Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

Před časem jsme testovali autoguider LVI SmartGuider2. Na našem trhu je však ještě jedno velmi podobné zařízení – autoguider Lacerta MGEN. Nyní proto přinášíme popis druhého a srovnání obou těchto přístrojů. Podobně jako LVI Smartguider2 představuje Lacerta MGEN multifunkční zařízení určené jak pro vlastní guiding montáže, tak i současné ovládání fotoaparátu.

 

Popis zařízení

Zařízení je dodáváno v papírové krabičce, v níž naleznete vlastní autoguider, guidovací kameru a kabeláž pro připojení autoguideru s montáží. Podle typu fotoaparátu pak musíte přikoupit kabel na propojení autoguideru a fotoaparátu.

První, co na autoguideru MGEN zaujme je bezpochyby jeho velikost. Celé zařízení je totiž jvelké pouze cca 11x8 cm. Na jeho přední straně naleznete pod červeně podsvíceným displejem o rozlišení 128x64 pixelů dvě základní ovládací tlačítka (SET a ESC) se 4 kurzorovými tlačítky pro pohyb ve volbách menu. Vše je doplněno signálními diodami, takže vždy máte přehled o aktuálním stavu autoguideru či řídících guidovacích povelech. Ze spodní strany naleznete připojovací konektory pro připojení napájecího napětí, guidovací kamery, ale také pro připojení kabelu spouště fotoaparátu a mini USB konektor pro případný update firmwaru. Jak již je z výčtu patrné, Lacerta MGEN podporuje podobně jako autoguider LVI SmartGuider2 ovládání fotoaparátu (v této chvíly jsou dostupné kabely pouze pro Canon EOS). V menu máte možnost si nastavit počet snímků, čas prodlevy pro uložení snímku a předsklopení zrcátka. V tomto směru jsou tedy možnosti oproti LVI SmartGuideru2 mírně nižší, nicméně plně postačující pro plnohodnotnou práci. Určitě zajímavou funkcí, kterou naleznete v novějších verzích firmware, je možnost mikroposunu mezi jednotlivými expozicemi snímků, které velmi usnadní jejich zpracování. Tímto způsobem lze velmi efektivně potlačovat vznik případných pruhů ve snímku vlivem nedokonalé kompenzace šumu temnými snímky.

Za zmínku určitě stojí mini USB konektor určený nejen pro update firmwaru. V tomto směru by se od firmy Lacerta mohl učit mnohý světový výrobce. Na stránkách výrobce naleznete poslední verze firmwaru a máte tak možnost si snadno jej stáhnout a provést aktualizaci svého zařízení sami. Mimo aktualizace firmwaru lze tento konektor využít ke stahování statistik o činnosti zařízení do počítače. Mezi nimi naleznete např. hodnoty seeingu či nastavení kompenzace mrtvých chodů (backslash), popř. zaznamenanou chybu trakování montáže.

Guidovací kamera je zapouzdřena v dnes již klasickém pouzdru zakončeným T2 závitem. Uvnitř naleznete 1/4“ chip Sony ICX279AL-E o rozlišení 752x582 pixelů (fyzické rozměry chipu jsou 3.6x2.7 mm) a velikosti pixelu cca 4.7 mm. Jak rozměry chipu, tak i vlastní velikost pixelů je o něco menší než výše zmíněný konkurent LVI SmartGuideru2. Výrobce Lacerta MGEN udává dosah na hvězdy cca 12 mag při 4s expozici a 90mm průměru objektivu. Jde ale spíše o teoretickou hodnotu. V praxi se však této hodnoty podaří dosáhnout jen stěží (viz níže).

 

Vlastnosti autoguideru

Práce s autoguiderem Lacerta MGEN je, podobně jako u jiných soudobých guiderů, velmi jednoduchá. V praxi postačuje zvolit hvězdu dostatečné jasnosti a o vše ostatní se postará autoguider automaticky. Samozřejmostí tak je autokalibrace zařízení před začátkem guidování (autoguider si zjistí natočení kamery vůči směrům posuvu) a v případně i automatická volba délky expozice (tu lze zvolit přirozeně i manuálně). Automaticky jsou určovány i hodnoty pro kompenzaci mrtvých chodů montáže.

