Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

Pozorování Slunce vyžaduje, aby jeho jas byl mnohonásobně zeslaben. V opačném případě hrozí vážné poškození zraku. Metod jak žádoucího zeslabení dosáhnout je celá řada. Od chromových filtrů s velmi nízkou propustností (speciální soustava tenkých vrstev nanesených v tenké vrstvě na skleněnou planparalelní destičku), přes speciální zeslabující fólii (např. Astro Solar fólie) až po tzv. Herschelův hranol. Na jeden z nich se v dnešním článku podíváme podrobněji. 

 

Úvodem

Herschelův hranol z produkce Baader Planetarium je tvořen optickým klínem (1), který odráží část svazku na neutrální filtr ND (2) a postupuje dále k okuláru (3, ten přirozeně ení součástí vlastního hranolu). Většina slunečního záření je v klínu (2) lomena a dopadá na keramickou destičku (4), kde je jeho energie absorbována. Vlastním okulárem (3) pak pozorujeme obraz Slunce, který je mnohonásobně zeslaben.

Herschelův hranol této konstrukce je vhodný pro refraktory, zejména pak pro netmelené doublety. Přirozeně jej není možné využít s uzavřenými katadioptrickými systémy (SCT, MCT), popř. uzavřenými čočkovými soustavami (např. Petzval).





 

 

Herschelův hranol od BP

Herschelův hranol od firmy Baader Planetarium na první pohled zaujme robustním bílým tělem a černými tubusky. Ve 2“ variantě, kterou jsme testovali, je na jeho zadní straně navíc sklo-keramická destička - matnice, na které se během zamíření dalekohledu promítá Slunce. Lze ji tak snadno využít coby hledáček. 2“ výstup hranolu je pak opatřen praktickým uchycením Click- lock, takže výměna okulárů je dílem okamžiku.

 

Herschelův hranol lze zakoupit sice i samostatně, ale rozhodně je výhodné jej koupit v setu s filtrem Solar Continuum a čtyřmi neutrálními filtry BP ND o různém stupni útlumu (ND3.0/1:1000, ND1.8/1:64, ND0.9/1:8, ND0.6/1:4). Celý set je navíc dodáván v praktickém kufříku. Dva z uvedených filtrů (neutrální ND=3.0/1:1000a Solar Continuum jsou pak již instalovány do vlastního hranolu. Přirozeně je pak doporučeno z bezpečnostních důvodů předinstalovaný neutrální filtr nevyjímat. Tento hranol je totiž navržen nejen pro vizuální pozorování, ale i pro fotografické využití a tak je pro prosté pozorování očima nutné ještě poněkud snížit jeho propustnost.

 

K vlastní konstrukci hranolu je nutno přidat ještě jedno malé upozornění. Optická délka 2“ hranolu je 128mm, což je o něco více než běžné 2“ zrcátko . S tím souvisí i problém se zaostřením u některých refraktorů určených primárně pro vizuální pozorování, kdy může chybět pár mm. Pokud tedy běžně pozorujete obraz ve svém refraktoru s téměř zasunutým výtahem, bude pravděpodobně obraz při prostém nahrazení 2“ zrcátka za BP Herschelův hranol neostrý. Tento problém lze zpravidla vyřešit buď použitím plošší redukce pro uchycení okuláru 2“/1.25“, nebo zkrácením tubusu. Právě v testované sestavě – u achromátu SW 100/500 chybělo doslova pár mm. Problém byl vyřešen jednou pro vždy zkrácením tubusu na straně okuláru o 5mm, což umožnilo využívat všechny stávající okuláry jak ve dne s Herschelovým hranolem, tak i v noci bez něj bez potřeby jakýchkoliv dalších změn. U refraktorů určených i pro fotografování pomocí digitálních zrcadlovek tento problém nastává jen výjimečně.

 

Pozorování s Herschelovým hranolem

Před vlastním prvním pozorováním je doporučeno zkontrolovat, zda je v Herschelově hranolu instalován neutrální šedý filtr (ND=3.0/1:1000) pro bepečné vizuální pozorování. Sestavu lze popř. i doplnit o speciální filtr pro zvýraznění jevů na Slunci – filtru Solar Continuum.

 

Oproti běžné Astro Solar folii je patrný při pozorování vyšší kontrast jednotlivých útvarů na Slunci. Velmi hezky jsou viditelné nejen jednotlivé části slunečních skvrn (umbra, preumbra) včetně jejich detailů, ale i granulace povrchu, které si jinak všimne jen zkušenější pozorovatel. S využitím Solar Continue fitru pak obraz získá zelené zbarvení. To sice mnohým na první pohled nevyhovuje (resp. Je překvapí zelené Slunce), ale při dalším pozorování si nelze nevšimnout dalšího zvýraznění pozorovaných útvarů.

Hlavní výhodou oproti Astro Solar fólii je tak vyšší kontrast pozorovaného obrazu a v neposlední řadě i výrazně větší mechanická odolnost i životnost. V některých případech je pak určitou nevýhodou potřeba zkrácení tubusu nebo nahrazení redukcí za kratší.

Děkujeme tímto firmě Supra Praha za poskytnutý Herschelův hranol k testování.