Vytisknout
Kategorie: Teorie
Zobrazení: 4311

Pokud by jste si rádi sami postavili nějaké doplňující astronomické vybavení, pak přesně pro Vás je určen tento nový seriál. Mimo ukázek, k čemu že je Arduino v astronomii dobré zde postupně naleznete návody na stavbu jednoduchých konstrukcí, které v drtivé většině nevyžadují ano zvláštní znalosti, dokonce zpravidla ani speciální vybavení. Postupně se tak dozvíte, kterak si postavit doma jednoduchý magnetometr, "inteligentní" vyhřívání, elektronický fokuser k dalekohledu či SQL metr. To vše za zlomek ceny těch továrních.

Že nevíte co to vlastně ono Arduino je? Tak právě pro Vás je určen tento úvodní díl.

 

Úvod k Arduinu

   Tato úvodní část je skutečně velmi stručným seznámením s Arduinem jako takovým Následující části pak již budou věnované konkrétním konstrukcím, které mnohé astronomy-kutily dozajista zaujmou. 

Arduino je, zjednodušeně řečeno, vývojový systém který v sobě zahrnuje jak hardware tak i vývojové prostředí (program pomocí něhož se píší vlastní ovládací programy pro elektroniku). Pod slovem hardware si představte elektronickou desku osazenou řídícím mikroprocesorem a ještě pár nutnými perifériemi a velmi velkým počtem nejrůznějších rošiřujících desek (tzv. shieldů), pomoci kterých lze sestavit téměř jakýkoliv přístroj. Pokud se Vás po přečtení tohoto zmocnily obavy, opravdu nejsou na místě. S dodržením pár elementárních zásad dokáže s Arduinem efektivně pracovat téměř každý.

Na Internetu existuje neuvěřitelné množství skvělých  návodů, které Vás do problematiky Arduina uvedou mnohem efektivněji než je omezený prostor tohoto článku. Proto pokud se rozhodnete některý z později uvedených návodů realizovat, vřele doporučuji se některý návod vyhledat a podrobněji prostudovat.

Z těch nejvydařenějších určite navštivte:

- podrobné seznámení na serveru HWKitchen.com (česky), kde na uvedeném linku naleznete podrobného průvodce krok za krokem od prvního seznámení až po poměrně sofistikované konstrukce.

- neuvést rovněž nelze domovskou českou stránku Arduino.cz, kde rvněž naleznete  celou řadu návodů.

- původní stránka Arduina Arduino.cc, s nejnovějším softwarem pro vývoj zařízení.

 

 Arduino z blízka

   Srdcem každého Arduina je procesor od firmy Atmel, který je obklopen dalšími elektronickými komponenty. Pro celou řadu desek je typické jednotné grafické zpracování s převažující modrou barvou. Neoriginální desky pak toto barevné tónování desky nedodržují. V našich konstrukcích budeme využívat ty desky, které obsahují procesor ATmega328. Mimo základní desky Arduino-Uno, tak můžete využít i desky s přídomkem např. Nano a Mini (stručný přehled jednotlivých desek naleznete zde). Volba typu závisí čistě na Vás. Práce se standardní deskou (Uno) umožňuje praktiky bez nutnosti pájení spojovat jednotlivé moduly do jednoho celku, využití miniaturních modulů (Nano a Mini) zase umožní sestavit přístroj minimálních rozměrů.

Osobně právě proto upřednostňují právě miniaturní verzi (Nano - má na sobě již i USB port a Mini - má pouze sériový port). Určitě bez zajímavosti není, že např. na prodejním portále eBay lze tento modul sehnat za pouhých cca 50,- Kč. Současně např. z magnetometrem HMC5883L (ten budeme používat v příštím pokračování, na eBay cca za 25,- Kč) tak můžete sestavit jednoduchý magnetometr doslova za pár korun. Pro úplnost - v příští konstrukci přidáme ještě LCD (1602 16x2 Character LCD Display Module HD44780, cca 50,- Kč). Náklady na náš první experiment skutečně miniaturní.

  

Závěrem této části

Pokud si chcete prostě jen sestavit některý ze zajímavých přístrojů (např. magnetometr) a nechcete se zabývat Arduinem příliš do hloubky (což je ale určitě škoda), budete pro příští pokračování seriálu potřebovat pouze se seznámit se základním ovládáním vývojového prostředí (IDE) a způsobem, jak nahrát program do vlastní desky Arduina. Vlastní ovládací programy budou součástí jednotlivých návodů. V pokračování seriálu se podíváme, mimo detailnějšího seznámení s hardwarem a pár obecnými radami, na stavbu jendoduchého magnetometru.