Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

 

  Tato recenze je věnována poslední novince z dílny Swarovského, přímohlednému pozorovacímu dalekohledu STC 17-40x56. Tento je k dispozici se stejnými parametry i v zalomené verzi s označením ATC ... Spolu s ním jsem otestoval i poslední verzi držáku na fotomobily, který nese označení VPA, neboli Variabler Phone Adapter. Prohlédnout si jej můžete na snímku níže, kde je zobrazen i s volitelným adaptérovým kroužkem, který si tedy musíte objednat zvlášť. 

 

 

 

CELKOVÁ KONCEPCE A MECHANICKÉ PROVEDENÍ :

Necelých 30 cm dlouhý a zhruba 1 kg vážící pozorovací dalekohled je tedy sympaticky kompaktní, dobře se drží a jeho ergonomie umožňuje velmi stabilní pozorování. Swarovski toto prostě umí - novinka vás zaujme hned jak ji vezmete do ruky a po prvním kouknutí se ujistíte, že konstruktéři v Tyrolech opět odvedli nadprůměrnou práci a malý teleskop skutečně velmi dobře udržíte i při 25-ti násobném zvětšení. Prvotní nadšení je v tomto případě potřeba, aby vám z něj pořád dost zůstalo i v momentě, kdy začnete pátrat po ceně... Ano, tušíte správně, i v tomto případě patří cenovka do kategorie "Swarovski", neboli horkou novinku můžete mít za 2,2 tis.€.

 

 

 

Jako všechny dalekohledy od Swarovského je i tento distribuován v poměrně velké, leč vkusně a dárkově pojaté krabici, ve které očekávaně najdete všechny potřebné drobnosti a také podrobný návod. 

 

 

STC/ATC nemá rosnici/sluneční clonu, ale objektiv je umístěn přeci jen hlouběji, než je tomu u triedrů. Šikovné je i to, že také krytka objektivu je mírně zapuštěná. Povrchová úprava těla dalekohledu je zřejmá ze všech snímků a je tedy v souladu s firemními zvyklostmi. Mezi tyto v poslední době patří i to, že zalomený pozorovací dalekohled ATC, si podobně jako nedávné novinky, můžete objednat i v oranžové barvě. Přímohledná verze, tedy STC, je k mání pouze v barvě zelené ...

 

 

Mohutná gumová očnice okuláru je ve stejném provedení, jako u řady ATX/STX. Její velký průměr byl u některých uživatelů klasických spotting scope ATX shledán jako méně komfortní. V modelech ATC/STC je ale toto provedení výhodou, protože umožňuje bezpečné a stabilní opření o čelo, resp. nadočnicový oblouk, a přispívá tak rozhodující měrou k velmi klidnému obrazu.

 

 

Recenzovaný model STC je odspodu chráněn tenkým plastovým přiléhavým krytem, který mírně zvětšuje vzdálenost mezi tělem dalekohledu a příslušným fotografickým upínacím prvkem. Stejně tak tento kryt dobře poslouží, když budete pozorovat přes dalekohled položený např. na baťohu, kdy hrozí ztížení zaostřování, případně i zoomování. Pokud by naopak vyhovala konfigurace na těsno, lze tento kryt snadno demontovat, viz. obrázek níže. Zajišťovací šroub zde slouží i jako redukce z velkého na malý fotografický závit.

 

 

 

 

OPTICKÉ VLASTNOSTI :

