Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

 

 

V první části recenze této zajímavé stavebnicové montáže jsem čtenáře seznámil se základními variantami, které se nejčastěji prodávají a v praxi používají. V této druhé části se podíváme na všechny možné modifikace oněch základních variant a nakoukneme i do útrob základních dílů montáže. Budeme se tedy zabývat i nutným krokem, který každého potenciálního majitele čeká - tedy sestavováním a rozebíráním. Není možné zde popsat všechny mechanické úkony a množství jejich kombinací. Ani to není potřeba, protože od výrobce máme k dispozici velmi podrobné a výborně ilustrované návody, které si můžete prohlédnout, či stáhnout, zde :

 

https://global.vixen.co.jp/en/vixen_cms/wp-content/uploads/manual/Manual_AP_UGE.pdf

https://global.vixen.co.jp/en/vixen_cms/wp-content/uploads/manual/Manual_APZ.pdf

 

Pro nás jsou podstatná některá specifika a o těch je potřeba se zmínit... 

 

FILOSOFIE VNITŘNÍHO USPOŘÁDÁNÍ, ROZVOD NAPÁJENÍ A POTŘEBNÉ NÁŘADÍ

Jak už jsem se zmínil v první části, montáž Vixen AP disponuje vnitřním rozvodem napájení motorových jednotek. Vybrané díly stavebnice jsou k tomu opatřeny adekvátními kontakty, což si můžete prohlédnout na následujícím snímku :

 

 

Montáž můžete napájet z vnějšku zdrojem nebo powerbankou, ale také 4-mi tužkovými bateriemi umístěnými uvnitř deklinační jednotky. Při využívání obou motorů ( bez GoTo ) mi čtveřice lithiových AA článků vydržela s přehledem 20 hodin. U některých modifikovaných sestav této montáže je u deklinační osy možný jen ruční posun, což bude dále znázorněno.

Výrobce vám samozřejmě dodá potřebné nářadí ( všechny šrouby jsou s vnitřním šestihranem ), ale já doporučuji opatřit si kvalitní nářadí, které vám významně usnadní práci a podstatně zmenší pravděpodobnost, že vám některý šroubek spadne třeba za tmy do trávy... 

 

 

Zkrátka s dodanými běžnými imbus klíčky potřebného úkonu docílíte, nicméně je to často velmi nepohodlné a zdlouhavé. Na snímcích výše můžete vidět uložení baterií v deklinační jednotce a také umístění pojistky. V krytu této jednotky je upevněna i náhradní pojistka. Pojednání o doporučeném nářadí ukončíme jedním důležitým varováním, neboť v jednom případě vás nechal japonský Vixen na holičkách - jedná se o demontáž polárního hledáčku, k čemuž potřebujete velmi speciální nářadí :

 

 

Se štěstím půjde polární hledáček uvolnit pomocí hrotů některých posuvných měřítek, navíc normalizovaný klíč do čelních otvorů v tomto rozměru neexistuje ( otvory jsou příliš malé ). Zápolení s polárním hledáčkem vás naštěstí čeká jen v jediném případě - pokud chcete sestavit variantu montáže AP Star Tracker, tedy docílit nejlehčí fotosestavu na vlastním kompaktním fotostativu.

 

 MODIFIKACE VYPLÝVAJÍCÍ Z PŘESTAVBY ZÁKLADNÍ VIXEN AP MONTÁŽE ( TEDY EQ VARIANTY ) NA MONTÁŽ AP PHOTO GUIDER

V první části jsem vám ukázal, že základním krokem k vytvoření odlehčené fotografické sestavy AP Photo Guider je vynechání celé DE jednotky. To, čím deklinační jednotku nahradíme, je právě předmětem několika modifikací, se kterými se teď seznámíme. Zjednodušeně řečeno to spočívá v náhradě za dva druhy upínací lišty standardu Vixen. Ideu si oživíme již známým schématem z první části, ve kterém jsem klíčové díly zvýraznil oranžovou barvou :

 

 

