Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Ostatní
Zobrazení: 5695

            Kolimátorové hledáčky mají svůj prapůvod ve vojenských zaměřovačích. Díky své snadné konstrukci a intuitivnímu použití našly své místo mezi klasickými hledáčky i v astronomii. Zejména dnes díky rozvoji technologií (miniaturní světelné zdroje a snadná výroba přední čočky-menisku) jsou velmi oblíbené.

 

Princip kolimátorového hledáčku

 Princip jejich funkce je velmi jednoduchý.  Intenzivní zdroj (např. laserová, nebo LED dioda) ozařuje záměrnou značku, v nejjednodušším případě clonku s malým kruhovým otvorem. Přes ní prošlé paprsky prochází směrem k polopropustnému menisku. Jeho poloměr zakřivení je takový, aby se zobrazovaný bod (v našem případě otvor v clonce) nacházel v jeho ohnisku. Od menisku  se svazek odráží směrem do oka pozorovatele. Ten pak pozoruje bod v nekonečnu současně s hvězdným pozadím. Zde je malá odchylka od kolimátorových zaměřovačů využívaných u zbraní. U nich je záměrná značka často promítána do konečné vzdálenosti, pro kterou je konkrétní zbraň určena (snižuje se tak chyba zamíření).

Nevýhodou takovéto konstrukce je pokles intenzity pozorované scény při průchodu polopropustným meniskem. U některých levnějších konstrukcí může dosáhnout až 50%. Naopak výhodou je velmi jednoduchá (a tím i levná) konstrukce a možnost snadno nahradit kruhovou clonku prakticky libovolným rastrem a tím i snadno libovolně měnit tvar záměrné značky.

 

 

 

Baader Planetarium Sky Surfer III

Tento red dot hledáček je typickým zástupcem levných kolimátorových hledáčků. Část dílů hledáčku je proto z plastu. Tomu ostatně odpovídá i velmi příznivá cena. Meniskus má průměr cca 30mm. Oproti starším levným hledáčků tohoto typu má lepší antireflexní vrstvy z předmětové strany (u konkrétního kusu byl zaznamenán rozdíl v propustnosti  +15%). Záměrný bodu je dostatečně malý pro základní zaměření dalekohledu. Jeho jas lze regulovat v dostatečných mezích. Prodloužená rosnice na menisku chrání hledáček proti orosení.

Rektifikační mechanismy záměrné značky (tj. mechanismy umožňující změnu polohy záměrného bodu) jsou klasické - rektifikace se realizuje dvěma stavěcími šrouby. Rozsah pohybů, které umožňují, je velmi dobrý. Nevykazují nadměrné vůle. Lépe mohly mít vyřešenu fixaci polohy a zajištění proti náhodnému pootočení. Při navádění na slabší objekty může být problém s příliš velkým jasem záměrného bodu, který může slabé objekty ve svém okolí přezařovat. Toto je obecný problém snad všech levných  kolimátorových hledáčků. Řešením je stáhnout jas záměrného bodu na minimum, popř. jej zcela vypnout a po identifikaci objektu/hvězdy opětovně zapnout.

BP SKy Surfer III je vhodný kolimátorový hledáček zejména pro menší dalekohledy. Díky své malé váze a rozměrům nebude jeho transport i vlastní umístění činit problémy. Součástí balení byly i redukční lišty pro uchycení ke většině typů dalekohledů. Pro náročnější využití je vhodnější zvolit jiný, zejména pak celokovový, hledáček.

 

 

 

Vixen Red dot

Jedná se o red dot hledáček celokovové konstrukce a velmi precisního zpracováním. Vlastní hledáček je připojen přes pohyblivé spojení k redukci pro připojení do úchytů (rybiny) využívaných např. u dalekohledů značky Vixen. Redukci s rybinou lze nahradit rovnou lištou. Pohyblivé spojení mezi redukcí rybiny a hledáčkem je určeno k hrubému stavění polohy záměrného bodu. Pro vlastní rektifikaci jsou určeny stavěcí šrouby na těle hledáčku.

