejich uchycení na přenosnou azimutální montáž. V tomto případě totiž řešíme jednu důležitou věc a tou je nutnost optimálního vyvážení dalekohledu, v jehož okulárovém výtahu je vsunuta např. těžší binohlava, velmi objemný 2" ultraširokoúhlý okulár, nebo právě zde popisovaná revolverová hlava. Potíž nastává logicky u AZ montáží, které nemají aretaci polohy nebo aspoň dobře řešenou možnost regulace třecí síly.

 

 

Na katadioptru vypadá hlavice TAKAHASHI velice elegantně a taky je velice praktická. Na mém Maksutovu OMC 200 jsem si její testování s gustem užíval laughing. Z planet toho teď sice moc k vidění není, ale i na tom už prťavém Marsu se za lepšího seeingu daly při 300-násobném zvětšení snadno vykoukat známé albedové útvary. Dlouhé ohnisko v kombinaci s jednoduchými okuláry se středně dlouhým ohniskem má své nesporné výhody. A když k tomu přidáme rychlou změnu zvětšení pouhým pootočením revolveru, je to lahůdka smile.

 

 

Pravoúhlý odraz kužele světla je realizován hranolem, který je přicloněn na průměr 29 mm. Z obou faktů je zřejmé, že výrobce zde upřednostňuje pozorování těles solárního systému v méně světelných dalekohledech a za použití okulárů s menší vstupní pupilou, typicky tedy okulárů planetárních. Samozřejmě, že i použití Panoptika 24 mm nečiní žádný problém...

Hlavice je uvnitř poctivě vyčerněna, takže lesklý eloxovaný hliník díky tečným paprskům tam nenajdete. Správnou orientaci revolveru poznáte díky malému otvoru nad modrým firemním logem, který navíc ve tmě světélkuje.  Aretace okulárů v šachtách se provádí otáčením závitového kroužku, který uvnitř postupně svírá rozřízlý plastový kroužek ( tento tedy má stejnou funkci jako obvyklejší mosazné pero ). Naprosto luxusní je toto uchycení u okulárů, které nemají drážku na barelu. Nejde zde jen o spolehlivé sevření okuláru, aby z hlavice nevypadl, ale také o možnost vykompenzování nedostatečné vzájemné parfokalizace všech okulárů, tedy o možnost potřebný okulár jemně vysunout a opětovně zajistit. Drážka na barelu může toto zkomplikovat a ještě horší je to u okulárů, kde je drážka celá, nebo z části šikmá. Trváte-li i u takto "postižených" okulárů na komfortní parfokalizaci, nezbyde nic jiného, než okuláry upnout až pod drážkou. Částečně si to můžeme vylepšit tím, že si necháme vysoustružit plastové kroužky o potřebné výšce ( někdy až 1 cm ), které navlečete na konec barelu. 

Takahashi revolver se velice komfortně polohuje, aretaci zajišťuje odpružená kulička. K otáčení hlavicí slouží dva pokovené kolíky, za které můžeme hlavu uchopit. Tyto plní ještě další funkci - chrání a zakrývají červíky, kterými se reguluje přítlak na kuličky - viz. foto níže. Ne nadarmo mají tyto kolíky, či spíše krytky, nahoře velkou drážku pro šroubovák - je totiž třeba je mít pevně utažené, protože jejich povolením můžete pak ztratit nejen je, ale snadno i červíky, atd. 

Celkově jsem s revolverem Takahashi velice spokojený. Je to velmi komfortní pomocník především pro měsíční a planetární pozorování. Pro mne dále vynikající pomocník i na testování okulárů. Rychlá výměna okuláru mi tímto nahrazuje situaci, kdy bych měl dva stejné dalekohledy vedle sebe a porovnával v nich dva různé okuláry.

 

 

  

Hlava od amerického výrobce TEC se vyráběla ve dvou verzích. První verze byla dost taková odbytá, zkrátka při první obhlídce v rukou byl člověk dost zklamaný celkovým provedením, které mělo daleko od jinak prvotřídních výrobků nesoucích označení TEC.  Inovovaná verze má už šachty opatřené mosaznými pery, je uvnitř černá, byť jde jen o černě eloxovaný hliník, tedy bez matného nátěru, a vůbec vypadá zvnějšku jako velmi dobře provedená. Že by vnitřek ještě potřeboval matnou čerň jako sůl, je vidět ze záběru níže. 