Vidíte, že nejjednodušší cestou je pořízení sady " PG Mount Head Set ", případně i krátké závažové tyčky ( označené oranžovou hvězdičkou ), při použití těžší fotosestavy. Dobře si zapamatujte další zvýrazněný díl - " Module Base " - což je velmi důležitý prvek, který vám umožní v rámci modifikace aplikaci modulu s ručním šnekovým pohonem. Je logické, že motorový modul nelze použít, neboť ho nelze napájet z vnějšku. Na modul s jemným pohybem je pak možno upevnit rybinu standardu vixen, takže na takto modifikovanou montáž můžete posadit i menší dalekohled, ideálně nevelký refraktor :

 

 

Je samozřejmé, že místo protizávaží můžete na druhý konec lišty PG upevnit např. fotoaparát, včetně sestavy s delším teleobjektivem. Místo lišty PG je možno použít i delší lištu DD, která je vhodnější pro aplikaci fotosestav s delším ohniskem a vůbec pro potřebu upínacích prvků standardu " Arca Swiss " :

 

 

Samozřejmě, že i u lišty DD lze její druhý konec využít pro upnutí např. dalšího fotoaparátu - kamery. Je užitečné přiložit ještě jeden detailní snímek dílu " Module Base " a způsob jeho uchycení na lištu PG :

 

 

Adaptér "Module Base" lze samozřejmě stejným způsobem namontovat i na delší lištu DD :

 

 

MODIFIKACE VYPLÝVAJÍCÍ Z PŘESTAVBY AZIMUTÁLNÍ MONTÁŽE VIXEN AP-Z

V případě azimutální montáže Vixen AP-Z začíná každá modifikace úplně stejným krokem, jako u EQ varianty AP - tedy demontáží DE jednotky a její nahrazení totožnými prvky, jako v předchozím odstavci. Z tohoto důvodu jsou i docílené modifikace analogické, jako v případě nástavby sestavy AP Photo Guider. Z následujících fofografií je vše ihned dobře pochopitelné :

 

 

Všechny výše zobrazené AP-Z modifikace jsou na bázi ručního jemného posuvu v azimutu. Stejný ruční modul lze použít i v elevaci. U delších refraktorů a pod. můžeme komfort posuvu zvýšit použitím bowdenových točítek - inspirovat se můžete na titulním snímku tohoto článku. Šnek ručního modulu má stejný výstup na obou stranách, takže dle potřeby můžete mít na jednom konci bowden, na druhém klasické dodané točítko ( nabízí se kompatibilita s montáží SW EQ5 ).

U modifikace základní montáže Vixen AP-Z můžeme ale v azimutu použít i motorový modul, a to v případě, že potřebujeme sestavit montáž pro pokročilá Time-Lapse videa, do kterých můžeme takto přidat další pohyb. Taková sestava potom vypadá takto :

 

 

 

MODIFIKACE V PODOBĚ SESTAVY MONTÁŽE VIXEN AP STAR TRACKER

Je-li naším úmyslem docílit co nejlehčí fotografickou montáž, se kterou budeme za lepší tmou cestovat letecky, je skoro vždy nutné nahradit originální stativ klasickým fotostativem. S tímto počítá i montáž Vixen Advanced Polaris, takže v nabídce od výrobce je k dispozici několik potřebných dílů, jejichž většinu lze zakoupit v sadě " Transportable Star Tracker Set " ( viz.1.část recenze ). Pro maximální názornost vkládám znovu již známé schéma, kde jsou potřebné díly zvýrazněny oranžovou barvou, včetně oranžových hvězdiček :

 

 

K posledně jmenované sadě je nutno zakoupit ještě díl č. 35519 ( jak je uvedeno v 1.části ), případně součásti označené hvězdičkou. Reálné fotografie sestavy AP Star Tracker vám pomohou výše uvedenou ideu plně pochopit...

 

 

Hlavice pro nastavení elevace, resp. k zaměření nebeského pólu, byla původně navržena pro podstatně lehčí montáž Polarie. V praxi budete konfrontováni s tím, že stabilita sestavy AP Star Tracker je o třídu horší, než u montáže AP Photo Guider... S moc dlouhými teleobjektivy tedy radši moc nepočítejte.

