Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

   

    Tato neformální recenze je spíše úvahou o tom, zda vůbec lze některý binokulár troufale označit za nejlepší na planetě... Z titulního snímku už tušíte, že já jsem na tento piedestal postavil triedr NL Pure od rakouské firmy Swarovski. Hned je ale potřeba upřesnit, že jde o model 12x42. V následujících minutách se vám pokusím obhájit, proč jsem vybral zrovna tento dalekohled.

Někteří fandové do binokulárů a nejlepší optiky vůbec, mohou okamžitě namítnout, že přeci tím úplně "top" triedrem je zcela jasně ten, který dominuje fotografii níže :

 

 

Ano, Nikon WX 10x50 je zajisté v něčem momentálně nedostižný binokulár, ale zabydlený je ve stejně masívním kufříku, jako je on sám, a bez slušného stativu se s ním moc nepokocháte... 

Stejně tak bych po zobecnění slůvka "triedr" ( v názvu tohoto článku ) na "binokulár" mohl směle prohlásit, že tím nejlepším dalekohledem může být i Swarovski BTX - tedy spektiv s binokulárním nástavcem, který v této kategorii dosud nemá konkurenci a navíc není jediným produktem geniálně vymyšlené Swarovského stavebnice. A jak vidíte na fotografii níže, binokulární spektiv BTX by si vybrala i taková celebrita, jakou je ledňáček říční  laughing :

 

 

Tímto malým odskočením jsme si tedy upřesnili základní kritérium výběru v rámci této trochu netradiční recenze - budeme se pohybovat mezi zcela běžnými a univerzálními triedry, tedy obvyklé velikosti vhodné pro jakékoli volnočasové aktivity a s těmi nejžádanějšími optickými parametry. Binokulár Swarovski NL Pure 12x42, jehož klíčové parametry máte k dispozici na snímku níže, je totiž v několika aspektech opravdu výjimečný...  

 

 

Že výrobce z Tyrol triedry s větším zvětšením opravdu umí, můžeme doložit několika fakty. Dosud vyráběný nejsilnější model řady EL Swarovision - tedy 12x50 - je totiž nejpovedenějším z celé řady. Tato skutečnost zůstává mnohým skryta, poněvadž EL binokulár tohoto rozměru moc rozšířený není. Je o chloupek lepší, než vynikající bráška pro pozorování noční oblohy s parametry 10x50. Má také v rámci EL sortimentu největší zdánlivé zorné pole - 63°. Zatímco u naprosté většiny výrobců se u jejich dalekohledů s rostoucím zvětšením zhoršuje i korekce barevné vady, případně i jiné optické neduhy, u rakouských triedrů tomu tak není. A občas je to dokonce i naopak... Swarovski prostě silnějším binokulárům věnuje náležitou péči. Dalším příkladem ze stejné stáje je úplně největší a nejsilnější triedr - SLC 15x56. V jeho poslední generaci, která se i teď prodává, jsou použity hranoly "Abbé-König" a tento dalekohled ostrostí a rozlišením úspěšně dohání dosud v tomto nejlepší a legendární ( bohužel se už nevyrábí ) triedry Zeiss Victory FL.

 

 

12x zvětšující model NL Pure vám nabídne největší přírůstek v šířce zorného pole, které je s hodnotu 113 m/km dokonce o kapičku větší, než u staršího EL 10x42. Dalekohled přitom zůstává rozměrově úplně stejný, jako ostatní dva slabší sourozenci, a stejnou hodnotu má i vzdálenost výstupní pupily - je to příjemných 18 mm. Ono viditelně větší zorné pole, v porovnání s modely EL, je přitom u okraje pole ještě lépe korigované, což si všimnete především v menší míře zbytkových barevných lemů.

To, co jsem popisoval v předchozí recenzi o top třídě binokulárů 10x42, tedy i o modelu NL Pure 10x42, platí plnou měrou i u nejsilnějšího modelu. A proto o dalších podrobnostech není potřeba zde už psát, najdete je v předchozím článku. Včetně dalšího užitečného doplňku v podobě nastavitelné čelní opěrky, kterou detailně vidíte v praxi na další fotografii :

 

 

Tato vychytávka skutečně zlepšuje stabilitu triedru při pozorování a hravě tak eliminuje větší velikost záchvěvů u 12-ti násobného zvětšení oproti 10x zvětšujícímu binokuláru. V rámci představení modelové řady NL Pure jsem tehdy prognózoval, že právě 12-ti násobně zvětšující triedr bude aspirovat na nového krále v ornitologické komunitě, a to nejen díky oné čelní opěrce, ale i ostatním klíčovým optickým vlastnostem.

Dalekohled má nesmírně komfortní popruh, který se k boku jednoduše, ale přitom zcela spolehlivě, "přicvakává". Rovněž úprava délky řemínků je elegantně vyřešena ve dvou jednoduchých krocích, jak je patrné z fotografie níže :

 

 

Testování a kochání se s tímto dalekohledem je opravdu radostné a povznášející, což s sebou nese jedno úskalí - už se vám ho nechce vracet... NL Pure 12x42 je skutečně "majstrštyk" a konstruktéři od Swarovského zaslouží hlubokou poklonu za odvedenou práci v podobě nejvyváženější kombinace skvělých parametrů a vlastností, včetně dokonalé ergonomie. Tento triedr je maximálně univerzální a tudíž velmi vhodný i na astronomii, neboť k tomu klíčové optické parametry vykazují hodnoty na samé hranici technologických možností. Jedna praktická zkušenost je toho důkazem - tento binokulár dává za soumraku a na hvězdné obloze jasnější obraz, než velmi povedený triedr Nikon SE 12x50.