Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

Celá řada lidí používá tzv. spektiv dalekohledy pro pozorování přírody či jiných denních aktivit, vybral jsem dva z těch nejlepších, abychom porovnali jejich kvalitu a případnou vhodnost pro astronomické použití.

    

 

 

OBECNÝ POPIS


Nejdříve takový malý úvod do tohoto typu pozorovacích dalekohledů - spektivů. Spektivem nazýváme monokulární dalekohled, zpravidla z proměnlivým zvětšením, který je určen pro pozorování ze stativu. Dělíme je na zrcadlové a čočkové a ty pak dále na achromáty a ED či APO. Dražší přístroje mají výměnné okuláry a adaptéry pro focení pozorovaných objektů. Dalekohledy mají zpravidla průměr v rozsahu 50-100mm a zvětšení 10-70x. Ceny těchto dalekohledů začínají na pár tisících Kč, ale mohou dosáhnout až ceny 100 tis. Kč.

Prvním představovaným dalekohledem je rakouský výrobek Swarovski ATX 30-70 s průměrem objektivu 95mm. Tento výrobce je známý výrobou těch nejkvalitnějších přístrojů (binokuláry a spektivy). Ostření dalekohledu je řešeno obvodovým kroužek poměrně velké šíře, stejně jako zoom. Ostření je velmi pohodlné a přesné. Celá hlava s okulárem je odnímatelná a ji nahradit například APO adaptérem pro focení s ohniskem 900-1200mm, případně adaptéry pro focení digitálníím fotoaparátem případně iPhonem. Tento model nemá výměnný okulár.



Technické parametry

Zvětšení : 30-70x
Průměr objektivu : 95mm
Oční reliéf : 20mm
Max. zorné pole : 2° (35m/1000m)
Dioptrická korekce : >5
Propustnost 86%
Délka : 426 mm
Váha : 2150 g
Cena: cca 100 tis. s okulárem


Druhým dalekohledem je neméně známá japonská firma Kowa, které v posledních letech přišla na trh se spektiv dalekohledy s fluoritovým členem a velmi zajímavou cenou. Dalekohled Kowa TSN-883 se v základu prodává bez okuláru a jsou k dispozici 3 typy, 20-60x, TE 30x (68°) a LE 25x (53°) a k dispozici je i adaptér s ohniskem 600mm pro focení s DSLR. Ostření dalekohledu je pomocí dvourychlostního mechanismu a zoom okuláru je umožněn otáčením kroužku na okuláru.



Technické parametry

Zvětšení : 20-60x
Průměr objektivu : 88mm
Délka : 329 mm
Váha : 1520 g
Cena : cca 70 tis. s okulárem

Kowa má menší tělo a díky tělu z magnesiové slitiny a menšímu průměru je výrazně lehčí. Jeho tělo velmi připomíná dalekohledy Vortex (prostřední na fotce). Kvalita dalekohledu Vortex není špatná, ale při porovnání s jeho konkurenty je ten rozdíl opravdu nebetyčný. Přestože Swarovski má velmi dobrou korekci barevné vady, nemůže soutěžit s fluorovitovým objektivem Kowa, který je bez chromatické aberace a tak je velmi vhodný na focení pozorovaných objektů.



TESTY

První test jsem prováděl na dřevěné stěně, kde se dobře projeví zkreslení objektivů. Na obrázcích je vidět, že zkreslení pole je u obou dalekohledů na rozumné úrovní a je velmi podobné, nicméně Kowa o malinko menší.





Další klasický test byl na stromech, oblíbeném smrku. Tady se projevila kvalita dalekohledů naplno. Na fotografiích jsou aberace sotva postřehnutelné okem, přece jenom oko si s tím poradí o něco lépe. Porovnal jsem obraz i v dalekohledu Vortex, ano ten rozdíl byl velmi markantní. Vortex má nejmenší průměr a prostupnost optiky, takže to je znát i na jasu obrázku. Obrázky byly pořízený stejným nastavením fotoaparátu. Pokud jsi je otevřete na nové stránce, uvidíte je v plném rozlišení a můžete porovnat, že je mezi dalekohledy opravdu viditelný rozdíl.









Abych nechal projevit plně chromatickou aberaci, pořídil jsem další obrázky, ze kterých je patrné, který dalekohled splňuje kritéria i pro dokonaou kvalitu fotografií. Obrázky jsou výřezy ze středu fotografie 1:1 (větší obrázek otevřít na nové stránce).






Pozorování na obloze :

Jupiter : V obou dalekohledech se jeví Jupiter stejně, bez chromatické aberace, kontrast a ostrost je na stejné úrovni. Swarovski u planet má jednu výhodu, zvětšení 70x je největší ze všech dalekohledů tohoto druhu a Jupiter i Saturn jsou velmi dobře pozorovatelné a při tomto zvětšení se už dát rozlišit např. Cassiniho dělení prstenců.

Měsíc : Oba dalekohledy ukazují velmi podobný a kontrastní obraz a stejné podrobnosti.

Závěr : Dalekohled Swarovski je větší a těžší dalekohled, jeho výhodou je o něco větší zvětšení pro pozorování planet a excelentní, přesné ostření, které Kowa tak dobré nemá. Naopak Kowa má excelentní obraz i na fotografiích, je menší, lehčí a má při stejném zvětšení větší zorné pole. Zvětšení u Swarovski je v rozsahu 30-70x, Kowa 25-60x. Větší světelný zisk je u Swarowski na hvězdách či DSO poznat, rovněž ostření je přesnější a pohodlnější. Kowa má na fotografii dokonale čistý obraz, tedy na focení je to jasná volba.

Dalekohledy pro testování zapůjčila firma http://supra-dalekohledy.cz