  

 

UŽITEČNÉ DOPLŇKY A VÝBĚR STATIVU

Z užitečných doplňků, o kterých ještě nebyla řeč, je vhodné uvést šikovný kompas, který vám umožní nastavit paralaktickou montáž AP i ve dne. RA jednotka má pro něj potřebné sáňky, viz. snímek níže :

 

 

Kompas má na opačné straně, než je zachycena na fotografii, dostatečně přesnou stupnici pro nastavení zeměpisné šířky. O zbytek se postará vodováha na horní straně kompasu a správné nastavení odchylky mezi magnetickým a skutečným severem.

Dalším důležitým doplňkem, především pro pokročilé DSO fotografy, jsou kulové hlavy... Již v první části recenze jsem detailně popisovat mechanické provedení obou upínacích lišt standardu Vixen - tedy PG i DD. Teď je na místě připomenout, že upínací prvky ( tedy i kulové hlavy ) nemusí být upevněny jen po stranách lišt, ale s výhodou lze využít i dvojice fotografických šroubů na horní straně lišty :

 

 

Před samotným závěrem je důležité pohovořit o volbě stativů, vhodných pro tuto recenzovanou montáž. Mám na mysli především originální produkci Vixena. Je dlouhodobě známo, že japonský Vixen umí, na rozdíl od veškeré ostatní konkurence, vyrobit velmi dobrý stativ i z lehkých dutých Al profilů. Konkrétně mám na mysli stativ s označením SXG HAL 130. S pracovní výškou 73 až 116 cm se jedná o nejdelší Vixen stativ ( 81 cm ve složeném stavu ), který k montáži Advanced Polaris můžete mít. Stojny jsou dvousekční a celková hmotnost činí 5,5 kg. Na cestování tedy poněkud větší a těžký...

 

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p1134_Vixen-SXG-HAL-130-aluminium-tripod-for-Sphinx-and-SX-mounts.html

 

Většina prodejců uvádí u tohoto stativu nesprávné hodnoty pracovní výšky - 81 až 130 cm. Toto je ovšem délka nohou.

Na všech fotografiích v této recenzi vidíte dva novější a podstatně kompaktnější Vixen stativy. Základní parametry těchto cestovních stativů pro montáž Advances Polaris jsou zřejmé z následujícího snímku :

 

 

Rozdíl pracovní výšky obou doporučovaných stativů je zřejmý i ze snímku výše. Oba stativy mají ve složeném stavu v podstatě úplně shodné rozměry a vejdou se tedy do stejné brašny. Já používám a mohu tedy doporučit nejkratší ( 70 cm ) stativovou brašnu od firmy Berlebach. Oba stativy mají nadprůměrnou nosnost i stabilitu, a to díky výbornému provedení stativové hlavy ( u obou stativů shodné ) a díky použití stabilizační trojnožky. U té už jsou ovšem znatelné rozdíly v provedení, které dávají karbonovému stativu zřetelný náskok ve stabilitě i nosnosti. Rozdíl v preciznosti provedení úchytu ramen trojnožky k nohám je zřejmý z fotografie níže :

 

 

Díky celokovovému a bezvůlovému provedení výše uvedeného detailu unese karbonový stativ ASG - CB90 nejen středně těžkou montáž SXP ( 11 kg ), ale i podstatně větší a více než 2x těžší montáž AXJ. Jeho určitou nevýhodou může být ona nižší pracovní výška. 

 

SHRNUTÍ A ZÁVĚREČNÁ DOPORUČENÍ

Montáž VIXEN Advanced Polaris je úžasnou a zcela ojedinělou stavebnicí, se kterou je opravdu radostné si hrát... smile Je na trhu už osmým rokem a dle reakcí výrobce je už za zenitem své oblíbenosti, což se od léta projevilo redukcí nabízených sestav, ale i jednotlivých dílů. Vixen AP přišla na trh v době největší slávy miniaturních fotografických montáží Polarie a Polarie U, které zpočátku neměli moc velkou konkurenci. Jenže neviditelná ruka trhu způsobila během několika let nárůst konkurentů z několika jednotek na dnešních několik desítek, mezi kterými jsou i zdařilé výrobky podobné kategorie, kam patří Advanced Polaris - tedy velikostně mezi nejmenší fotografické montáže a opravdové EQ montáže.

