Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

 

   Okuláry Vixen HR se u náročnějších pozorovatelů těší stále větší oblibě, o čemž svědčí rostoucí počet velmi kladných ohlasů na internetu. Mnozí tito spokojení uživatelé jejich pochvalné řádky končí konstatováním, resp. přáním, abychom se v budoucnu od japonského Vixena dočkali i delších ohnisek. Před několika měsíci se tak stalo, neboť byl ohlášen další zástupce řady "High Resolution" s ohniskovou vzdáleností 3,4 mm. Tento nový přírůstek se zcela určitě stane nejvyhledávanějším zástupcem dosavadní řady, neboť poskytne užitečné a častěji použitelné zvětšení pro daleko širší spektrum dalekohledů. Má slova potvrzuje i fakt, že i když firma SUPRA objednala tento okulár záhy po jeho ohlášení, čekal jsem na něj několik měsíců, protože první várka byla okamžitě rozprodána.

Firma Vixen dále poskytla další užitečné informace k okulárům HR, které podtrhují skutečnost, že velmi zkušení pozorovatelé pokládají mnohé vlastnosti těchto okulárů za excelentní a nedostižné. Zkrátka a dobře - spolu s faktem, že tyto okuláry používám už zhruba rok, nastala doba podělit se s vámi o další získané poznatky právě v této druhé části recenze.

 

 

      Následující obrázek nám připomene část zkušeností získaných porovnáváním zobrazených okulárů a popsaných v 1. díle recenze. Stručně řečeno - okulár Vixen HR 2,4 mm kraloval a jeho starší bráška LV 2,5 naopak spíše propadl. Během toho roku, co HR okuláry v refraktorech používám, jsem si stále více všímal toho, že nejen perfektní ostrost a brilance v celém poli činí tyto okuláry neporazitelnými, ale i vynikající odolnost vůči parazitním paprskům a v podstatě nedetekovatelný rozptyl světla uvnitř okuláru je řadí na absolutní špičku. Toto nejsou jen mé poznatky, ale dočtete se o nich poměrně často i na zahraničních astrofórech. Zatím nejfundovanější uživatelskou recenzi a následně podnětnou diskuzi na Cloudy Nights nám poskytl velmi zkušený W.A. Paolini. 

 

 

     Jak už jsem naznačil v úvodu, firma Vixen zveřejnila další detailní a cenné informace, týkající se vnitřní stavby HR okulárů. Podstatné informace jsou obsaženy v následujících dvou schématech, ze kterých můžete detailně posoudit a porovnat chod paprsků ve dvou Vixen okulárech. Předmětem porovnání je právě běžné provedení staršího typu LV 2,5 mm a excelentně promyšlené a poměrně složité vnitřní stavby okuláru HR 2,4 mm. Z uvedeného je vidět, že japonský výrobce si dal s okuláry HR opravdu záležet, a tím pádem je jejich vyšší cena v tomto případě opodstatněná. 

 

 

   Další podstatnou informací, kterou máme k dispozici z obrázku výše, je použitý optický design okulárů řady HR. Celkem očekávaně se skládá ze dvou hlavních skupin čoček - vpředu je použit Smithův člen ( malý Barlow, který je navržen i pro rovnání pole ), vzadu je pak základní skupina čoček, která je u všech ohnisek řady HR totožná. Tato základní konfigurace ze tří čoček mne osobně dost zaujala, protože zde není použit žádný základní a často používaný koncept. Nejedná se totiž o typ "Reverse Kellner", ani o typ "König". Schéma jednoduchého okuláru "obráceného Kellnera" si připomeneme na obrázku níže ( jde o schéma okulárů RKE od firmy Edmund Optics ) :

 

 

Optické schéma okuláru "König" je téměř stejné, liší se jen tím, že oční čočka je spojkou ploskovypuklou, nikoli dvojvypuklou. Oproti oběma zmíněným typům je odlišnost u firmou Vixen aplikovaného designu v tom, že má přední dublet obrácený... Nu což, hlavně že to perfektně funguje... laughing  

Přední Smithův člen je na rozdíl od základní skupiny čoček u každého ohniska individuální, což můžete posoudit na fotografii níže, kde jsou zobrazeny nejkratší a nejdelší HR okuláry.

