Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

   

    Německá firma APM Telescopes přidala do svého portfólia širokoúhlý zoom s rozsahem 7,7-15,4 mm. Tento okulár byl dlouho očekáván, neboť první dodávky byly v plánu více než před rokem. Markus Ludes sliboval astrokomunitě vynikající parametry a snadné použití v binonástavcích. Cílem bylo víceméně vyprodukovat zoom, který by se opticky vyrovnal velmi kvalitnímu zoomu Leica ( viz. nedávná recenze ) a navíc by byl lepší v tom, že bude disponovat menšími rozměry právě kvůli aplikaci v binohlavách. Pojďme se tedy podívat, jak to vše dopadlo ...

 

  

CELKOVÁ KONCEPCE A MECHANICKÉ PROVEDENÍ

V prodejně SUPRA Praha jsem si vyzvedl hned dva kusy, aby se mohla ověřit i výše zmiňovaná možnost použití v binohlavě. První dojem po vybalení z krabice byl takový očekávaně velmi dobrý - okuláry jsou pěkně provedené a chod zoomovacího prstence potvrzuje dobře odvedenou práci. Ještě lepší dojem jsem získal po několikerém procvakání vyznačených ohnisek - čeká na vás devět poloh s velmi přesnou, rozuměj jednoznačnou, aretací. Tedy další body k dobru, i přesto, že s tolika možnostmi nastavení ohniska se při nadšeném zoomování se dvěma okuláry v binohlavě docela potrápíte smile. Zoom APM má hořejší část kónickou, což je pro umístění nosu mezi dva okuláry velmi potřebné. Stejně tak potěší maximální průměr, který činí 53 mm. Vzhledem ke složitosti konstrukce lze za přijatelnou považovat i 420-ti gramovou hmotnost. Zde se tedy povedlo zoom Leica 8,9-17,8mm ( 59 mm, 500 g ) ve všech uvedených aspektech jednoznačně trumfnout ... Spodní část zoomu od APM nám nabízí oba rozměry barelu a to v eloxovaném duralu. 2" barel se ukázal jako výhoda ( viz. upnutí zoomu ve 2" Baader zrcátku na konci katadioptru Vixen VMC 260L na foto výše ), neboť jak dále uvidíte, 1,25" upnutí vyžaduje poměrně značný backfocus. 

 

 

APM Super Zoom je dodáván s krytkami z měkké gumy a především očnicová krytka vypadá velmi elegantně ( viz. foto výše ). Z velmi měkké gumy je i očnice a krytku na ní nasadíte pouze v případě, když je očnice nesklopená. To se ukázalo jako velmi nepraktické, neboť i přes příznivou vzdálenost výstupní pupily ( udávaných 20 - 18 mm ), bude dost uživatelů rádo, že si budou moci očnici sklopit. Očnice se totiž posléze narovnává dost špatně. Optimálně má toto vyřešené konkurenční firma Baader Planetarium u jejich dobře známého zoomu, se kterým uživatel dostane krytky dvojí velikosti. Výhodou měkké očnice může v některých případech být možnost jejího potřebného stlačení brýlemi. Naopak velkou nevýhodou příliš měkké gumy je to, že se na ní enormně snadno zachycují nečistoty. Snímek zoomu se sklopenou očnicí je k dispozici níže :

  

 

 

Očnice není na tubusek okuláru těsně navlečená, ale volně nasunutá a posléze dotažená kroužkem, který je našroubován na užitečný závit M43 x 0,75. Nad ním je k dispozici ještě závit M37,5 x 0,75. Větší závit by měl umožňovat i použití korektoru astigmatismu Dioptrix od TeleVue. První zkušenosti ze zahraničí ale ukazují na problém - optika Dioptrixu koliduje s horním závitem - je tedy nasnadě, že tento mechanický nedostatek se v dalších výrobních sériích bude muset řešit . 

  

 

APM Super Zoom se při pohledu od polní čočky jeví jako velmi dobře vyčerněný a uvedený pohled slibuje velmi dobrou transmisi a stejně tak nadprůměrnou barevnou neutralitu. Jak se dále dozvíte, tyto předpoklady se zcela naplnily.

 

 

OPTICKÉ VLASTNOSTI

 Protože mám v základu na lodžii ustájený VMC 260 na AZ-EQ6, byl toto první dalekohled, do kterého jsem recenzovaný okulár vložil, byť dosažený rozsah zvětšení cca 200-400x není úplně ideální. Ale bylo po ránu a pod mrakem, a seeing se posléze ukázal velmi milostivý, tedy v přízemních vrstvách a pro mne potřebnou vzdálenost cca 500m v podstatě nulový. Už první pohledy do testovaného okuláru naznačily, že tento je skutečně velmi kvalitní. Pochválil jsem si i mého Vixena, protože málokdy se poštěstí vyzkoušet si, jak krásně ostře kreslí i při zvětšení téměř 400x. Kresbu této sestavy jsem zdokumentoval mobilem, snímek je k dispozici níže :

  

