Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

Dnes je jen těžké si představit snahu o kvalitní astronomické fotografie bez pomocníka, který usnadní pointaci dalekohledu za vybraným objektem. Tímto pomocníkem jsou zařízení buď tvořené pomocnou snímací kamerou a vyžadující ke své činnosti počítač, nebo zcela autonomní (tzv. Autoguidery), které veškeré řídící činnosti jsou schopny zajistit samostatně. Příkladem první skupiny může být pointovací kamera QHY-5, příkladem druhé pak např. u nás stále oblíbený autoguider M. Myslivce nebo dnes recenzovaný LVI SmartGuider2.

Popis zařízení

   LVI Smartguider2 je vylepšená varianta předchozího modelu LVI Smartguider. Oproti ní je mimo vylepšení některých funkcí firmwaru největší novinkou tzv. MGA jednotka (Multi Guiding Adapter), která přidává celou řadu možností pro běžný autoguider ne zrovna typických a zaměřených téměř na vše, co astrofotograf při své činnosti potřebuje.

Mimo MGA jednotky v plastovém kufříku s nímž je zařízení dodáváno naleznete pointovací kameru, řídící jednotku, nutnou kabeláž pro propojení s montáží a parfokalizovaný okulár (Kellner 6mm), který usnadní úvodní zaostření pointovací kamerky.


Obrázek: Dodávaná sestava LVI SmartGuider2

Řídicí jednotka

Základním ovládacím prvkem autoguideru je řídící jednotka jejímž ústředním prvkem je 2.5“ displej s regulovatelným oranžovým podsvícením. Jednotka je doplněna třemi podsvícenými ovládacími tlačítky. Díky poměrně logickému menu je ovládaní autoguideru intuitivní a poměrně snadné. Základní využití zvládne téměř každý i bez přečtení návodu po jeho pouhém prolistování. Přesto doporučuji návod podrobněji projít a to zejména pro některé funkce týkající se zejména možností nastavení tohoto přístroje (např. agresivity při guidingu). Celkově je funkčnost řídící jednotky velmi dobrá, jen odezvy při některých funkcích (např. vyhledávání guidovací hvězdy) by mohly být o něco rychlejší.



Obrázek: Řídicí jednotka (control pad)

Snímací kamera

Vlastní snímací kamera je osazena podobně jako její předchůdce 1/3“ čipem Aptina MT9V032. Drobných změn se dočkal firmware nejen kamerky, ale i řídící jednotky. Maximální délka expozice je tak 4s namísto původních 2s u staršího modelu. U této expozice je však již občas patrný šum senzoru, který se projevuje výpadky při autoguidingu na slabší hvězdu a tak je nutné zejména za vyšších teplot změnit prahovou úroveň pro vyhodnocení snímku (v menu označeno jako dithering) popř.i zkrátit expozici. Maximální 4s expozici tak využijete spíše v chladnějším období roku.


Obrázek: Různá provedení snímací kamery pro LVI Smartguider2

 

MGA jednotka (Multi Guiding Adapter)

Ačkoliv je možné zapojit autoguider přímo v klasickém zapojení podobně jako předchozí model LVI SmartGuideru či autoguideru SynGuider od firmy SkyWatcher, tzn. bez MGA jednotky ochudili by jste se o celou řadu zajímavých funkcí. Největší změnou je, jak již bylo uvedeno, právě jednotka MGA. Tato jednotka představuje interface mezi řídící jednotkou a případnými dalšími ovládanými periferiemi. MGA umožňuje ovládat expozice fotoaparátů nejrůznějších značek (mezi nimi i Canon, Nikon a Pentax), vybrané druhy fokuserů a některé montáže firmy Meade (v testované variantě firmwaru modely LXD 55/75 a LX90). Vlastní nastavení parametrů a pracovního módu je realizováno příslušnými volbami z řídící jednotky.



Obrázek: Jednotka MGA

 

Ovládání expozice fotoaparátu funguje v podstatě obdobně jako inteligentní drátová spoušť. Uživatel musí pouze propojit MGA s fotoaparátem pomocí vhodného kabelu (zpravidla není součístí dodávky) a posléze si navolí požadovaný počet expozic a jejich délku s případnými dalšími doplňkovými parametry (mezičas pro předsklopení zrcátka, doba na uložení snímku, počet temných snímků …). Autoguider si po zahájení guidingu sám řídí fotoaparát. Tato funkce byla testována s fotoaparátem Canon EOS450D a během její využívání se nevyskytly žádné problémy.

 

Další zajímavou funkcí, kterou ale bohužel nebylo možno vyzkoušet je ovládání fokuseru. Smartguider 2 umožňuje řídit ostření pomocí motorizovaných fokuserů vybraných modelů (zejména od firem Baader Planetarium a StarLight) a popř. kompenzovat i změny zaostření vlivem změn teploty. Pro ovládání fokuseru je nutné do těla MGA vložit 3 baterie AA (tužkové).

 

Jak již bylo uvedeno, je možné propojit guidovanou montáž přímo do řídící jednotky. V tom případě lze guidovat pouze montáže kompatibilní s ST-4 (konektor RJ-11). Pokud je ale do sestavy zapojena MGA lze řídít i některé montáže Meade, které nejsou vybaveny konektorem pro autoguiding komp. s ST-4 a u nichž se guidovací příkazy vysílají po sériové lince. Jednotka MGA je totiž vybavena rozhraním, které toto připojení umožňuje.

