Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

 

Před několika lety spojili své síly Andrea Ricciardi a Antonio Cerruto a založili společnost Astrel Instruments srl. se sídlem v Římě. Oba mají dvacetileté zkušenosti v oblasti procesorů Atmel a ARM, v tvorbě SW a hlavně Andrea má třicetileté zkušenosti v astronomii, což dává jejich výrobkům punc funkcionality zařízení v tomto oboru.


Jejich první výrobek byla chlazená kamera AST8300-A(B),  kterou později doplnila jednodušší kamera AST8300-X. Minulý rok přišla kameta AST16200 i s větším 16-Mpix Monochrome nebo Color KAF-16200 CCD Sensorem (class 2). Kamery jsou postavené na procesoru ARM7 1GHz a na kompletně vlastnoručně navržené elektronice. Kamery mají integrovaná 4-6 poziční filtrová kola. Nový koncept proti namrzání čipu je zajímavý a přitom velmi jednoduchý. Malou vakuovou ruční pumpou se vytvoří vakuum cca -25 in/Hg (jeho výdrž je v řádu několika dní, mě vydrželo týden) a chlazení (Delta 40°C) s max příkonem 2,5A nevytváří žádnou námrazu. Chlazení z 22°C na -15°C zvládne kamera za 3 minuty. Tím odpadá věčné odvlhčování kamer různými desikanty ve formě tablet, patron apod.

 


Další unikátní řešení je, že kamera nepotřebuje žádný externí počítač a celý operační systém Debian Linux obsahuje přímo kamera. Ke kameře se lze připojit přes integrované WiFi nebo Gbit Ethernet. Vnitřní pamět lze konfigorovat na 8-64 GB před i po nákupu. Kamera má 2 USB porty a lze připojit externí zařízení jako myš, USB Flash, klávesnici apod. Kamera umožnuje instalovat i vlastní astro aplikace, sama o sobě obsahuje SW Kstars, Ekos, Skychart apod. Také obsahuje několik dalších portů (TX/RX serial port, I2C, SPI, +3.3V, +5V, +12V DC) pro připojení standardizovaných periferií, může pomocí portů ovládat další externí zařízení (kopuli, dalekohled, autoguider, fokuser apod.) nebo externího 7" LCD od výrobce. Jedná se tedy o plné a komplexní zařízení, které ovládá veškerou elektroniku potřebnou pro astronomické pořizování snímků.
 
 


Kameru lze ovládat přes VNC klienta z libovolného zařízení (smarpohone, tablet apod.) nebo přes externí displej (dodává výrobce jako option) a bezdrátovou malou ruční klávesnici. Pomocí SW prostředí výrobce lze ovládat z jednoho místa veškeré funkce kamery, chlazení, pozice filtrů, nebo případně ukládat expoziční sekvence pro budoucí focení. Každý pořízený snímek lze jedním klikem zobrazit v okně Monitoru, nebo prohlížet sekvence pomocí SW DS9. Pro hledání objektu a jeho zaostření slouží okno Find and focus, ve kterém lze zvolit expozici 3 a více sekund, zobrazení je signálově strechnuto pro dobře viditelné zobrazení i slabšího objektu.
Integrovaný Autoguider je lin-guider, s licencí GNU, který autoři kamery dále rozšiřují. Já jsem jej testoval např. s kamerou ZWO 120MC. Ovládání kamery je intuitivní a díky malé klávesnici s touch padem i poměrně rychlé. Snímky se ukládají do kamery (nebo na externí USB) jak potřebuje uživatel ve formátu FITS a txt soubor s doplňkovými informaceni, které jsou rovněž uloženy v hlavičce FITS souboru. Operační systém kamery naběhne poměrně svižně (do 35s) a kamera je připravena.

Do kamery jsem objednal filtry Astronomik 42mm (RGB,L,Halfa), které se vkládají do filtrového kola bez objímek a nejsou tedy součástí dodávky kamery (je nutné objednat u Astronomik předem) a filtry 2" lze použít jen ve 4 pozičním filtrovém kole.
 
  
 
       


Čip je sice Class2, ale je ve výborném stavu (pouze část jednoho sloupce vykazuje malou vadu, kterou vyřeší aplikace DF), na obrázku je Bias a DF z kamery.




Aby bylo dosaženo co nejmenšího vyčítacího šumu, je vypnuta WiFi, LAN a LCD při vyčítání snímku, který trvá cca 30s (Readout format 8 samples) opět pro dosažení co nejmenšího vyčítacího šumu.

Ke kameře se dodává protokol o měření kde je uveden nejen kompletní vyčítací šum ale i další charakteristiky čipu, jako je Total Noise (10.0 e-) Gain ,(1.08e-/c) či Linearity (1.00). Rovněž je testován minimální (540 mA) maximální (2300 mA) odběr a Delta chlazení (40°C). Já jsem v PixInsight naměřil total noise 10.6 e-.

Specifikace kamery

CCD  .......... On-Semi(Kodak) KAF-16200 (mono/color, class 2)
Pixel Array ... 4500 x 3600
pixels CCD Size ...... 27 x 21.6 mm
Total Pixels .. 16.2 Million
Full Well ..... ~40000 e-
Dark Current ..0.03e-/pixel/sec at -20°C
Antiblooming .. 2000X


Camera Characteristics

Shutter ....... Mechanical
Filter wheel... Integrated, 4  position 2" or 5 positions 42mm unmounted filters
Camera Size ... 160 mm diameter x 90 mm
Mounting ...... M48
Weight ........ 1Kg (w/ integrated filter-wheel , w/o display)
Backfocus ..... 25 mm (including integrated filter-wheel)
Interfaces .... USB 2.0 Host HS x2, Gbit Eth, WiFi, UART, GPIO

Camera Performances

Sampling Mode . Digital multi-sample CDS A/D Converter . 16 bit
Gain .......... ~0.9 e-/ADU
Total Noise ... ~9 e- rms
Binning Modes . up to 10x10
Readout Speed . 500 Kpxls/sec (about 30 sec)
Max Cooling ... -40 °C ±0.1°C regulated
Power ......... 12VDC @ 2.5 A max (operational at 100% Peltier)


Kameru dodala společnost Supra - Praha.

Stránky výrobce : https://www.astrel-instruments.com/ast16200-b