 

 

   Všimněte si ve schématu průchodu světla okulárem HR, že důležitým prvkem pro omezení parazitních paprsků, je clona použitá na vstupu každého okuláru. Je uchycena v klasickém 1,25" filtrovém závitu.

 

 

 

Při testování malého achromátu Vixen A62SS a vlastností filtrů pro potlačení zbytkové barevné vady jsem ale zjistil, že většina 1,25" Baader filtrů má velmi krátký závit a do okulárů HR nejdou uchytit, protože tyto mají onen filtrový závit na vstupu nerezového barelu až za 1,5 mm hlubokým osazením, což je patrné i z firemního schématu. Budete-li mít potřebu s okulárem HR použít i nějaký filtr, a půjde tam našroubovat, tak doporučuji odejmutou vstupní clonu pak našroubovat na použitý filtr. Nabízí se tady myšlenka, že tuto záležitost mohl výrobce líp vyřešit tím, že by ten filtrový závit byl k dispozici i vpředu na vstupní cloně. 

 

 

   Zmíním se ještě o jedné konstrukční záležitosti, kterou jsem v 1.díle nepopsal. Původně jsem se totiž domníval, že pod sejmutou gumovou očnicí je prosté drážkování, aby zkrátka očnice líp držela. Až díky jiným recenzentům jsem se dozvěděl, že je zde plnohodnotný závit M30 x 0,75. Výrobce se o něm nikde nezmiňuje, tak se jen můžeme domnívat, zda (ne)chystá nějaké příslušenství k projekci, či afokální fotografii. Každopádně je dobře, že tato možnost tady je, protože okuláry HR jsou i k tomuto účelu nadmíru vhodné. K tomuto jsem i našel na netu vyrobené vychytávky, které pomocí tohoto závitu upevňují redukce k projekci na čip bezzrcadlovky nebo k objektivu vyspělého kompaktu za účelem digiscopingu.

 

 

   Místo obvyklého závěru této recenze, kde bych stejně jen opakoval konstatování ze závěru 1.dílu, tedy že v případě okulárů Vixen HR jde ve všech podstatných optických vlastnostech o nepřekonatelnou špičku, spíše trochu víc rozvedu před chvílí zmíněnou možnost fotografování za těmito okuláry. Protože právě to perfektně vykreslené celé zorné pole HR okulárů se dá velmi dobře využít při fotografování digiscopingem. Jako fotoaparát v tomto případě poslouží vhodný a kvalitní kompakt, poslední dobou i stále se lepšící kvalita fotomodulů ve smartphonech. Předpokladem úspěchu je nejen velmi dobrý seeing, ale i kvalitní držák digikompaktu, resp. mobilu. První ukázkou na toto téma je snímek srpku Venuše, který byl pořízen jedinou expozicí digikompaktem přes velmi povedený ED APO refraktor Vixen ED 103S, a to při zvětšení >330x. Fotografie velmi dobře zachycuje reálný a působivý pohled za soumraku do okuláru Vixen HR 2,4 mm, tedy jeho skutečnou clonu ohraničující zorné pole, a v něm v odpovídajícím měřítku zachycený srpek planety Venuše.

 

 

 

Za použití ještě většího zvětšení - 438x - byly pořízeny další dva snímky, tentokrát detailů Měsíce. Takovéto zvětšení se může zdát, vzhledem k průměru objektivu jen 140 mm, až příliš velkým, tedy kontraproduktivním, ale původním záměrem v tomto případě nebylo fotografování, ale za téměř výborného seeingu kochání se vypíchnutými detaily a špičkovou kvalitou olejového tripletu od CFF Telescopes spolu právě s okulárem HR. Některé scenérie měsíčního povrchu byly v relativně malém zorném poli natolik působivé, že jsem se je pak rozhodl vyfotografovat smartphonem.