Osobně si myslím, že menší popularita této jinak vydařené stavebnice jde, kromě vyšší ceny, hodně na vrub obchodním praktikám samotného výrobce a pak i obchodních zástupců - zde mám konkrétně na mysli zástupce evropského... Sám jsem si vyzkoušel, že komplet všechny díly ( i jednotlivě ) se do určité doby daly koupit jen v Japonsku, a to na firemním webu Vixena - jenže ten neprodává nikam do zahraničí. Musíte tedy potřebný díl objednat přes obchodního zástupce - pro nás firma Bresser. A protože zde si nikdo nedal patřičnou práci s pochopením všech možností této stavebnice, tak prostě některé součásti nemá v nabídce. Jejich dovoz je pak otázka mnoha měsíců, protože se čeká na zaplnění kontejneru, atd. Obchodník, který tedy ani neví, co nabízí, nemůže pak zvládat detailní marketing. Že mám pravdu dosvědčuje i fakt, že lze v Evropě najít několik příkladů, kdy si šikovný a znalý prodejce sám zkombinoval několik sestav, které pak prodával. Ačkoliv nabídku sortimentu stavebnice Vixen AP celou dobu sleduji a postupně dokupuji, tak až před cca měsícem jsem natrefil u jednoho švýcarského prodejce - "ProAstro" v Curychu - na neznámou a jednoduchou sestavu pro Time-Lapse :

RA motorový modul je zde použit vzhůru nohama, podobně jako u AP Star Tracker, což vyžaduje individuální interface pro uchycení na stativ - ten nejspodnější díl zde vyobrazený byl pro mne zpočátku naprostou záhadou... Dalo dost práci tuto součástku dohledat - jedná se o starší adaptér ze stavebnice kapesní montáže Polarie :

 

 

Dohledaný díl, který jde našroubovat na známou redukci "Mount Head Base", má na druhé straně klasický fotografický závit, takže jde upevnit na běžný fotostativ. Šikovným nápadem takto vznikne velmi kompaktní azimutální Time-Lapse sestava. 

Nechme úvah a vraťme se k praktickým poznatkům kolem AP montáže. A to konkrétně k nosnosti jednotlivých modifikací. Už jsem psal, že varianty montáže bez motorového ovládání vykazují o něco větší tuhost, což je vzhledem ke kompaktnějším rozměrům montáže s ručním posunem pochopitelné. Největší tuhost jsem docílil na manuální AP-Z montáži - výrobcem udávaná nosnost 8 kg je velmi realistická hodnota. Plně osazený refraktor Vixen SD 115S, tedy i s binohlavou nebo revolverovou hlavou, lze velmi dobře provozovat. Ten samý dalekohled je u EQ varianty, tedy AP, už mírně za hranou - přitom menší bráška ED 103S je ještě v pohodě. Takže i zde je výrobcem udávaná nosnost 6 kg u základní AP varianty pravdivá.

Pokud si můžete dovolit zaplatit za karbonový Vixen stativ 2x vyšší částku, než stojí základní hliníkový stativ APP-TL130, tak vřele doporučuji. Jedná se totiž ve své třídě o vynikající volbu, dokonce bych řekl, že jde vůbec o jeden z nejstabilnějších stativů. Tajemství výborné tuhosti v krutu není zdaleka jen v použití karbonových trubek, ale také ve velmi tuhé základně pro upínání techniky. Třešničkou na dortu je pak, jak už jsem výše uvedl, použití stabilizační trojnožky. Oba posledně jmenované faktory ve výsledku způsobí to, že v případě náhrady karbonového Vixen stativu ASG-CB90 za špičkový karbonový fotostativ - např. od firmy Gitzo nebo Leofoto - budete bohužel zklamáni... Největší průměr karbonových nohou, který je od jmenovaných firem k dispozici, je 36 a 40 mm ( ASG-CB90 disponuje 36 mm ). I přesto, že jsou jak italské, tak čínské stativy objektivně v tuhosti na špici, platí to pro používání klasické fototechniky. Nosné desky těchto fotostativů jsou ale vesměs pro astronomickou techniku poddimenzované a stabilizační trojnožku u nich nenajdete... Ověřil jsem si to praktickými pokusy, kterým napomohl i fakt, že japonský Vixen nabízí potřebné redukce - pro uchycení montáže Vixen na fotostativ a obráceně, tedy pro upevnění fototechniky na stativy Vixen. Měl jsem hlavně v úmyslu najít u vyhlášených výrobců o cca 25 cm vyšší karbonový stativ, než je ASG-CB90, který by poskytl dostatečné pohodlí pro pozorování s refraktorem SD 115S na zde recenzované azimutální montáži AP-Z. 