 

Celkově je jednotka MGA vyrobena velmi kvalitně a robusně. Bohužel výrobce poněkud podcenil intenzitu a volbu barvy signalizačních LED na této jednotce. Zvolil tak modrou barvu a to poměrně intenzivní. Zatímco jas řídící (ovládací) jednotky a to vlastního displeje i podsvícených tlačítek lze řídít pro uživatele ve velmi příjemném rozsahu, jas LED u MGA nelze nijak regulovat. Naštěstí je řešení jednoduché. MGA jednotku prostě zakrýt, popř. Alespoň zalepit signalizační diody pomocí černé nebo červené izolepy.

 

Zkušenosti z testování

 

Jedním ze základních parametrů, které rozhodují o kvalitách autoguideru je jeho schopnost zachytit co nejslabší hvězdu. Proto jsme se podívali i na vlastnosti autoguideru v tomto směru. Výrobcem udávaná limitní magnituda guidovací hvězdy je 9.0 při použití 80mm dalekohledu. V praktických testech se podařilo této magnitudy sice dosáhnout, ale to pouze za výborných podmínek a klidné atmosféře. Za průměrných podmínek se podařilo na tuto magnitudu dostat až při použití 100mm refraktoru (SW100/500). Při použití 2s expozice se zpravidla dostanete při použití 80mm dalekohledu na hodnotu těsně pod 8.0mag (opět za výborných podmínek). V praxi je tak lépe počítat s dosahem tak o polovinu magnitudy nižším.



Obrázek: Odhad dosahu autoguideru [mag] v závislosti na průměru dalekohledu [mm]

 

Během testování LVI SmartGuideru 2 byla rovněž ověřena možnost subpixelového guidingu, tzn. možnosti použití pointovacích dalekohledů kratších ohniskových vzdáleností, než je ohnisková vzdálenost fotografického dalekohledu. Zde bude samozřejmě záviset i na celé řadě dalších parametrů jako např. kvalitě montáže.

Obecně lze říci, že přesnost pointace je pro subpixelový guiding dostatečná a umožňuje bezproblémové použití pointovacích dalekohledů i poloviční ohniskové vzdálenosti bez výrazných dopadů na kvalitu konečného obrazu. V testované konfiguraci (montáž EQ6-Pro s hlavním dalekohledem TMB130/780) byla velmi dobrá přesnost guidingu pro pointovací dalekohled o ohniskové vzdálenosti i třetinové oproti fotografickému dalekohledu (viz obrázek níže). Chyba pointování byla určována ze změny velikosti a tvaru obrazu fotografovaných hvězd. Odhad přesnosti pointování je na obrázku níže.


Obrázek: Odhad přesnosti pointování autoguideremv závislosti na poměru mezi ohniskovou vzdáleností pointovacího a hlavního dalekohledu.

 

 

Závěrem

LVI Smartguider2 představuje bezesporu zajímavé zařízení, které spojuje vlastnosti autoguideru, časovače a popř. i řízení fokuseru. Myšlenka této kombinace je bezesporu zajímavá. Uživateli je toto multifunkční zařízení schopno ušetřit nejen část finančních nákladů za autoguider, kvalitní časovač fotografických expozic a řídící jednotku fokuseru, ale zejména spoustu času, který by musel strávit při experimentování nejvhodnějšího nastavení. Bezesporu vám ušetří i nervy při rozmotávání zamotaných kabelů ze vzájemně propletených zařízení. I když je dnes na trhu celá řada dalších autoguiderů, cenově i výhodnějších, svými možnostmi si LVI SmartGuider2 své místo mezi uživateli jistě najde.

Děkujeme tímto firmě Supra Praha, která testovaný LVI SmartGuider2 dodala.

 

 

 

 

Tab. 1: Srovnání parametrů vybraných autoguiderů

 

Model

Parametr

LVI autoguider

LVI autoguder 2

Skywatcher SynGuider

QHY5-T*2 a

Sw PhDGuiding

Snímací čip

Aptina MT9V032

Aptina MT9V032

Sony ICX404AL

Micron MT9M001

Velikost

1/3“

1/3“

1/2“

1/2“

Citlivost pro 80mm objektiv

8,0 mag

8,0 mag při 2s,

9,0 mag při 4s

8,0 mag při 2s

8,0 mag

Rozlišení

752x480

752x480

510x462

1280*1024

Velikost pixelu

6.0 um

6.0 um

9.6x7.5um

5.2um

Expozice

1ms-2s

1ms-4s

1ms-4s

1ms-5s

Další fce

 

 

 

 

Subpixel guiding

ANO

ANO

NE

ANO

Autokalibrace os

ANO

ANO

ANO

ANO

Guidovací porty

ST-4 komp.

ST-4 komp., Autostar, Losmandy*1

ST-4 komp.

ST-4 komp.

Řízení expozice zrcadlovky

NE

ANO*3

NE

ANO *2

Řízení montáže

NE

ANO*4

NE

ANO *2

 

Pozn:

*1 určeno pouze pro #492 („Digital Drive“), ne pro NON GOTO Gemini

*2 nutný počítač a vhodný software

*3 podporované modely Canon EOS, Nikon D, Pentax ist a K, Sony, Minolta Dimage, Fujifilm S

*4 pouze modely Meade LXD55/75 a LX90