Na rozdíl od revolveru Takahashi, je zde k zalomení svazku světla použito eliptické zrcátko, což je v pravdě univerzálnější, pokud vezmeme v úvahu potenciální nasazení u světelnějších a velmi dobrých APO refraktorů. Na vstupu hlavice je kroužek s aretací, pomocí kterého lze celý revolver natočit do potřebné polohy. Myslím, že je to celkem zbytečné, tedy že by stačilo, podobně jako u japonské hlavy, otočení barelu v šachtě dalekohledu. Nehledě na to, že to zbytečně prodlužuje optickou délku.

Okuláry s drážkou na barelu mohou, díky perům v šachtách, i v této hlavě příležitostně ztížit vzájemnou parfokalizaci, tedy když budeme potřebovat některý okulár mírně povysunout. V praxi se s tímto revolverem pozorovalo velice příjemně - změna pozice a následná automatická aretace je bezproblémová. Jen si musíte zapamatovat, že zde není značka, pomocí které hned víte, jak je hlava natočená. Aktivní okulár je nad správně a vodorovně orientovaným firemním logem. Hlava je příjemně lehká a s přiměřeně velkými okuláry půjde tudíž komfortně používat u řady běžných dalekohledů.

Na snímku níže je vidět i jeden nečekaný nedostatek, na který jsem přišel náhodou - do optické cesty uvnitř vyčnívá jakýsi kolíček, může tedy za určitých okolností "nabourávat" difrakční obrazec hvězdy.

 

  

Posledním zástupcem 90° hlavic, o kterém v tomto článku pojednám, je revolver od britské firmy " nPAE " ( Precision Astro Engineering ). Tato společnost nabízí několik zajímavých produktů - kromě této 6-ti místné revolverové hlavy nabízí šikovný 2" prodlužovací tubus s integrovaným šuplíkem pro filtry a také designově originální 2" zrcátko, ve kterém je zmíněný šuplíkový měnič použit. Příslušenství si můžete prohlédnout na firemních stránkách :

https://www.npae.net/cz/

Ale nás v této recenzi zajímá především ona revolverová hlava, která je zobrazena na foto níže :

 

 

Na snímku níže to vypadá, jak snadno ji držím v ruce... Pravda je taková, že jsem ji pro vyfocení tou jednou rukou sotva udržel. Až z dalšího snímku pochopíte, proč tomu tak je... wink

 

 

 

Ano, hlavice je opravdu monstrózní a tedy určená pro velké dalekohledy. Tubus mého VMC 260L vypadá pod ní jako úplný střízlík. Ten několikakilový komplet, který na snímcích vidíte, jsem z pochopitelných důvodů nehodlal do výtahu JMI upnout v jakékoli jiné poloze, než takto. Baaderovská 2" šachta by si s touto zátěží poradila, ale Vixení VMC 260 bych na montáži vyvážil jen za pomoci přídavných závaží na přední straně tubusu.

 

 

Z obrázků výše je už zřejmé, že tento revolver, který britové označují skromně jako "Medium" smile, pojme trojici 2" příslušenství a trojici s barelem 1,25". K odklonu paprsků světla je použito cca 2" eliptické zrcátko. Aretaci polohy při výměně okuláru pootočením zajišťují neodymiové magnety. Uchycení okulárů je prováděno pomocí firemního mechanismu "Maia", což je sice obvyklé zajištění perem, ale v kombinaci s jeho pootočením z vnějšku šachty. Okulárové šachty mají šikovnou pomůcku v podobě stavěcího kroužku na jejich konci, pomocí které si uživatel odstraní nedostatky v parfokalizaci. Další firemní vychytávka se jmenuje "Theia" a tím je už v úvodu zmíněný šuplík pro velké filtry, který je zde aplikován na vstupu do hlavice - viz. foto níže :

