Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

Celooblohové kamery jsou jedním ze zajímavých doplňků, které zaujali mnohého astronoma. V tomto článku se podíváme "na zoubek" pár zajímavým modelům.

 1 QHY5 s širok. objektivem (QHY)

      Když se před léty objevila víceúčelová kamerka QHY5, velmi rychle se stala oblíbenou. Proto asi neudiví, že se záhy objevil i speciální objektiv, který z ní udělal jednoduchou celooblohovou kameru. Popravdě řečeno, on ten objektiv nebyl až tak speciální. Jednalo se o jednoduchý objektiv typu "rybí oko" primárně určený pro bezpečnostní kamery a pouze vsazený do T2 redukce umožňující jeho aplikaci přímo s  kamerou QHY5.

 

Zkušenosti z testování:

    I přes svou jednoduchost kamera potvrzuje, proč byla  QHY5 tolik oblíbená. Obraz byl čitelný, bez rušivého zkreslení. Obraz hvězd přiměřeně bodový. Reálná maximální expozice u této kamery je řádově v sekundách (v našem případě se 5 s se ukázalo jako optimum). Při tomto čase byla schopna zachytit hvězdy 4mag, což umožňuje i detekci jasněších meteoritů. Při delších expozicích (nad 10-15s) už začíná být znatelný vlastní šum nechlazeného senzoru. Pro základní vyzkoušení, co lze od celooblohových kamer očekávat ale  určitě nejde o špatnou volbu.

Základní parametry kamery:

                  Chip:               CMOS 1/2“ MT9M001

                  Rozlišení:         1280x1024 (1.3MPix)

                 Výstup:             USB-2.0

                 Expozič. čas:     1/100 000 – 5s (při řízení přes ASCOM i více)

                 Objektiv:           doplněk – závit T2,  1.5mm F/2.8

                 Zorné pole:       160°

   

Obrázek 1: QHY5 - dark frame (expozice 10s)

 

2. QHY-5L ii   - AllSky (QHY)

   Stará kamera QHY5 se již nevyrábí. nahradil ji nový model, resp. v několika různých variantách.  "Klasické provedení" (se stejným chipem jako stará QHY, tedy MT9M001) je určené např. pro guiding či fotografování planet. narozdíl od starší verze QHY tomuto modelu nečiní  problém ani velmi krátké expozice (starší verze QHY5 měla v obraze při velmi krátkých expozicích při méně kvalitním USB kabelu problém s pruhy), a tak ji lze využít např i pro fotografování Slunce (s příslušným vybavením samozřejmě). Verze s označením "L" se od standardní verze liší jen chipem (je použit CMOS MT9M034). Má tak pro delší záběry nižší šum a vyšší kvantovou účinnost. Je proto vhodnější pro delší expozice. Mimo těchto dvou modelů je k dispozici ještě varianta "T", ktera je barevná. Formálně má vyšší rozlišení (je zde aplikována standardní barevná Bayerova maska), s tím však souvisí i nižší citlivost. V celooblohové kameře jsme odzkoušeli variantu "L", tedy tu v této řadě nejcitlivější.

 

Zkušenosti z testování

     Oproti staré QHY5 je patrná vyšší citlivost. I díky lepšímu objektivu lze bez problémů zaznamenávat i hvězdy o magnitudu slabší než v předchozím případě. Maximální délka rozumné expozice z důvodu šumu je přibližně stejná jako u staršího typu kamery. Pro ty, kteří rádi experimentují lze pak doporučit vyzkoušet ovládat kamerku (popř. i její starší model) prostřednictvím ASCOm protokolu.  Za použití vhodného softwaru (např. MaximDL) umožní  např. automatické odčítání dark framů (temných snímků) a tím i do značné míry potlačit šum a v konečném důsledku i aplikaci delších expozicí.

   Podobně jako v případě předchozí kamerky lze doporučit používání této kamerky spíše jednorázově, resp. krátkodobě. Pro dlouhodobější používání je nutné počítat s potřebou jejího umístění do vhodného hermetického boxu, který by ochránil nejchoulostivější části kamerky (konektory, elektornika).

 Základní parametry kamery:

                  Chip:                       CMOS 1/2“ MT9M034

                  Rozlišení:          1280x960 (1.3MPix)

                  Výstup:                    USB-2.0

                  Expozič. čas:             1/100 000 – 5s

                  Objektiv:                   f´=1.25mm,  F/2.1

                  Zorné pole:               180°

   

 Obrázek 2: QHY5L-II  - dark frame (expozice 10s)

 

3. All-sky camera (MoonGlow Technologies)

     Na rozdíl od předchozích je tato kamera již koncipovaná jako plnohodnotná celooblohová kamera pro dlouhodobý provoz. Vlastní kamera je tak zapouzdřena v robusním  pouzdře (bohužel v základní verzi bez integrovaného vyhřívání). Oproti ostatním kamerám je výstup realizován prostřednictvím standardního kompozitního videosignálu. Z toho vyplývá i nižší fyzické rozlišení obrazu. Pokud plánujete obraz zaznamenávat, popř. dále zpracovávat musí počítat s nějakým vhodným videograberem. Naštěstí jich je dostupný poměrně široký výběr. Při jejich výběru se vyplatí věnovat pozornost možnostem digitalizovaného obrazu (zejména formát a možnost nastavení/vypnutí komprese).

