Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

 

 

  

 

Nedávno (konec roku 2022) se začal prodávat znovu optimalizovaný asférický Cassegrain od firmy Sharpstar, která dodává i pod obchodním názvem Askar astronomické refraktory a objektivy a společnost Sharpstar  se rovněž poměrně dobře etablovala na trhu hyperbolickými Newtony 130 a 150 mm světelností F2.8. Zajímavé je, že na stránkách výrobce nenajdete poměrně nepovedený parabolický  200 mm hypergraf F3.3, který nabízí Teleskope Service rovněž pod značkou Sharpstar, ovšem bez jejich loga a nese pouze logo TS.

 

 

Je potřeba si dát pozor na nákupy z druhé ruky, existuje více verzí dalekohledu V2, minimálně 3 různé a odlišují se nejen kryty ventilátoru, nebo uchycením sekundárního zrcátka, ale hlavně i výtahem. Úplně první verze neměla přidaný kónický nástavec na stínící tubus hlavního zrcadla a do nej pak pronikalo parazitní světlo hlavního zrcadla. Na Cloudynights naleznete porovnání verzí SCA260.

 

Trochu marketingového povídání od výrobce:

 

Optimalizovaný SCA260 je stále navržen s asférickým zrcadlem, což vyžaduje mnohem sofistikovanější výzkum a vývoj. Proces výroby, výroby a testování je ve srovnání s běžným reflexním zrcadlem složitější a použitý materiál podobný Pyrexu je stabilnější než ty tradičně používané. Dalekohled je potažený odolným materiálem z uhlíkových vláken, který je lehký, odolný a krásný. Primární i sekundární zrcadla SCA260 mají vylepšené aluminiové vrstvy, které zajišťují, že mohou dosáhnout vysoké odrazivosti více než 95 %. Dále zjednodušujeme mechanickou strukturu optické osy, k nastavení sekundárního zrcadla je třeba manipulovat pouze třemi šrouby. V optické dráze je instalován 3" velký trojčlenný korektor, který umožňuje celému optickému systému lépe obsáhnout full-frame čip a lépe zvládat vinětaci. Jemně děrované lišty jsou kompletně vyrobena z CNC vyrobeného hliníku, který lze použít jako základ pro uchycení dalšího příslušenství, optimalizuje nosnou mechanickou konstrukci a snižuje její hmotnost.

Na základě zkušeností jsme pro větší praktičnost prodloužili délku pojezdu 3.35" výtahu na 50 mm. Zvýšili jsme také možné zatížení, abyste mohli přidávat příslušenství podle libosti, což zajišťuje, že nedochází k prokluzování a hladkému provozu při focení s příslušenstvím.

Přidali jsme také 360° rotátor na zadní stranu výtahu, takže se nemusíme bát, že by se do procesu zapletla datová linka EAF. Třídílný závit M68X0,1, závit M54 × 0,75 a M48 × V kroužku adaptéru se závitem 0,75 je přidán vestavěný 2palcový závit filtru, který umožňuje vložit potřebný filtr, soubor závitů usnadňuje připojení k většině foto příslušenství na trhu a výtah 1/10 umožňuje dokonalé zaostření.

 

Sharpstar si ve svých designech vzal evidentně za vzor Takahashi, tedy jejich 130 a 150 Hypergraf je vlastně Epsilon 130 a 160 a SCA260 je vlastně Takahashi CCA250. Samozřejmě ceny posledně dvou jmenovaných jsou neporovnatelné, 4000 versus 15000 USD a podle majitele staršího Takahashi BRC-250 (250mm F/5 Baker-Ritchey-Chrétien design) jsou obrázky z dalekohledů velmi podobné, to je pro Sharpstar velký úspěch. Samozřejmě toto neberte úplně doslova, jak napíšu později.

 

Od prodejce Supra-Praha dorazil dalekohled velmi slušně zkolimovaný, stačilo jen malinko dokolimovat a výstup je na full frame Sony A7SII perfektní až do rohů a dalekohled by měl zvládnout čip o úhlopříčce až 55 mm, tedy o něco větší než KAF-9000.

