Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

 
 
 

Další ze série malých fotografických montáží, kterou po menší montáži Sky Tracker nabízí společnost iOptron. Nová verze montáže dostala do názvu zkratky Pro a Pro+. , která přinesla nejen autoguider port, ale u verze Pro+ větší databázi objektů (150 000 oproti 59 000). UPDATE


Montáž je vhodná do váhy 5kg přístrojové techniky a nedoporučuje se přetěžovat. Přístrojová upínací lišta je aretována k RA ose pomocí dvou šroubů, škoda že výrobce neudělal páčkový systém, protože šrouby je potřeba více dotáhnout a jejich kovové konce mohl udělat lépe, pro lepší kontakt s osou. Montáž není nikterak mohutná, váží s přepravním kufrem  necelých 7 kg.

Hledáček je podsvětlený a pomocí ovladače lze nastavit i jeho jas, zrovna tak jas a kontrast displeje, nebo jas tlačítek. Pro hledáček lze s výhodou využít i aplikace pro Android nebo  iOS, které ukazují polohu Polárky na stupnici pro dané místo (aplikace automaticky odečte souřadnice místa z GPS přístroje). Funkcí Pozice Polárky je samozřejmě vybaven i ovladač, který toto zobrazuje v číselné formě. Na hledáčku je našroubovaná kovová krytka, pro ochranu hledáčku.


Ovladač má i serial port pro update nebo připojení PC. Rovněž lze připojit externí Bluetooth nebo WiFi s výstupem RS-232 (SkyFi, StarFi apod.) a následně pak montáž ovládat i z planetária na PC či programů pro guiding se standardem protokolu ASCOM. Firmware ovadače i montáže je možno upgradovat, poslední upgrade ale proběhl v roce 2017.


Montáž ve svém těle obsahuje dva packy, pro vložení 8ks AA baterií (každý na jedné straně montáže). Externí napájení standardním konektorem 12V je nad tímto packem. Z praktického hlediska je používání AA baterií trochu out v dnešní době malých přenosných Li-Ion baterií. Pokud baterie nahradíme dobíjecími články, dostáváme se po po nějaké době na poměrně nízké napětí (např. 8x1,2V).


Závažová tyč je výsuvná z těla montáže, na které se upíná 1 kg závaží. Tyč se dá vysunout do délky dle potřeby, takže nepřekáží, na obrázku je vysunutá na maximum.

Často bývá některými prodejci uváděno, je montáž má PEC, bohužel nemá. I tak ale jsem naměřil neskutečně malou PE a to 3.8", což je velmi málo v porovnání s těmito montážemi, které na internetu reportují jejich majitelé konkrétně kolem 30".

 

Montáž má jak klady, tak i své zápory. Kovové nohy, které se dodávají s montáží nejsou moc vysoké ani moc stabilní. Používat se samozřejmě nemusí, montáž lze umístit na jakýkoliv pevný stativ (viz obrázky). Druhá věc, které je poměrně otravné je malé pískání RA krokového motoru, někdy více, někdy málo slyšitelné. Důvod toho jsem zatím nezkoumal, deklinační motor tímto netrpí. Guider port je na montáži neoznačený, POZOR na jeho záměnu s portem pro ovladač.

UPDATE: Po měsíčním testování jsem montáž výrobci vrátil. Důvodů bylo více. Jednak aretace os je velká slabota této montáže, stačí málo, a dalekohled se dotekem posune. Z neznámého důvodu začala zlobit pointace a autoguider chvílemi vypadával. Poslední co mě vadilo je, že montáž se z mě neznámého důvodu na meridianu (nebo až 9° za ním dle volby) automaticky překládá (nebo zastaví dle volby uživatele), což je nesmysl, malému dalekohledu nic v pokračování za meridian nevadí. Původní montáž SmartEQ Pro měla volbu, kdy montáž pokračuje nerušeně dál přes meridian. Můj závěr tedy je, této montáži se vyhnout.

 

Specifikace:

Typ montáže:    German Equatorial Mount
Nosnost 5 kg (11 lb), bez závaží
Váha   2.8 kg (6.2 lb)
Latitude rozsah   0º ~ 62º
Azimut nastavení    ± 10º
RA ozubené kolo    60mm, 120 zubů
DE ozubené kolo   60mm, 120 zubů
RA osa je ocelová 25mm průměr
DE osa je ocelová 25mm průměr
Motory DC servo s optickým enkoderem
Rozslišení 0.5 arc sekundy
Ovladač  Go2Nova 8408
Databáze objektů   150,000
Rychlosti montáže   1×,2×,8×,16×,64×,128×,256×,512×,MAX(~4º/sec)
Výsuvná tyč závaží   16mm průměr
Závaží 0.9 kg, lze použít až do 3.6 kg.
Lišta Vixen format
Stativ 1.25" ocelový (Váha 2.6 kg / 5.7 lb)
Průměrná spotřeba.    Tracking: 100 mA GOTO: 300 mA.
Externí napájení   DC 9~12v, 1 A
Provoz na baterie    8x AA baterií (do 16 hodin provozu tracking)