Aktuality

 

Úhradu členských příspěvků  prosím provádějte na nový účet POSEC zřízený ČAS č. 2500452459 / 2010

 

   Tato recenze je určena pro širší okruh čtenářů, protože se netýká pouze astronomické techniky. Ba naopak, protože užitečné informace zde najdou všichni zanícení fotografové, vášniví ornitologové a vůbec pozorovatelé i ostatní fauny, a samozřejmě řada z nás, která na cestách potřebuje skloubit jak pozemské pozorování a fotografování, tak noční prohlídku oblohy. A nadšenci jako já dobře vědí, jak se stále víc snažíme o co nejuniverzálnější sestavu s co nejmenšími nároky na prostor ...

A proto v následujících řádcích budete místo zde zažitých pojmů, jako je azimutálmí montáž nebo vixen-lišta, nacházet častěji slůvka jako stativová hlava, gimbal nebo standard "arca-swiss". Z vlastní zkušenosti vám představím dvě zajímavé stativové hlavy, které jsou v našich končinách dosud spíše neznámé.

 

KARDANOVÁ HLAVA FOTOPRO E-6H EAGLE

Po této kardanové hlavě, nebo také gimbalu, jsem pokukoval zhruba dva roky. I přes výborné reference se dlouho nenašel žádný evropský prodejce - ceny v zámoří byly dost předražené.

https://www.bhphotovideo.com/c/product/1452509-REG/fotopro_e_6h_gimbal_head_black.html

Až letos na jaře jsem náhodou díky stativům Rollei zjistil, že tato německá firma si na zakázku nechala vyrobit u firmy Fotopro sérii obou velikostí této stativové hlavy a nabízí je za příznivé ceny.

https://www.rollei.de/collections/stative/products/lion-rock-stativkopf-m-22794

Já jsem pořídil menší variantu (viz.obrázek níže), která zcela s přehledem unese zoom objektivy nejdelších ohnisek - konkrétně např. zoom s rozsahem 200-600 mm a běžnou světelností. Pokud by někdo chtěl tuto variantu použít na největší teleobjektivy typu 600 mm F4, bude výhodnější větší verze, kterou na stránkách Rollei také najde.

 

Musím říct, že hlava Fotopro Eagle je dokonale zpracovaná, velmi dobře promyšlená a s užitečnými vychytávkami. Už první vybalení z přepravní krabice na vás udělá velmi pozitivní dojem, protože je uložená v luxusním pouzdru. Nás ale zajímá především mechanická funkčnost, takže pojďme o tom pojednat ... Největší výhodou kardanové hlavy je to, že můžete použít snížení těžiště a tím docílit daleko lepšího vyvážení při náklonu výše nad obzor. Stejný princip známe z kolíbkových azimutálních montáží pro velké binokuláry. Užitečnou vychytávkou této hlavy je to, že ramínko, na kterou je technika upnuta, lze demontovat - nabídne se vám tím úchyt opět ve standardu "arca -swiss", do kterého můžete teleobjektiv upnout přímo (viz. fotografie níže). Vyšší hodnoty elevace jsou pak sice hůře vyvážitelné, ale pro pozemské aktivity bude bonusem větší tuhost.

 

 

Podobně jako u některých azimutálních montáží pro dalekohledy, lze i u tohoto gimbalu hlavní rameno sklápět - na obě strany a dokonce o 90 ° (snímek níže). Vodící páku lze samozřejmě upevnit v různých úhlech natočení, případně ji zcela odejmout. Vidíte tedy, že tato hlava je skutečně uživatelsky velmi přívětivá a nabízí vám dostatečně velký komfort k bezproblémovému uchycení a optimálnímu vyvážení pro celou řadu foto-vybavení a také malých dalekohledů, které jsou dnes běžně na upínací patce nebo liště vybaveny minimálně jedním fotografickým závitem, do kterého pak přišroubujete standardizovanou rychloupínací destičku "arca-swiss" s požadovanou délkou. Je samozřejmé, že v dodávce této hlavy takováto destička je - a to s délkou 70 mm.

 

 

Na závěr ještě o dalších vychytávkách. Oba zajišťovací knoflíky, které se používají k zajištění rychloupínací destičky, mají užitečnou pojistku - ta zabrání tomu, aby vám upnutá technika vypadla z úchytu. Bez jejího zamáčknutí jde totiž destičku uvolnit jen natolik, aby šla v úchytu toliko posouvat. Až po zamáčknutí, lze destičku vyjmout úplně. Toto samozřejmě předpokládá, že používáme jen kvalitně vyrobené "arca-swiss" destičky, které mají na obou koncích našroubovány jistící kolíky.