 

 

Výřezy rohů a středů z PixInsight 1:1, Sony A7sII

 

 

Kontrola kolimace v programu Astap, Sony A7sII

 

Zadní část dalekohledu je osazena třemi ventilátory s vypínačem a jsou napájeny klasickým 12V Jack konektorem 5,5*2.1 mm. Je zde rovněž umístěn teploměr s vlhkoměrem, pro snazší identifikaci možnosti rosení. Na výtahu je celé řada závitů, které se používají na kamerách v současné době, asi nejvíce používaný na astrografech je M48, ale jsou k dispozici i M54, M68 a M90 pro příslušenství. Agena má na stránkách pěkný seznam používaných závitů.

Ostření je díky převodu bezproblémové i díky světelnosti F5. Často jsem ostřil jen na paprsky držáku sekundárního zrcadla a kontrolou přes Bahtinovu masku to dostačovalo.

Z dalekohledu je celá řada obrázků na astrobin.com, tedy můžete si udělat představu o kvalitě optiky.

Já jsem fotil několik testovacích a několik standardních snímků s použitím Sony A7SII (NGC 7000 a NGC 0281) a Canon R3 (M13). Během zpracování snímků jsem se občas setkával s jedinou vadou dalekohledu, kde jasné hvězdy (v tomto případě Deneb) vytvářejí různé odrazy na kraji snímku ve formě jakýchsi krátkých proužků směřovaných k centru, viditelných i díky formátu FullFrame, na APS-C by se to moc neprojevilo. Občas jsem se setkal i s kulatým duchem u velmi jasných hvězd kolem středu fotografie, který byl vzdálený od středu stejně jako hvězda ovšem na druhé straně. Tedy pro velmi náročné uživatele, kteří hledají i chybu i v jediném pixelu doporučuji nákup promyslet, já s tím osobně problém nemám.

 

 

Pro sebe předpokládám spíše použití na menší objekty a galaxie, přece jen ohnisko 1300 mm nemá na velké DSO tak široké FOV, nicméně jsem udělal i foto Ameriky, pro porovnání. Obrázky lze otevřením v novém okně otevřít ve větším rozlišení.

 

 

NGC7000, exp. 13x300s, ISO 2000, Sony A7SII, montáž RST-300

 

NGC281, exp. 20x300s, ISO 2000, Sony A7SII, montáž RST-300

 

 

M13, exp. 6x300s, ISO 1600, Canon R3, montáž RST-300

 

 

 

 

 

Technické parametry dalekohledu

 

 

 

 

Ve spodní části je lišta Losmandy 380 mm, v horní části je stejně dlouhá lišta pro přichycení hledáčku nebo guideru apod., kde jsou šrouby 4 x M4, ostatní jsou M6 a nebo ¼ palce. Ventilátory jsou napájeny 12 V a jsou relativně tiché bez vibrací. Pokud byly zapnuté sekundární zrcadlo se nerosilo, jinak se mi při testech ve vysoké vlhkosti komplet zarosilo.

Celkové mechanické zpracování mi přijde velmi povedené, nemám k němu žádné výhrady. Škoda, že k dalekohledu nedodávají nějaký obal, mám je raději než obří a těžké kufry. Nakonec jsem pořídil tento. Má sice o něco větší průměr, na druhou stranu si do něj může někdo dát další výstelku, kdyby 10 mm nestačilo.

Závěrem bych řekl, že je dalekohled, co se týká optiky, je velmi povedený, pouze by měl výrobce ještě zapracovat na stínění odrazů z hlavního zrcadla. Dalekohled není opravdu drobek, a i jeho váha je docela znát, tedy alespoň pro mě je to maximum, co chci někam vozit. Pro montáž RST-300 je to i bez závaží hračka a bez problému to montáž zvládá. Rozhodně bych tedy volil bytelnější montáž.

  

Průměr zrcadla

260 mm

Ohnisková vzdálenost/ohniskový poměr

1300 mm/f5

Primární typ zrcadla

asférické reflexní zrcadlo

Primární zrcadlo

PZ33 (podobné jako Pyrex sklo)

Korektor

tříčlenný se vzduchovou mezerou

Průměr sekundárního zrcátka

120 mm

Centrální stínění

58 %

Typ sekundárního zrcátka

sférické reflexní zrcadlo

Průměr výstupního obrazu

80 mm

Materiál

uhlíkové vlákno

Průměr/délka tubusu

322/613 mm

Hmotnost tubusu

14,5 kg

Rozlišení dalekohledu

0,46"

Výtah/délka

3,35"/120 mm

M48 od ohniskové roviny

70 mm