Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

 

    S Honzou Kubicou mám společných několik věcí... Kromě lásky k astronomii a poctivě provedeným dalekohledům, především těm binokulárním, se oba rádi v přírodě kocháme a navíc toužíme po tom, aby se povedlo něco z té krásy fotograficky zachytit. Řešíme tedy oba také nutně se objevující problém, kdy ono fotografování začne nemilosrdně ukrajovat čas z toho kochání.

 

 

 

Nedávno si Honza pořídil elektrokoloběžku, díky níž se rychleji dostane do míst, kam se musí bez auta, např. do CHKO Poodří. Koloběžka, resp. její baterie, vydrží v terénu cca 15 km, což je určitě slušná výdrž. Kromě Honzy musí uvézt i batoh s binokulárem, stativ a ostatní potřebné drobnosti.

 

 

 Výše zobrazený binokulární dalekohled s objektivy o průměru 70 mm je výsledkem dlouhého vývoje, ve snaze najít optimální rozměr ( jak optický, tak mechanický ) a současně s co nejdokonalejšími zobrazovacími vlastnostmi. V tomto případě bylo upřednostněno terestrické pozorování a po zkušenostech s několika refraktory s binohlavou a 90° pohledem, byl jednoznačně zvolen binokulár se 45° úhlem pohledu. Poznatek byl totiž takový, že dlouhodobý pohled do 90° binoskopu velice zatěžoval krční páteř. Vychytaná sestava  s uvedeným APM ED APO binokulárem a úspora času díky elektrokoloběžce, spolu se zlepšením dostupnosti žádaných lokalit, přinesla kýžené uspokojení a současně pocit, že už v podstatě není co zlepšovat.

 

 

   Ale stále častější přemítání o tom, jak nejlépe skloubit pozorování ptactva s jeho fotografováním, přivedlo Honzu na jedno velice zajímavé řešení. Nosnou ideou je sesouosení APM binokuláru s koncepčně stejně provedeným spektivem, pomocí kterého se bude digiskopingem fotografovat. Ovšem tou nejpodstatnější vychytávkou, tedy třešničkou na dortu, je využití hlasového ovládání moderního smartphonu. Pozorovatel se zkrátka kochá pohledem přes binokulár, zvolí správnou kompozici a ve vhodném okamžiku jednoduchým hlasovým povelem odexponuje. 

 

 

 

Hlasovým ovládáním dnes disponuje většina lepších smartphonů, v tomto případě je používán Samsung Galaxy S8, který exponuje za spektivem MEOPTA S2, osazeným zoom okulárem 30 až 60x.  Tento rozsah zvětšení je naprosto vyhovující pro většinu fotografovaných scén a je logické, že konkrétní nastavené zvětšení koresponduje s použitými okuláry v APM binokuláru. Dále je zřejmé, že u spektivu je nutné předostřit na požadovanou vzdálenost. Toto je ovšem celkem nekritické, protože autofokus v mobilu dokáže menší nedoostření vykompenzovat. Všechny ty pěkné snímky, kterými je prokládána tato uživatelská recenze, jsou zhotoveny právě touto sestavou. Její jednotlivé komponenty jsou zachyceny na snímcích níže. Důležitým prvkem je kvalitní držák smartphonu - Honza i já používáme dobře osvědčený typ, který je běžně k dostání a nabízí jej pod svou značkou řada prodejců - Omegon, Vixen, Tele Vue...

 

 

Dostáváme se k další podstatné záležitosti a tou je mechanické spojení obou dalekohledů. Nosným základem je fluidní videohlava Manfrotto MVH 500AH. Jde o základní variantu, tedy levnější hliníkovou s nosností 5 kg, z nové  "pětistovkové" řady. Hlava má na levé straně upínací otvor s velkým fotografickým závitem. Do něj je pomocí patřičného šroubu upevněn "L" profil pro uchycení spektivu. Potřebné detaily jsou patrné z následující série fotografií.

 

 

Použitým "L" profilem je běžný držák, který prodává Sky Watcher nebo Orion USA. Je ale potřeba podle obrázku výše jedno z ramen zkrátit, aby nedocházelo ke kolizi s utahovacím šroubem videohlavy. Vidíte, že potřebná justáž spektivu, z důvodu jeho sesouosení s binarem, není vůbec složitá. V podstatě jde jen o nalezení vhodné míry utažení obou šroubů, aby šlo spektivem s optimálním odporem v případě potřeby hýbat.

 

 

 

    Uvedenou sestavu s využitím hlasového ovládání mobilu si dovedu představit i v jiných volnočasových aktivitách, než jen v ornitologii. Samotná fauna čítá další zajímavé exempláře k pozorování i fotografování. A z trochu jiného soudku mně napadají letadla, ale i závodní auta. Honzou zrealizovaná sestava má snad jen jedinou nevýhodu a tou je poměrně vysoká cena, neboť součet komponent rychle šplhá ke 100 tis. částce. Je ovšem nasnadě, že by se určitě našly levnější dalekohledy, vždyť ne každý potřebuje k pozorování binar... 

 

 

Na čem ale moc ušetřit nepůjde, je fotografická část sestavy. Náhrada Meopty S2, co by 50 tis. položky, je sice možná - čímž mám na mysli výběr vhodného ED APO refraktoru adekvátního výkonu, k němu kvalitního zoom-okuláru - ale čekají nás větší rozměry a především vyšší hmotnost. Šetřit nejde ani na smartphonu, protože kvalitními fotomoduly jsou osazeny jen mobily vyšší třídy. Na snímku ledňáčka níže můžete posoudit kvalitu výstupu Samsungu Galaxy S8 - jde o výřez ze 100% velikosti. Snímek je upraven - kontrast, sytost barev, doostření.

 

 

Děkuji tímto Honzovi za realizaci jeho výborného nápadu, včetně odzkoušení v terénu, a za projevenou důvěru k mé maličkosti, co se týče zpracování fotografií a sepsání této recenze.