 

Na výřezu, který dokumentuje kresbu při nejkratším ohnisku okuláru od středu pole po jeho okraj, si rovněž všimněte v levém horním rohu mírného zjasnění u clony ( bude rozebráno níže ), ostře vykreslenou clonu a zcela zanedbatelné barevné lemy. V reálu je pochopitelně obraz ostřejší, ale vyfotit scénu mobilem při takovémto zvětšení není opravdu tak banální ... Myslím ale, že pro ilustraci toho, že tento zoom zobrazuje opravdu velmi kvalitně, a to de facto ve všech podstatných ukazatelích, tato fotografie postačí. Při projíždění celého rozsahu zoomu je zorné pole subjektivně stále konstantní, až na samý konec delšího ohniska. V rozsahu 14 - 15,4 mm dojde k nepříjemnému zhoršení pohledu v několika směrech - píši "nepříjemnému" proto, že od 7,7 po 14 mm má člověk při pozorování pocit, že dostal do rukou nečekaně dokonalý zoom, který má stále ostrou clonu, vynikající a homogenní kresbu v celém poli, konstantní velikost zorného pole, a to vše při velmi komfortním pohledu. Nad 14 mm se ovšem rychle vkrade vinětace u clony, zorné pole se malinko zmenší a posléze ještě více, protože uvnitř clony se objeví zcela tmavé mezikruží, které nemilosrdně zmenší zorné pole o 2-3 stupně. Posledně jmenovaný neduh mne dost znejistěl, protože o něm dosud nikdo na astrofórech nepsal... Vyměnil jsem tedy okulár za ten druhý, ale i ten se chová v tomto navlas stejně. Prostě zklamání a nejistota, jaké že jsou a budou výrobní tolerance u tohoto zoomu. Naštěstí jsem si po vložení okuláru do Vixena ED 81 oddychl, protože zde se žádné ořezání pole nekonalo, jen nepatrné zmenšení průměru clony za současného mírného ztmavení těsně u okraje, prostě přesně, jak to popisují astroamatéři především na americkém Cloudy Nights. Nad nečekanou vlastností jsem se zamyslel a následně z toho vzniklou domněnku potvrdil průzkumem ve vícero dalekohledech s různou světelností. K ořezu pole dochází při světelnosti F8 až F9 - můj Vixen VMC 260 má F11,5 a Vixen APO refraktory jsou F7,7. Takže ve světelnějších refraktorech a Dobsonech je situace příznivější. A naopak - použijete-li Barlow, stejně tak násobič-korektor u binohlavy, musíte od uvedené hraniční světelnosti s uvedeným neduhem počítat.

  

 

 

 Při nastavení zoomu na nejdelší ohnisko je potřeba počítat i s tím, že ten velmi klidný a tedy komfortní pohled se poněkud zhorší ( především ve dne ) a oko je nuceno poměrně přesně udržovat optimální polohu. Při testování v refraktoru mně ale znejistělo další zjištění - když jsem zoom porovnával s T6 Naglery 9, 11 a 13 mm, tak jsem s překvapením zjistil, že APM zoom vyžaduje při upnutí za 1,25" barel backfocus až 38 mm ! Prostě oproti T6 Naglerům je zaostřený APM zomm o těch 38 mm blíž k objektivu. Tato nečekaně velká cifra mi okamžitě vnukla negativní myšlenku ve smyslu toho, zda vůbec půjde zaostřit s binohlavou. Po zhodnocení, jak bude výsledná geometrie kolem zaostřování vypadat v případě upnutí za 2" průměr na zoomu a po vyzkoušení páru APM zoomů v binohlavě, jsem se zase vyklidnil - na snímku výše vidíte na téměř nekonečno zaostřenou Maxbright II binohlavu s násobičem 1,7x zašroubovaným do hranolu na jeho vstupu. Jinak pokoukání přes dvojici těchto zoomů je velice příjemné, jen se musíte poprat s kapku monstróznější sestavou, jak z pohledu vyvážení dalekohledu, tak dostatečného utažení všeho potřebného, aby se těžká binohlava neuvolnila a třeba rázem neotočila o 180°. 

Po několikerém prohození tří druhů okulárů v EDčku bylo už možné zkonstatovat, že testovaný APM zoom má nejen výbornou ostrost, ale i velmi dobrou brilanci - TV Delite to není, ale T6 Naglerům se vyrovná. V čem je nový zoom překvapivě výborný, je barevná neutralita a vynikající transmise. Právě v minimálních průchozích ztrátách už o chloupek poráží uváděné Naglery, čímž se bude těsně přibližovat Delosům a Deliteům.

