Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

 

 

      Japonská montáž Vixen Advanced Polaris se vyrábí už více než 7 let a je k dostání v několika základních konfiguracích, které si navíc můžete dle potřeby upravit dokoupením dalších komponentů, co by volitelného příslušenství... Ve výsledku se tedy jedná o důmyslně promyšlenou stavebnici, která navíc sdílí některé prvky z úspěšného projektu miniaturní fotografické montáže Polarie. Kompaktní cestovní montáž Vixen Polarie si totiž poměrně rychle našla sympatie u mnoha astrofotografů při jejich cestách po světě za lepší tmou, exotičtější oblohou a mimořádnými úkazy. 

Jednu ze základních sestav v podobě paralaktické klasiky, s pohonem v obou osách, si můžete prohlédnout na fotografii níže :

 

Na montáži Vixen AP je posazen refraktor SD 115S s revolverovou hlavou Takahashi ( osazenou okuláry Abbé Ortho )

 

VIXEN AP + AP- Z

Postupně čtenáře seznámím se základní filozofií této zajímavé stavebnice a všemi možnými kombinacemi, které lze sestavit. Začneme těmi asi nejpodstatnějšími dvěma variantami, které preferují především pozorovatelé - tedy popisem klasické paralaktické a základní azimutální montáže. Vnitřní stavbu obou základních variant snadno pochopíte z následujících schémat ( k dispozici i větší rozlišení ), které jsem si půjčil u evropského zastoupení Vixena v Něměcku - firmy Bresser :

 

 

 

Čtenář si jistě všiml, že označením "AP" je myšlena klasická EQ montáž a logicky pak je "AP-Z" přidruženo variantě azimutální. Obě složené montáže se liší použitím odlišného nosného dílu, kterým jsou upevněny na stativ. Ostatní díly, především moduly jemných pohybů, jsou pak identické. Zatímco pro manuální verze jsou moduly RA a DE totožné, tak u motorové verze nikoliv - RA modul zprostředkovává i externí napájení a řízení celé montáže prostřednictvím ovladače Star Book One, který je znám jako základní ovladač pro většinu Vixen EQ montáží. Montáž AP(Z) disponuje také interním napájením v podobě čtyř AA baterií umístěných v deklinační ose ( bude zobrazeno dále ). Napájení deklinačního motoru je uskutečněno propojením spojovacích konektorů mezi klíčovými díly stavebnice.

Jak vypadají tyto montáže v reálu si můžete prohlédnout na snímcích níže :

 

 

Zatímco je montáž AP vyobrazena s motorovými moduly, na azimutální verzi jsem nechal moduly ruční, se kterými se tato montáž standardně, rozuměj jedině, dodává. Paralaktickou montáž AP si můžete objednat ve třech verzích - plně manuální, s motorem pouze v RA modulu a očekávaně i plně motorizovanou. 

 

 

Když si obě základní montáže dáme pěkně vedle sebe, pochopíme snáze základní princip této stavebnice... Základním rozdílem je použití odlišného nosného modulu, kterým je montáž uchycena ke stativu ( u paralaktiky je to současně RA modul ). V případě AP-Z montáže je pak na nosní díl upevněna deklinační osa ze sestavy AP. Rozdíl je pouze v tom, že u paralaktiky je ve standardu dodávána závažová tyč, kdežto u azimutální verze dostanete při koupi našroubované základní protizávaží. Oba zmiňované prvky jsou samozřejmě vzájemně kompatibilní. Stejně jako si můžete u obou montáží vybrat moduly pro jemný posun s motorem, či bez... Moduly pro ruční posun mají hřídelku šneku k dispozici na obou stranách, takže kromě standardně výrobcem dodaného plastového točítka si na druhou stranu můžete dokoupit točítko s bowdenem - u Vixena s délkou 30 cm ( je kompatibilní s ekvivalentem pro EQ5 ).

 

 

Na zákazníka při nákupu těchto dvou sestav čeká jedna nečekaná záludnost - obě základní montáže obdržíte bez přestavovacích páček k aretaci, resp. k nastavení optimálního tření ( AP Clamp Lever - #25816 - viz. schémata níže ). Moduly pro jemné pohyby jsou ale velmi dobře vymyšleny, takže aretace upnutého příslušenství v rybině a její otáčení rukou je nezávislé na šnekovém převodu jemného pohybu. Akorát v základu si musíte místo zmíněných páček vystačit s imbusovým červíkem a k tomu dodaným šestihranným klíčkem undecided

 

VIXEN AP Photo Guider + AP Star Tracker

Dostáváme se ke druhé skupině sestav, které jsou dominantně pro použití fotografické... Jedná se o dvě verze odlehčených montáží, kde lze výhodně použít starší díly z fotografické montáže Polarie. Obě varianty používají z nutné podstaty RA motorový modul s ovladačem a naopak jemné pohyby v deklinaci jsou v obou případech možné jen manuálně.