Lacerta MGEN umožňuje expozice od 0.1 do 4s. V praxi však expozice delší než 2s jsou již znatelně zatíženy šumem (projevuje se nárůstem chyby guidování) a využijete jen zřídka, zejména za chladnějšího počasí. Guiding pak probíhá běžným způsobem a jednotlivé korekční signály pro jednotlivé osy signalizuje autoguider rozsvěcováním signalizačních LED u příslušné kurzové klávesy.

Při propojení fotoaparátu pak zařízení postupně nasnímá nastavený počet expozic. Příjemným zjištěním je vysoká přesnost délky jednotlivých snímků. U LVI SmartGuideru2 se délka expozice pro dlouhé expozice řádově stovky sekund může lišit v závislosti na jasnosti hvězdy až o 5% (zpravidla ale max. o 2% ; systém tohoto guideru totiž používá společný čítač pro ovládání expozic fotoaparátu a kamery). Nastavená délka expozic u Lacerta MGEN je dodržena s přesností vyšší než 0.1s (zcela nezávisle na jasu hvězdy) a délka expozic jednotlivých snímky se stejnou expozicí se od sebe prakticky neliší. Tento rozdíl nehraje žádnou roli při využití autoguideru pro fotografování astronomických objektů pro radost bez potřeby vyhodnocovat přesné jasy objektů či při použití běžných fotoaparátů. Přesná délka expozic ale zjednoduší případné využití např. pro fotometrické účely při použití kvalitních chlazených astronomických kamer (rozdíl délky expozice je s ohledem na délku expozic u fotoaparátů je hluboko pod jejich možnostmi).

Asi nejzajímavější je srovnání citlivosti guidovací kamery se zařízením podobných parametrů - LVI SmartGuideru2. Jak je z obrázku patrné, obě zařízení si jsou v tomto směru velmi podobná a rozdíly jsou opravdu minimální. V praxi budou větší vliv hrát aktuální podmínky. Obecně lze říci, že pro kratší expozice se při stejných podmínkách expozice prosazuje větší rozměr pixelů LVI SmartGuideru2, pro dlouhé naopak mírně nižší úroveň šumu CCD snímače u Lacerta MGEN. U nečastějších průměrů guidovacích dalekohledů 70-80mm jsou oba přístroje prakticky rovnocenné.

Obdobná je situace u odhadu přesnosti guidování. Zde je mírná výhoda na straně autoguideru Lacerta MGEN a to zejména díky menším pixelům, což umožňuje volit cca o 20% kratší ohniskovou vzdálenost při stejné přesnosti guidování. Optimální tak je pro Lacertu MGEN volit ohniskovou vzdálenost guidovacího dalekohledu v rozsahu 0.3 až 0.5 násobku ohniskové vzdálenosti hlavního přístroje.

 

Závěrem

Lacerta MGEN je bezesporu zajímavá alternativa k LVI Smarautoguider2. Na rozdíl od něj sice umožňuje pouze guidování montáží s portem ST4 kompatibilním, naproti tomu ale nabízí kompaktnost a některé zajímavé funkce navíc (statistiky činnosti, možnost updatu firmwaru).

Děkujeme tímto firmě Supra Praha, která testovaný autoguider Lacerta MGEN zapůjčila.






Obrázek1: Odhad dosahu autoguideru [mag] v závislosti na průměru dalekohledu [mm]

(červeně – Lacerta MGEN, modře – LVI SmartGuider2)




Obrázek2: Odhad přesnosti pointování autoguiderem v závislosti na poměru mezi ohniskovou vzdáleností pointovacího a hlavního dalekohledu.

(červeně – Lacerta MGEN, modře – LVI SmartGuider2)



Tab. 1: Srovnání parametrů autoguiderů Lacerta MGEN a LVI Smartautoguider2

 

Model

Parametr

Lacerta MGEN

LVI Smartautoguider 2

Snímací čip

Sony ICX279AL-E

Aptina MT9V032

Velikost

1/4“

1/3“

Citlivost pro 80mm objektiv

8,0 mag při 2s

8,0 mag při 2s

Rozlišení

752x582

752x480

Velikost pixelu

4.7 um

6.0 um

Expozice

100ms-4s

1ms-4s

Další fce

 

 

Subpixel guiding

ANO

ANO

Autokalibrace os

ANO

ANO

Guidovací porty

ST-4 komp.

ST-4 komp., Autostar, Losmandy

Řízení expozice zrcadlovky

ANO

ANO