 

 Zkušenosti z testování

      Oproti předešlým kamerám se tento model opravdu nemusíte bát nechat venku i delší dobu. Nižší rozlišení obrazu ale značně omezuje možnosti využití této kamery (hvězdy, satelity, jasné meteory). Maximální uvedený expoziční čas je opravdu nejdelší smysluplný (šum je již poměrně výrazný). Citlivost kamery snižuje fakt, že se jedná o barevnou kameru. Ověřený dosah kamery byl hvězda 3 - 3,5 mag. Pokud tedy hledáte jednoduchou kameru pro trvalou instalaci, může tato kamera představovat možnou alternativu.

 

Základní parametry kamery:

                   Chip:                           1/3" Sony Super HAD CCD II ( pravděpodobně ICX639BKA)

                   Rozlišení:                     720×576 (verze PAL)

                   Výstup:                        PAL/NTSC

                   Expozič. Čas:                1/100 000 – 4s

                   Objektiv:                       f´=1.24mm F/2.8

                   Zorné pole:                   190°

   

 Obrázek 3: MoonGlow AllSky  - dark frame (expozice 10s)

 

4. Oculus all-sky camera (Starlight Xpress Ltd)

     Tato kamera  je z testovaných  nejlépe vybavená. Mimo velmi dobré optiky a elektroniky stojí za zmínku i velmi dobře provedené pozdro (dokonce je dodávána i náhradní průhledná kupolka). Celá kamera má i nezávislé vytápění (což zejména v našich krajích není zbytečná volba). Vlastní kamera je jen lehce upravená kamera SX9 (téhož výrobce). Pokud tedy budete hledat např.  ASCOM ovladače pro možnost využít Ocullus v jiném než dodádavaném softwaru, lze je bez potíží využít (ověřeno "na vlastní kůži").

 

Zkušenosti z testování

      Kvalitní optika i chip spolu s mechanickou konstrukcí tak přispívají tomu, že co do citlivosti  má tato kamera při stejně dlouhých expozic min 0,5-1 mag. náskok před všemi výše uvedenými (samozřejmě bude záviset na okolních podmínkách). Kamera má navíc zabudováno pasivní chlazení chipu, což výrazně ovlivňuje kvalitu pořízených snímků při delších expozicích (viz. příklad 60s expozice níže).  Pokud tedy hledáte  kameru s digitálním výstupem (kamera používá USB 2.0) pro trvalou instalaci, lze tuto kameru rozhodně doporučit do vážného výběru. Kamera byla testována s aktivním 25m kabelem (Digitus DA-73103) a i s ním fungovala naprosto bez problémů.

 Základní parametry kamery:

 

                    Chip: CCD type:   Sony SuperHAD (ICX205AL)

                   Rozlišení:  1392 x 1040

                   Expoz. Čas:  1/100 000 – 5s

                   AD převodník:  16 bit

                   Chlazení: Pasivní Vzduchem

                   Objektiv:  f´=2.5mm

                   Zorné pole: 150°

                   Připojení: USB 2.0

   

 Obrázek 4: Ocullus AllSky  - dark frame (expozice 10s)

  

 Obrázek 5: Ocullus AllSky  - dark frame (expozice 60s)

 

Obrázek 6: Snímek z QHY5 AllSky (expozice 10s)

Obrázek 7: Snímek z QHY5L-II AllSky (expozice 10s)

Obrázek 8: Snímek z MoonGlow AllSKy (expozice 10s)

Obrázek 9: Snímek z Ocullus AllSky (10s)

 

Obrázek 10: Snímek z Ocullus AllSky (30s)

 Obrázek 11: Snímek z Ocullus AllSky (60s, 10km u Prahy)

 

Závěrem

   Na obrázcích výše (z nich část je převzata od našich spolupracujících kolegů) jsou demonstrovány vlastnosti kamer při jejich "ostrém nasazení" pod hvězdnou oblohou. Schválně byla zvolena delší expoziční doba (10s), která je pro mnohé kamery na samé únosnosti. V případě potřeby byly expozice složeny pomocí softwaru do jedné delší (kamera MoonGLow AllSKy, ke složení byl použit software AstroVideo). Z testovaných kamer byla podle očekávání suveréně nejlepší poslední testovaná Ocullus AllSky. Byť ani tato kamera není bez výhrad (určitě by se občas hodilo např. aktivní chlazení), určitě svůj úkol plní svědomitě. Děkujeme zároveň tímto všem, kteří se podíleli na demonstračních snímcích i firmě Supra Praha za zapůjčení vybraných modelů kamer (QHY5-II a Ocullus AllSky).