Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

 

  S mírným zpožděním, ale přece... Zdravím tímto všechny příznivce kvalitních dalekohledů v novém roce a přináším 2.část recenze týkající se loňských novinek od našeho rakouského souseda z Tyrol - světoznámé firmy Swarovski. Tou největší novinkou bylo uvedení nové řady triedrů s průměrem objektivů 42 mm a nesoucí označení NL Pure. Tyto vynikající triedry si okamžitě získaly sympatie náročných uživatelů, takže továrna v Rakousích zavedla na několik měsíců třetí směnu, aby byla schopna dalekohledy dodat co nejrychleji... Jak se dále dočtete, jedná se skutečně o nové etalony v této třídě a především model NL 12x42 se stává novým králem v ornitologické komunitě, jak to trefně nazval a správně predikoval kamarád Honza Kubica. Především jeho zásluhou je tato recenze plná velmi cenných zkušeností a to především právě z ornitologické praxe. Že nejsou má slova nadsazená, dokazují i chvalozpěvy na NL binokuláry na všech "bird-fórech", případně sofistikované testy na známých nám webech.

    Než se pustím do detailů ze zkoumání vlastností NL modelů, vrátím se ještě na chvilku k ostatním novinkám z dílny Swarovského. Především k onomu celosvětově největšímu objektivovému modulu s průměrem 115 mm, který se stal novou součástí Swarovski stavebnice pozorovacích dalekohledů. Na zářijovém MHV jsme měli možnost dosyta zkoušet a porovnávat různé průměry spektivů Swarovski, a to jak ve dne, tak na noční obloze. Je pochopitelné, že tento největší průměr byl nejvýhodnější za soumraku a pro astronomická pozorování. K tomuto stačí dodat už jen to, že i noční obloha potvrdila vysokou kvalitu objektivu 115 mm a vůbec výbornou sladěnost komponentů stavebnice, včetně unikátní binohlavy BTX.

 

 

Trochu ve stínu slavnějších bratříčků se v sortimentu Swarovského loni objevil i kompaktní triedřík s označením " dG 8x25 " - jde o kombinaci dalekohledu a digitálního fotoaparátu. A jak už jsem v 1.díle předeslal, vestavěný fotoaparát vám poslouží k identifikaci např. právě pozorovaného opeřence... Binokulár je nutno pomocí firemní aplikace SWAROVSKI OPTIK dG spřáhnout s vaším smartphonem a v něm mít staženou některou z běžně používaných aplikací - jako je Merlin Bird ID nebo dG Mammals. Binokulár má zdánlivé zorné pole 52° a jeho fotoaparát disponuje rozlišením 13 Mpx. Kromě fotografií je schopen pořizovat i videozáznam s rozlišením HD nebo VGA. Zabudovaná Li-ion baterie udrží provoz 3,5-6 hodin a nabíjí se přes USB-C konektor ( v dodaném příslušenství je pouze kablík USB - USB-C ).

 

 

     A teď už se můžeme vrátit k binokulárům nové řady NL... V prvním díle jsem chválil promyšlený inovativní prvek - čelovou opěrku. Praxe a zkušenosti vícero lidí potvrdily opravdu markantní přínos ke stabilitě, ale současně ukázaly, jak těžké je z pohledu ergonomie vyrobit takovýto prvek ke spokojenosti co nejširšího spektra uživatelů. Chci tím říci to, že podobně jako u problematiky stavitelných očnic, i zde se najde pár lidí, kterým rozsah seřiditelnosti čelové opěrky nebude stačit - ať už z důvodu hlouběji posazených očí nebo sklonu čela. Na druhou stranu se v praxi ukázalo, že ergonomie triedrů NL Pure je natolik vylepšená, že jsou sami o sobě, tedy i bez čelové opěrky, stabilnější než jejich předchůdci v řadě EL Swarovision. Je to dáno jednak lepším uchycením těla triedru, ale především posunutím těžiště blíž k okulárům.

 

 

Výhodou v tomto je i to, že všichni tři zástupci nové řady NL mají stejnou délku. Ze zkušenosti pouze jednoho rozměru nemusíte tedy mít strach, že by ergonomie u jiného zvětšení byla odlišná.