Po zkušenostech s klasickými výsuvnými pozorovacími dalekohledy Swarovski CTC/CTS, jejichž objektivy jsou pouze achromatické, jsem byl u testovaného spotting scope STC zákonitě zvědav, jak kvalitní objektiv je zde použit. Hned první pohled skrze něj mne zcela uklidnil, neboť malý teleskop se chová jako velmi kvalitní ED-APO, tedy zcela v souladu s velmi dobrou kvalitou zobrazení u hlavní řady ATX/STX/BTX. Obraz je ve většině zorného pole prost zbytkové barevné vady, nějaké ty barevné lemy se ukazují ve většině světelných scén až u samého okraje pole a jdou jednoznačně na vrub zoom okuláru. Tento je dle mého názoru opticky totožný s osvědčeným základním okulárem používaným v hlavní řadě pozorovacích dalekohledů, kde např. s objektivovým modulem 85 mm poskytuje zvětšení 25-60x. Dosvědčují to i stejné parametry udávané výrobcem, např. zdánlivá velikost zorného pole, která se pohybuje v rozmezí 57-71°, což je velmi pěkná hodnota.

Abych čtenářům aspoň nějakým způsobem přiblížil a zdokumentovat kvalitu zobrazení testovaného dalekohledu, pořídil jsem několik fotografií digiskopingem a při tom otestoval i v úvodu zmíněný univerzální držák fotomobilu. Swarovski k němu nabízí řadu adaptérových kroužků, který musíte vybrat podle pozorovacího dalekohledu, se kterým chcete fotografovat. Lze takto objednat např. i redukční kroužek pro nejvyšší řadu Prominarů od japonské Kowy. Tento VPA lze snadno přizpůsobit rozměrům vašeho smartphonu, přičemž vaše nastavení rozpěr zůstává zachováno i při vyjmutí mobilu - při dalším fotografování stačí mobil vložit do držáku a zajistit jej odklápěcím ramínkem na zadní straně ( je na něm znak Swarovského a je dobře patrné na fotografiích ). Tento prvek je dobře vymyšlen, což velmi usnadňuje a hlavně urychluje práci. Je ale škoda, že něco podobného konstruktéři z Tyrol nevymysleli i pro nastavení upínacího průměru dle použitého okuláru. Snadno se vám totiž stane, že si potřebný redukční kroužek budete muset nechat vyrobit ... 

 

 

Další dva snímky, které jsou k dispozici i ve větším rozlišení, ilustrují kvalitu zobrazení zachycenou mobilním telefonem Sony Xperia I. První snímek je pořízen při nastavení nejmenšího zvětšení, druhý naopak při maximálním. Je záměrně použito silné protisvětlo, aby vynikly zbytkové barevné lemy. Určitá neostrost poblíž clony zde vidět je, ale je potřeba zohlednit i malou hloubku ostrosti. Nejlepší kresbu napříč polem dalekohled poskytoval kolem zvětšení 25x.

 

 

 

Vidíte, že při troše snahy a trpělivosti, půjde přes tento dalekohled pořídit digiskopingem slušné výřezy fotografovaných objektů ve vzdálenosti několika desítek metrů. Čímž nemyslím, že by s ním nešlo fotit v nekonečnu, např. Měsíc nebo Slunce ... 

 

ZÁVĚR :

Nový pozorovací dalekohled Swarovski STC 17-40x56 dostál pověsti rakouského výrobce a je určitě zajímavým obohacením trhu v této oblasti. Teď mám na mysli skutečně tuto přímohlednou variantu, neboť se domnívám, že právě takovýto dalekohled má větší smysl, než verze zalomená... Budete ho totiž brát s sebou daleko ochotněji, než např. podstatně mohutnější vysouvací dalekohled a navíc se s ním z ruky pozoruje nesrovnatelně komfortněji, než se zalomenou verzí... A nezlepší to ani monopod, či dokonce stativ - jde totiž o to, že přímohledný spoting scope je daleko pohotovější, zkrátka se s ním podstatně rychleji vyhledává.

Pokud někdo trvá na zalomeném modelu, třeba i z pohnutky mít oranžovou stylovou "ponožku" smile, může být Swarovski ATC 17-40x56 vhodnější variantou, než japonská Kowa s objektivem o průměru 55 mm ( Prominar TSN-553, 15-45x ), která jako doplněk k fluoritovému objektivu použila okulár s podstatně menším zorným polem, než má recenzovaný Swarovski...