Montáž AP Photo Guider sestává z originálního stativu, na kterém je upevněna kompletní RA část AP montáže, včetně zabudovaného polárního hledáčku. Naopak postrádá kompletní DE osu, místo které je použit klasický rybinový úchyt s lištou standardu Vixen. Jako kompletní fotografickou montáž lze objednat sestavu s kratší Vixen-lištou, nicméně volitelně si můžete dokoupit lištu delší, která je vhodnější pro fotografování s těžší fotovýbavou, tedy např. s teleobjektivem. Lišty obou délek jsou vhodně uzpůsobeny pro různé možnosti uchycení fotoaparátu-kamery - disponují několika malými fotozávity - a stejně tak umožňují připevnit závažovou tyčku pro ideální vyvážení robustnější fotosestavy pomocí standardních protizávaží. Jak vypadá sestava výrobcem dodávané montáže Vixen AP Photo Guider, se můžete podívat na snímku níže :

 

 

Vnitřní stavbu a další možnosti systémového dovybavení vyčtete z následujícího názorného schématu, kde jsou uvedena i produktová čísla jednotlivých komponent. Toto schéma, včetně následujícího, si můžete prohlížet i při větším zvětšení.

 

 

 

 Na obrázku výše je v rámci deklinační osy použit i manuální DE modul s upínací vixen-rybinou, což bude velmi vhodné, pokud budeme chtít tuto montáž použít i pro pozorování malým dalekohledem. 

   Pokud by astrofotograf chtěl výše popisovanou montáž ještě více odlehčit, nebo použít vlastní fotostativ, má možnost si takovou sestavu zkombinovat dle schématu níže, kde je tato fotosestava hypoteticky pojmenována jako Vixen AP Star Tracker. Takovouto montáž jako celek totiž nikde nekoupíte, navíc obsahuje podstatné komponenty ze vzpomínané Polarie. 

 

 

Místo kratší lišty ( "PG" ) je ve skládačce tentokrát vyobrazena vixen-lišta delší ( "DD" - rovněž původem z Polarie ). Manuální DE modul je pro běžné astrofocení zbytečný - v tomto případě je výhodnější použít otočnou rybinu se standardem Arca-Swiss - nejlépe přímo od Vixena ( Vixen Panorama Clamp - je volitelnou součástí stavebnice AP ), nebo vhodnou kulovou hlavu. Chceme-li tedy sestavit nejlehčí možnou fotografickou montáž v rámci stavebnice Vixen AP, postupujme podle uvedeného schématu AP Star Tracker, ale zvolme kratší lištu a na ní našroubovaný Vixen Panorama Clamp, či kulovou hlavu. Jako základna, pomocí které je AP Star Tracker uchycena na fotostativ, je použita velice sofistikovaně provedená naklápěcí hlava z projektu Vixen Polarie. Výše popsaná zhmotněná myšlenka nejlehčí cestovní verze pro astrofotografii je zachycena na snímcích níže :

 

 

 

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ :

V sestavě AP Star Tracker je použita jiná upínací vixen-rybina, než u ostatních variant ! Je to dáno tím, že RA motor je zde k základně uchycen obráceně ( otočen o 180°) a tudíž se rybina připevňuje pomocí jiných upínacích prvků. V sestavě Star Tracker musíte použít speciálně pro tento účel dodávaný úchyt "H" ( celé označení - AP CLamp Mount Head Unit H ). Jde také o to, aby měl úchyt průchozí otvor, aby přes něj viděl polární hledáček. Firma Vixen v tomto nastolila trochu zmatek, včetně nejednotného značení všech druhů úchytů s vixen-rybinou. K dispozici jsou totiž hned tři druhy :

1. - klasický bez průchozího otvoru - AP Clamp Mount Head Unit - X00043 / #25815

2. - klasický s otvorem a s označením "H" - AP Clamp Mount Head Unit H - X00047 / #25819 nebo v sadě pro AP Star Tracker - viz. následující obrázek níže

3. - výhradně pro AP Photo Guider - AP Mount Head Unit - pouze v sadě PG mount Head Set - viz. obrázek níže

Pokud v základu vlastníte EQ montáž AP, s pohonem aspoň v RA, tak nejjednodušší cestou pro docílení odlehčené sestavy AP Star Tracker a pořízení toho správného úchytu, je dokoupení této sady volitelného příslušenství :

 

 

! Prosím nesplést s touto sadou ! :

 

 

Sada " PG Mount Head Set " slouží k upgrade základní AP sestavy na montáž AP Photo Guider ( odmontováním původní deklinační osy ) a obsahuje tedy nekompatibilní rybinový úchyt se sestavou AP Star Tracker.