 

 

Další snímek ilustruje výše popsané rozdíly v ergonomii obou řad dalekohledů Swarovski - uprostřed je model EL 8,5x42, který je zhruba stejně vysoký/dlouhý. Tato skutečnost se záhy ukázala jako velice užitečná. Jak se říká, i mistr se někdy utne - a stalo se to teď i někomu z vývojářů od Swarovského, protože oproti dlouhodobě osvědčeným brašnám, ve kterých jsou triedry na výšku, jsou brašny pro řadu NL orientovány naležato... Je logické, že pro nošení na boku je to velmi nepohodlné, takže není divu, že početná řada uživatelů se na diskusních fórech náležitě hlasitě ozývá. A majiteli NL binokuláru nezbyde momentálně nic jiného, než dokoupit brašnu pro řadu EL... 

 

 

U triedrů NL Pure jsme s Honzou Kubicou byli nejvíce zvědavi na odolnost vůči protisvětlu a na výskyt odlesků. V astronomické praxi se s těmito neduhy setkáme ne tak často, jako ve dne a obzvlášť pak při pozorování ptactva na vodní hladině. Právě toto Honzu K. zajímalo nejvíc, protože odlesky oblohy na hladině rybníka dokáží potrápit i hodně dobré dalekohledy. Největší odolnost v těchto extrémních podmínkách vykazují dlouhodobě triedry Nikon EDG. Přičemž dosavadní řada EL Swarovision v této disciplíně malinko zaostává. Vzhledem k ještě širšímu zornému poli nové řady NL jsme pochopitelně s Honzou nezastírali obavy, jak novinka z Tyrol obstojí.

Možnost vyzkoušet vlastnosti NL triedrů v protisvětle se mi naskytla už při předváděčce v Praze na střeše hotelu. Světelně poměrně náročnou scenérii velmi pozdního odpoledne zachycuje snímek níže :

 

 

Když jsem chtěl, tak jsem samozřejmě nějaký náznak mléčného zákalu a rovněž odlesků docílil. A také obráceně - nedalo moc velkou práci najít polohy, kdy byl obraz prost těchto neduhů. Celkově si binokuláry NL Pure na této scenérii zachovávaly nadprůměrný kontrast, nicméně neměl jsem v tu chvíli možnost je porovnat s jinými triedry. Jednu z často se vyskytujících světelných situací u rybníku ilustruje další snímek :

 

 

A to už je doména našeho kolegy Honzy Kubici, takže dále popisované skutečnosti jsou zde k dispozici hlavně jeho zásluhou... Po měsíčním testování a porovnávání dle potřeb náročného ornitologa ( pozorování vodního ptactva především ) mi Honza poskytl cenné informace - zkušenosti, ze kterých celkem jednoznačně vyplývá, že i přes očekávané dílčí nedostatky kolem výskytu parazitních odlesků obstály triedry NL Pure nejlépe ve své kategorii, tedy mezi nejlepšími a nejsledovanějšími binokuláry, které tvoří současnou světovou špičku. Sem patří EL Swarovisiony, Nikony EDG a Victory SF od Zeisse. Někteří znalci by na té špici rádi viděli i nějaké ty Leicy, nicméně i já souhlasím s tím, že hlavními optickými vlastnostmi, včetně nadměrného zkreslení, na uvedené trio firma Leitz už nestačí. Útěchou pro příznivce této značky může být fakt, že triedry Leica jsou velmi pečlivě mechanicky provedené a tím pádem i jediné, které v tomto mohou konkurovat výrobkům od Swarovského. Protože tyto se konstrukčně stále více ukazují v souhrnu jako nejpreciznější a nejodolnější. 