Hlava Fotopro Eagle je také velmi vhodná k pořizování profesionálních panoramat, kde využíváme objektivy s delší ohniskovou vzdáleností. K tomuto je zde m.j. k dispozici nastavení jemné aretace - zarážek, o které se hlava při otáčení v azimutu v pravidelných úhlových pootočeních zastaví. Odpor zarážek lze knoflíkem nastavit, otáčení v azimutu tak může být zcela hladké nebo může pak připomínat otáčení revolverovou hlavou.

V praxi se tato kardanová hlava velmi osvědčila. Její tuhost je zcela dostatečná i pro fotografování zde vyobrazeným zoomem Sony 200-600 navíc doplněným konvertorem 1,4x. Stejně tak se spektivem Kowa, kde je zoomový okulár také doplněn barlowem (zde 1,6x), takže maximální zvětšení je cca 100-násobné, což je velmi slušné.

 

 ... k dispozici i větší rozlišení

 

HLAVA FLEXSHOOTER PRO

Druhou, velmi neobvyklou hlavou, se kterou vás chci seznámit, je hlava FlexShooter Pro. Její původ najdete nedaleko, přesně řečeno v Maďarsku. Na rozdíl od hlavy Fotopro si tuto na astronomii moc neužijete, za to pro terestrické aktivity všeho druhu je to fantastická věc.

 

 

Úvodní krátká videoprezentace napoví:

https://www.ballhead.com/

 

 ... k dispozici větší rozlišení

 

Pokud bych měl nějak jednoduše popsat mechaniku této hlavy, tak se v podstatě jedná o dvě kulové hlavy v sobě. Ta vnější, tedy větší a spodní, umožňuje pohyblivost přesně takovou, jak ji znáte u běžných kulových hlav k fotografování. Její pomocí nastavíte celou hlavu do vodováhy, případně do požadované elevace (bude vysvětleno dále). Vnitřní kulová hlava, tedy ta nahoře, do které upínáte techniku, skrývá uvnitř geniální vychytávku, která umožňuje její naklápění jen ve svislé rovině optické osy fotoobjektivu, či dalekohledu. Proto je na upínací ploše, kam patří rychloupínací destička "arca-swiss", vyznačen směr upnutí fototechniky. Takto je zamezeno tomu, co známe v praxi při používání běžných kulových hlav - tedy, že po jejím povolení vám může dalekohled nebo fotoaparát otravně padat do stran. Což musíte navíc pořád hlídat. Mírnou nevýhodou hlavy FlexShooter je to, že pohyb dalekohledu v elevaci má omezený rozsah. Proto jsem hned v úvodu poznamenal, že tato hlava je určena především pro denní pozemské aktivity, kdy nepotřebujete dalekohled směrovat více než cca 30° nad obzor (stejně tak pod obzor). Lze to vylepšit tím, že na spodní kulové hlavě nastavíte napevno základní elevaci, a dosáhnete toho, že se oblast pohybu nad obzorem posune výše. Omezení rozsahu v krajních polohách svislého pohybu není tvrdým dorazem, ale postupné, jako když stlačujete pružinu. Oba základní pohyby, tedy jak v azimutu, tak v elevaci, jsou velmi hladké a hlava je příkladně tuhá. Jak by ne, vždyť výrobcem udává nosnost je 45 kg!

 

... k dispozici větší rozlišení

 

Hlava FlexShooter se vyrábí ve třech velikostech - Mini, Pro a Extrem. Zde prezentovaná hlava je tedy střední velikosti. Všechny druhy a ostatní příslušenství, další informace, včetně videorecenzí, si můžete prohlédnout na originálních stránkách výrobce z Budapešti:

https://www.ballhead.eu/termekek-88

Tato hlava je vhodná i pro pohyblivé objekty a vůbec pro rychlou manipulaci. Práce s ní je opravdu velmi příjemným zážitkem, který se blíže těžko popisuje ... To chce prostě vyzkoušet :-)  Až teprve pak pochopíte, o čem to je ... FlexShooter si pořídil i Honza Kubica a to téměř výhradně na pozorování vodního ptactva . Provozuje na ní APM binar 70 mm:

 

 ... k dispozici větší rozlišení

 

Honza je s hlavou navýsost spokojen, protože je těžko nahraditelná jakoukoli videohlavou. Pro ilustraci nám Honza nahrál krátké video, ze kterého sice není tak úplně patrné, jak lehounce se dá binarem hýbat, ale pro lepší představivost je to dostačující: 

https://kubula77.rajce.idnes.cz/Recenze/1483927011

 

 Tolik k dnešním dvěma zajímavým výrobkům, které mohou obohatit vaše volnočasové aktivity nebo přispět k optimalizaci vaší nejen cestovní výbavy.