Máte-li už RA motor s ovladačem, tak k výše uvedené sadě "... Star Tracker Set " zbývá ještě dokoupit zmiňovanou naklápěcí hlavu - Vixen Polar Fine Adjustment Unit :

 

 

K tomu důležitému upozornění je v závěru vhodné podotknout, že jste-li majitelem fotografické montáže AP Photo Guider a zatoužíte ji ještě více odlehčit, tedy docílit verze AP Star Tracker, což v rámci leteckého cestování za tmou budete chtít kvůli možnosti použít kompaktnější fotostativ, nezbyde vám nic jiného, než kvůli obrácené pozici motoru RA dokoupit některé komponenty i znovu ( pokud budou k dispozici jen v sadě ), tedy zbytečně... Celé toto by bylo podstatně jednodušší, kdyby japonský Vixen dodával obě základní verze s rybinou s potřebným otvorem, která je i lehčí... Místo toho dostanete montáže AP i AP-Z s rybinovým úchytem bez potřebného otvoru. 

Když už jsme u těch upínacích prvků, tak i u sestav Photo Guider a Star Tracker je potřeba o této problematice pojednat podrobněji... Následující snímky zobrazují nutné informace pro obě vixen-lišty a dvě základní možnosti použití rybin Arca-Swiss standardu.

 

 

Na delší liště "DD" vidíte už výše pochvalovanou Arca-Swiss rybinu Vixen, kterou rozhodně doporučuji - je velice dobře vymyšlená ( aby byla hodně univerzální ) a upevňuje se k lištám přednostně pomocí dvou imbus šroubů M6, což je pro těžší fotopříslušenství jistější, než jen pomocí jednoho fotozávitu, jak jedině je možné připevnit svorku Leofoto. Dostanete ji ve dvou částech, tak jak je to vidno na fotografii níže. Ten díl vpravo je použitelný i samostatně, včetně možnosti upnutí na klasickou montáž s japonským standardem ( Vixen, Takahashi ), tj. upevnění rybiny pomocí dvou M8 šroubů s roztečí 35 mmm. Má-li být rybina otočná, je nutný i díl vlevo - vidíte jeho spodní část, tedy možnost použít obě velikosti fotozávitu a dva šrouby M6 s roztečí 20 mm, o kterých jsem výše mluvil. Dole vidíte čelní část delší lišty ( na obou stranách lišty stejné provedení ) s onou dvojicí otvorů M6 a dalším závitem 1/4" u okraje pro upevnění závažové tyčky - # 25826.

 

 

Tato tyčka je pochopitelně kompatibilní i s kratší lištou "PG", jak je vidět na dalším snímku dole - uprostřed je pro ni závit 1/4" a dále symetricky dva M6 s roztečí 20 mm. Také "PG" lišta má obě čela stejně provedená - ve středu je zevnitř našroubován imbus šroub 1/4", který ale na rozdíl od "DD" lišty můžete i vyšroubovat, jak je to na snímku níže. Na snímku je pak vlevo diskutovaná kompletní Vixen rybina - ty dva upínací šrouby jsou nízké imbusy M8 x 10, viděl jsem zde alternativě také imbusy s půlkulatou hlavou.

 

 

Panning Clamp Leofoto RH-1L vám samozřejmě nevnucuji - já jsem s ní spokojen. V nabídce této firmy jsou tři velikosti, např. masívnější RH-2L.

 

Na závěr prvního dílu této recenze ještě krátce pojednám o jednom aspektu v rámci RA pohonu u diskutovaných fotografických sestav. Úplně košér není vůči zákazníkovi to, že si motorový RA modul nemůže koupit bez poměrně drahého ovladače Star Book One... Ten je sice celkem chytrý, byť neumí GoTo, nicméně pro jednoduché fotografování je zbytečný, neboť samotný RA modul začne montáž navádět už pří pouhém jeho zapnutí. Před nedávnem dal Vixen navíc na trh malý Wifi-modul ( kompatibilní se všemi Vixen montážemi ), ke kterému je samozřejmě zdarma na netu k dispozici potřebná aplikace pro smartphony, tedy nejen s ovladačem, ale i PC planetáriem. Pokud máte doma větší montáž Vixen s podstatně chytřejším ovladačem Star Book Ten, tak ho můžete zkusit ( i když to Vixen nezmiňuje ) připojit i k malé Advanced Polaris - ovladač montáž rozezná a potvrdí, to úžasně provedené planetárium skutečně funguje, ale jede to jen pouhou 100-násobnou rychlostí... To vydržíte snad jen při přeskakování z jednoho kráteru na Měsíci na druhý, což Star Book Ten umožňuje díky velmi podrobné lunární mapě. Navíc je při aplikaci "velkého" ovladače nutné řešit jeho samostatné externí napájení - oproti mé větší montáži SXP, kde je použito 12V napájení, stačí pro samotný Star Book Ten jen 5V.

 

 

Tolik k úvodní části recenze o stavebnicové montáži Advanced Polaris. V druhém díle se dočtete více o praktických zkušenostech a dalších možnostech, jak lze výše představené sestavy dále modifikovat .