Vraťme se ale k tématu odolnosti recenzovaných triedrů vůči silnému protisvětlu. Ano, ukázalo se, že odolnost nové řady NL je malinko horší, než u zástupců EL. Že se v praxi mohou v tomto ohledu objevit dílčí problémy, nasvědčuje i fotografie níže, ze které je patrné, že pohled na výstupní pupily zástupců obou řad připomíná tak trochu analogický pohled přes binohlavu. Nicméně v praxi se prokázalo, že sice Nikony EDG zůstaly v tomto nepřekonané, ale triedry NL Pure si i v protisvětle do poslední chvíle drží vynikající kontrast, který je lepší, než u Nikonů. Až blízko hraniční situace se objeví mírný mléčný zákal a následuje záblesk parazitního světla. Ovšem zdůrazňuji, že jde o pohled velmi náročného uživatele, a že naprostá většina ostatních binokulárů by zde pohořela podstatně hůře, včetně klasických porro konstrukcí. Ostatně kdo se mohl podívat přes vyhlášené klasické Habichty ( porro Swarovski ), tak byl v tomto ohledu zcela určitě dost udiven... 

 

 

 

Pojďme se podívat na další podstatné optické vlastnosti dalekohledů Swarovski NL ... Jakmile se naskytla možnost porovnat je s jinými triedry stejných parametrů ( a tím mám na mysli samozřejmě dosavadní světovou špičku v podobě EL Swarovisionů a Nikonů EDG, ale i Zeisse Victory SF ), začalo se ukazovat, že NL Pure binokuláry jsou kromě těch odlesků vylepšené snad úplně ve všem. Ukázaly se zkrátka jako nejostřejší, nejbrilantnější a s nejlepší propustností. Dokonce i v čistotě bílé překonávají dosud neporaženého Victory SF. Snad jen koma na hvězdách byla u NL-ka malinko horší, než u EL triedru ( objevila se cca ve druhé třetině pole, aby se pak blíž ke cloně zase zmenšila ). To jsem postřehl při nočním porovnávání na MHV, nicméně si troufám tvrdit, že tohoto marginálního neduhu si v praxi skoro nikdo nevšimne.

Zde je nutno připomenout zbytkové neduhy těch nejlepších binokulárů, především dosavadní řady EL Swarovision. Oproti klasickým Swarovski triedrům řady SLC mají Swarovisiony vřazený speciální rovnač pole. Jeho přítomnost nemá jen pozitivní dopady v podobě dosud nejostřejšího okraje zorného pole, ale vnáší do soustavy i negativní vlivy, byť velmi malé. Mezi ně patří ztráta 4-5 % v propustnosti, mírný nárůst barevných lemů poblíž okraje zorného pole a přítomnost zvláštního zkreslení perspektivy, které je patrné především při sledování pohybujícího se objektu, na jehož pozadí se promítají svisle orientované kulisy - typicky stromy v lese. Z tohoto důvodu je řada myslivců, kteří nechtějí o Swarovisionech ani slyšet... Ano, nepřirozeně narovnaný obraz může působit ve výše uvedených situacích zvláštně, ale hlášky, že se z toho dělá někomu až špatně, pokládám za dosti přehnané. Většinu popsaných marginálních nedostatků EL binokulárů na noční obloze vůbec nepostřehnete - ano, můžete v porovnání s jiným triedrem zkonstatovat tu trochu horší propustnost - naopak si všimnete, že např. Swarovision 8,5x42 vykazuje bezprostředně u clony viditelné ztmavení. Ve dne si toho málokdo všimne. 

Tento posledně zmiňovaný nedostatek je u nové řady NL téměř odstraněn, stejně tak jsou o poznání menší zbytkové barevné lemy ke kraji pole. Ona zkreslená perspektiva při pohybu pochopitelně zůstává ( i v tomto jsou Nikony EDG lepší...). Ostatní optické vlastnosti přinášejí spíše až nečekaná zlepšení - obraz je viditelně jasnější a brilantnější, a při pozorném zkoumání zjistíte, že je i ostřejší. Když toto zjistíte i při bezprostředním porovnání s opěvovaným Zeissem Victory SF, je to velký úspěch. Spolu s lepší ergonomií vedoucí ke stabilnějšímu držení pak rychle pochopíte, že vynikající klíčové optické parametry dalekohledu Swarovski NL 12x42 ho předurčují k výraznějšímu rozšíření mezi náročnými uživateli, nejen z řad ornitologů - naprostá většina těchto nadšenců totiž vlastní kvalitní 10x zvětšující binokulár a v okamžiku, kdy si budou moci v terénu vyzkoušet NL 12x42, rychle zjistí, že s tímto toho vidí prostě víc... Psal jsem už v reportu o posledním MHV, že tento triedr zahanbil při porovnávání binokulárů se zvětšením 12x nejeden i podstatně větší rozměr - komentoval jsem to větou, že v našem případě  "méně znamená někdy více..." - menší rozměr a tím i hmotnost, z toho vyplývající mnohem lepší stabilita,  a také vynikající rozlišení a stejně tak propustnost. 