Výše jsem naznačil, že při (de)montáži některé sestavy Advanced Polaris, jsou některé šrouby hůře dostupné, což rapidně zvyšuje pravděpodobnost vypadnutí šroubku na zem nebo jeho zapadnutí do útrob montáže. Kromě kvalitního nářadí doporučuji mít vždy po ruce i delší pinzetu a do terénu nejezdit ani bez náhradních šroubů - jde především o běžné šrouby s vnitřním šestihranem s rozměry 4x20 mm a 5x25 mm ( viz.foto níže ). Než jsem se naučil velmi dobře orientovat v obsáhlé AP stavebnici a všech jejích modifikacích, pomáhaly mi zde uvedená strukturální schémata, která jsem si vytiskl ve formátu A4 a zalaminoval. Je to daleko pohodlnější, než to v terénu hledat v mobilu... Takže pokud někdo rád experimentuje a je takovým hračičkou jako já, výše uvedená doporučení je dobré akceptovat wink

 

 

Tajemství špičkového imbusového klíče :

 

Protože se v této recenzi zabýváme cestovními montážemi, je vhodné pohovořit také o přepravních brašnách. Psal jsem už výše o brašnách pro oba stativy - od německého Berlebachu, šířka 70 cm. Pro montáž AP i AP-Z nabízí firma Vixen originální a velmi dobře provedenou a vyztuženou brašnu. Azimutální verze se do ní vejde velmi pohodlně a dokonce i s potřebným příslušenstvím, kromě dlouhé závažové tyče převzaté od paralaktiky AP, pokud byste na AP-Z provozovali např. refraktor Vixen SD 115S ( prostě větší než 100 mm ). V tomto případě je řešení jednoduché - tyčka se i s namontovaným závažím vejde vedle stativu do Berlebach brašny. Je samozřejmě lepší, když ji řádně zabalíme do bublinkového igelitu.

 

 

Paralaktická AP osazená oběma motory, je naopak ve Vixen brašně dost na těsno... Je tam sice rezerva na výšku, ale i tak se tam vejde jen nejnutnější příslušenství. Proto je vhodnější zakoupit podstatně prostornější brašnu - já zvolil firmu Geoptik. Do této brašny se paralaktika vejde s kompletním příslušenstvím i pro všechny modifikace, potřebnou závažovou tyčí, nářadím, zalaminovanou dokumentací, atd. Pro názornost nejsou jednotlivé díly obalené bublinkovou fólií a pod.

 

 

Kompletní cestovní sestava čítající dvě montáže a veškeré příslušenství pak vypadá takto :

 

 

A na úplný závěr si můžete ve vyšším rozlišení prohlédnout rozloženou kompletní sestavu všech dílů, které jste v recenzi mohli vidět... Z této kolekce lze sestavit dvě kompletní Vixen montáže - plně motorizovanou paralaktiku AP a manuální AP-Z ( nebo různé kombinace pohonů ), a z nich samozřejmě všechny modifikace výše uvedené... Do absolutně konečného výčtu zbývá doplnit 1 až 2 kulové hlavy a případně fotostativ, pokud bude potřeba sestavit variantu AP Star Tracker.

 

 

 Pokud by někoho tato stavebnice nadchla, tak mám pro něj ještě jednu recenzi od japonského astronadšence a DSO fotografa, který montáž Advanced Polaris dotáhl k dokonalosti mimo jiné i pomocí vlastních motorů a ovládacího software...

 

https://reflexions.jp/tenref/astro/equipment/mount/7744/

 

Pokud vám má recenze připadá až puntičkářsky dlouhá, tak vězte, že na toho japončíka fakt nemám... laughing Stojí za to se na jeho webu podívat i na jiné články - recenze.