Další, až napjatě sledovanou, vlastností je dosažená parfokalizace všech ohnisek rozsahu zoomu. Ano, neustálé doostřování je otravné a dnes už zastaralé, neboť se v průběhu času objevují zoomy, které mají parfokalizaci na velmi dobré až výborné úrovni. Výsledný rozkmit tohoto důležitého parametru bude vždy odvislý především na dvou okolnostech - kromě reálných výrobních tolerancí tím bude hlavně světelnost dalekohledu. U světelných Dobsonů může být až několikanásobně horší, než u delších refraktorů. Je to dáno rychle rostoucí hloubkou ostrosti při zhoršující se světelnosti. V mnou používaných dalekohledech pokládám tento zoom za téměř dokonale parfokální, kdy je velmi těžké najít nějakou viditelnou odchylku, která by nutila k doostření. Postupem času, tedy s rostoucím opotřebením pohyblivých částí uvnitř okuláru, bude nejspíš stále více vidět důsledek vůle při reverzu zoomování.

  

 

Dostáváme se k ožehavému bodu, kterým je skutečné - tedy na rozdíl od slibovaného - zorné pole tohoto velmi povedeného okuláru. Kol tohoto se vedou už pár týdnů diskuze na Cloudy Nights, protože první majitelé APM zoomu si všimli, že slibované konstantní zdánlivé zorné pole 75° se výrobci jaksi nezdařilo, neboť je skoro o 10° menší. Počítejte tedy s nově naměřenou hodnotou 66-67°. Já osobně vnímám zorné pole tohoto zoomu asi jako v TV Panoptiku, čímž mám na mysli to, že tyto okuláry jsou s polem 67-68° právem považovány za velmi pohodlné, kdy ještě většina uživatelů nemusí koulet očima. A zjištěnou skutečnost s nedodržením 75° vůbec nevnímám tak dramaticky. Je pro mne podstatnější fakt, že v naprosté většině rozsahu je pole konstantní a ten drobný handicap těsně u delšího konce je vlastně marginální, třeba i při porovnání s vynikajícím zoomem Kowa TE-11WZ, který trpí stejným nedostatkem a rozhodně více viditelným, než v zoomu APM.

Z podstatných vlastností zbývá pojednat o charakteru a velikosti zkreslení. Toto je v celém rozsahu v podstatě stejné a usoudíte z něj, že přednost dostalo pojetí rovných hran i u okraje pole, což je charakterově vhodnější pro terestrické pozorování. V astronomii to ale znamená, že např. planety budou směrem ke kraji pole stále menší a také zdeformované, neboť úhlové zvětšení se směrem ke kraji zorného pole zmenšuje. Poslední zmíněná vlastnost bude mít z velké části na svědomí i ono mírné zjasnění obrazu, resp.oblohy, těsně u clony ohraničující zorné pole recenzovaného okuláru.

 

... A PÁR MYŠLENEK NA ZÁVĚR

Okulár je vyráběn v Číně a to v jednom z největších optických závodů - Kunming United Optics. Tento výrobce produkuje celou řadu nám známých výrobků, jako jsou okuláry, triedry, refraktory, atd., a ty se pak prodávají pod různými značkami. Relativně nedávno si jmenovaný výrobce nechal zaregistrovat vlastní značku, pod kterou prodává i tento nový zoom okulár. Název značky i to, jak vypadá originální verze recenzovaného zoom okuláru, si můžete prohlédnout na dvou obrázcích níže :

 

 

 

Nerezový dvourozměrný barel vypadá moc pěkně, že ? Daní za to je ale +100g navíc - celkově tedy 520g. Odlehčená APM verze je pro binohlavy především určitě vítaným řešením ... Znalý astroamatér si také všimne toho, že v úplně stejném duchu je vyráběn a nabízen i širokoúhlý okulár APM HI-FW 12,5 mm , který jsem před nějakou dobou zde porovnával s nedostižným klenotem - okulárem Docter/Noblex  UWA 12,5 mm, a který pak už očekávaně v identickém provedení najdete i pod značkou Sky Rover.

 

 

Testovaný okulár mohu závěrem ohodnotit jako velice zdařilý. Jeho některé vlastnosti jsou až překvapivě nadprůměrné. Myslím si, že uspokojí jak vyšší nároky při pozorování DSO, tak větší očekávání u pozorování těles sluneční soustavy. Pokud se naskytne možnost terestrického pozorování ve dne, tak i zde poslouží okulár na výbornou. Před jeho nákupem nemusíte řešit jeho optické vlastnosti, ale dobře promyslete mechanické záležitosti, které vyplývají z přeci jen větších rozměrů, případně vyšší hmotnosti, a především z hluboko v okuláru umístěné ohniskové roviny, která vám znesnadní možnost zaostření, především při užití 1,25" barelu, což platí i při použití Paracorru. V důsledku tohoto např. nelze tento okulár zaostřit v Kowě Prominar a velké upozornění patří i majitelům APM binarů ( případně jejich klonů s jinou značkou ). Čili v těchto binarech s nimi taktéž nepočítejte... Firma APM tento handicap řeší tím, že nabízí zadaptovaný binar s těmito zoomy - zatím s objektivy 82 mm a připravuje se 70-ka. Výsledek ovšem zatím vypadá tak, že zoom okuláry jsou zde napevno a v binaru nepůjdou použít jiné běžné okuláry.