 

 

Na Honzově snímku výše vidíte především rozměrové srovnání všech diskutovaných triedrů. Na závěr této recenze shrnu základní dosavadní poznatky z porovnávání těchto špičkových binokulárů. A začnu tím, že dalekohledy Swarovski NL Pure jsou zcela určitě nejen nečekaným, ale hlavně velmi příjemným překvapením. Všechny ty drahé miláčky, které vidíte výše, si budete hýčkat a s radostí se přes ně dívat. Jsou to zkrátka nejlepší triedry na světě. A jak často dodává řada z nás, astroamatérů - nejlepší dalekohled je ten, kterým rád a často pozoruji. Tedy nikoli ten, který stojí pořád někde v koutě nebo na regálu ve skříni... Na úplný závěr ocituji kamaráda Honzu Kubicu - " ...když budete v terénu porovnávat různé dalekohledy, včetně těch vyhlášených, nesmíte se podívat do triedru NL Pure - je totiž nejlepší.. ! "

Ano, pohled do binokuláru NL, především do toho 12x zvětšujícího, je opravdu velmi podmanivý až nakažlivý... :-). O velkém prodejním úspěchu a převisu v poptávce jsem už psal. U tak drahého výrobku se zcela určitě nejedná jen o jeden z mála pozitivních dopadů jinak nepříjemně negativní doby koronavirové - tedy to, že řada lidí se může více věnovat jejich koníčkům, případně objevovat nové aktivity v přírodě, kam normální člověk v této době rád utíká. A čímž se potom prodává např. i více triedrů a spektivů. 

Ale abychom jen nechválili, je třeba poukázat i na dva praktické nedostatky, čímž nemám na mysli výše popisované optické vlastnosti dalekohledu, na které budou mít nemalý vliv i osobní preference uživatele. Recenzované dalekohledy obnášejí investici cca 70 tis.Kč, takže zvýšenou kritičnost v určitém směru zde nepokládám za přehnanou... O nedomyšlené brašně jsem už psal, takže zbývá poukázat na druhý nedostatek, na který jsme narazili hned dvakrát ( jak v předprodukční sérii, tak u prodávaného kusu ) - je to nadměrná vůle v ostřícím kolečku. Tedy záležitost, která je snadno odhalitelná nejen při konečné výstupní kontrole. Jde o to, že řada uživatelů, kteří potřebují rychle přeostřovat a navíc tak činí často ( typicky tedy ornitologové ), jsou na tento nedostatek velmi hákliví. Že nejsme s Honzou přehnaní puntičkáři dokládá např. skutečnost, že zrovna stejný a častěji se vyskytnuvší problém s touto vůlí potkal i německého Zeisse u právě diskutovaného modelu Victory SF - negativní ohlasy na " bird-fórech " donutili výrobce po cca roce přijít s přepracovaným modelem, u kterého je problém eliminován... 

I přes tuto negativní zkušenost, kdy dva NL triedry z pěti vykazovaly tento nedostatek, pořád zastávám názor, že dalekohledy od Swarovského jsou mechanicky nejlepší a nejodolnější. Honza k tomu dodává, že mnohé zkušenosti na fórech dokladují i to, že přístup rakouského výrobce k servisu starších triedrů je velmi vstřícný - jako byste ho měli dopředu zaplacený, tedy že s vámi nikdo nepolemizuje, zda si za problém můžete sami, či nikoliv. Naopak servis německého Zeisse je často kritizován za přístup zcela opačný...