 

 

Jeho bezpečné zajištění mají na svědomí dva miniaturní magnety, které jsou na snímku výše dobře patrné. Ze všeho výše uvedeného to vypadá, že popisovaná revolverová hlava je opravdu "Hi-Tec", ale když se s ní trochu blíže seznámíte, zjistíte, že tomu tak úplně není... Výrobce se snažil aplikovat bezpečné uchycení těžkého příslušenství - aby vám např. kilový TV Ethos nevypadl, když je zrovna "hlavou dolů", ale moc se mu to nepovedlo - jedinou jistotu dostatečného zajištění totiž máte, když by šlo umístit pero v šachtě do drážky na barelu okuláru - jenže to už pak nemůžete poštelovat parfokalizaci. Slovní spojení "když by šlo..." jsem nepoužil náhodou - pera v šachtách jsou totiž tak hluboko, že neexistuje žádný okulár, který by tomu vyhověl. Zkrátka a dobře - i při použití malé šachty tohoto revolveru a velmi silném utažení šroubkem dokážu 1,25" okulár vytáhnout. Ano, větší silou, takže vlastní vahou by okulár nevypadl, ale v případě hmotnějšího 2" příslušenství jsem já osobně potřebnou jistotu zde necítil. Že britský konstruktér ví, jaká má být optimální poloha pera v šachtě, je zřejmé z obrázku výše - drážka na vstupním barelu hlavice je totiž na správném místě.

Navíc jsou utahovací šroubky poddimenzované, jak průměrem závitu, tak velikostí knoflíku - dáte mi sami za pravdu, až zhlédnete firemní video o tomto revolveru. Všimnete si tam i jiné podezřelé okolnosti, především to, že aretace polohy při pootočení není úplně jednoznačná, jako v případě mechanismu s kuličkou nebo perem. Abych měl jistotu kolmosti navoleného okuláru k zrcátku, musel jsem vždy po změně pozice hlavicí trochu "zavrklat" na obě strany.

https://youtu.be/MPg53AxSfAk

Dozajista souhlasíte se mnou, že firemní video je nejen tak trochu ve stylu "levenhuk", tedy nabídka levného dalekohledu na silně poddimenzované montáži, ale je i jinak zavádějící až klamavé... Je z něj prostě cítit místo očekávané profesionality průměrný amatérismus.

Firemní vychytávka "Maia" se tedy moc nepovedla a díky tomu je pak i celá hlavice tak nějak nedomyšlená, byť s obezřetností použitelná. Další firemní nápad s filtry -"Thea" - můžete zhlédnout na dalším videu :

https://youtu.be/8B9CyIhlJQg

Závěrem k této velké revolverové hlavě od firmy nPAE mohu říci to, že si dovedu představit její nasazení na dalekohledu třídy 20" CDK PlaneWave. S přimhouřením oka na obvyklých katadioptrech, tedy SCT dalekohledech, těch největších průměrů - tedy 16" MEADE a 14" CELESTRON. Najít refraktor vhodných rozměrů už nebude tak jednoduché - teoretická možnost použití u třeba 200 mm APO tripletu, jako vyvažovacího prvku na druhém konci tubusu, tady je ... wink Škoda nedotaženosti některých prvků, které bez velkých předělávek nepůjdou doma "vytunit". Nicméně hlavice bez velkých problémů použitelná je, akorát od ní nesmíte čekat, že je až taková, jak se tváří.

 

A na úplný konec, místo očekávaného jakéhosi závěru, přidám ještě jeden střípek ze života - osudový příběh velmi šikovného člověka jménem Paul B. Van Slyke a jeho firmy VSI (Van Slyke Instruments) - který vyráběl na zakázku opravdové "Hi-Tec" revolverové hlavy :

http://www.observatory.org/turret.htm

V roce 2013 jeho špičkově vybavenou dílnu zničil požár. Co nezničil oheň, dokonala voda během opakovaných povodní. Smutné záběry z té doby jsou na je ho stránkách :  

http://www.observatory.org/

 

K dispozici i ve větším rozlišení...