Hledáček má plynule regulovatelný stavitelný jas záměrného bodu. Velikost záměrných bodů je u obou hledáčků (BP SKy Surfer III i Vixen Red dot) prakticky stejná. Na rozdíl od předchozího hledáčku je vlivem použitých antireflexních vrstev meniskus mírně načervenalý (naoranžovělý). Jeho propustnost je cca o 5-10% vyšší.

            Vixen Red dot představuje propracovanější variantu klasického kolimátorového hledáčku typu red dot. Oproti hledáčku Sky surfer je mechanicky odolnější, čočka menisku je chráněna kovovým rámem bez tubusku.  Velmi příjemný při práci s ním je obdélníkový tvar menisku. Proti orosení je tak nutné hledáček chránit jiným způsobem (ať již doma vyrobeným tubuskem, či použít dodávanou krytku a odkrývat jej pouze v případě vyhledávání).

            Hledáček je vhodný prakticky pro všechny typy dalekohledů. Zejména u přístrojů vybavených Goto navigací odvede skvělou práci při počátečním ustavení dalekohledu.

 

 

TS RDA Multidot

Tento hledáček je příkladem konstrukce s proměnnou záměrnou značkou. Celokovový hledáček má 4 záměrné značky. Jejich jas lze regulovat ve skocích (7 jasových úrovní).  Pro použití v astronomii jsou ale vhodné max. první tři pozice. Při vyšším nastavení jasu je již záměrná značka příliš jasná a může oslňovat. Hledáček lze tak využít i pro denní použití. Např. pro pozorovací dalekohledy při sledování přírody či při vhodném uchycení jako zaměřovač na vzduchovou pušku či pistoli. Určitou nevýhodou tak může v určitých situací být omezená možnost nastavování jasu záměrné značky. Meniskus je svými vlastnostmi velmi podobný menisku z hledáčku Vixen  Red dot, jeho propustnost je jen nepatrně vyšší.

Volba různých záměrných značek, zejména pak kružnice s vyznačeným středem umožňuje snadnější „hopsání“ mezi hvězdami při manuálním vyhledávání deep sky objektů. Legendárnímu hledáčku Telrad s jeho soustřednými kruhy se však kresba záměrné osnovy nevyrovná.

Celkové mechanické zpracování je velmi dobré. Rektifikační mechanismy hledáčku jsou opět klasické šroubové. K jejich otáčení je nutné využít vhodný šroubovák.

 

 

Telrad

Když se před lety objevil kolimátorový hledáček Telrad, vyvolal vlnu nadšení a stal se téměř okamžitě legendou. I dnes jej lze bezesporu považovat za jeden z nejlepších kolimátorových hledáčků vůbec. Příčinou jeho úspěchu bezesporu mj. je, že spojuje intuitivnost jednoduchých kolimátorových hledáčků s některými základními vlastnostmi lepších teleskopických hledáčků (zejména pak možnost odhadu úhlových vzdáleností).

Záměrná osnova je u hledáčku Telrad tvořena třemi soustřednými kruhy o úhlovém průměru 0.5°, 2° a 4°. To velmi usnadňuje vyhledávání slabých objektů a zamíření hlavního přístroje na ně. Vlastní propustnost šikmé planparalelní desky (kolimační objektiv je v těle hledáčku) je oproti typickému hledáčku red dot velmi vysoká. Navádění přístroje na slabší hvězdy je tak mnohem snadnější. Rovněž hledáček netrpí neduhem příliš jasné záměrné osnovy (její jas lze velmi vhodně regulovat). Na rozdíl od výše uvedených hledáčků, které jsou napájeny baterií CR2032 je hledáček Telrad napájen 2 bateriemi AA.

Jeho nejpodstatnější nevýhodou může pro některé přístroje být větší fyzické rozměry (cca 21x13x5cm) a váha (cca 0.3 kg). Svými proporcemi tak odpovídá  spíše klasickým teleskopickým hledáčkům než 3x menším a lehčím hledáčkům typu red dot. Rovněž nekrytá odrazná destička je náchylnější na orosení oproti některým konstrukcím (viz např. baader Planetárium Sky surfer).

 Hledáček Telrad je vhodný zejména pro střední a větší přístroje.  Oceníte jej zejména u přístrojů bez Goto systému.

 

 

 

       Kolimátorových hledáčků existuje celá řada. Velká část z nich využívá některou z dnes ukázaných konstrukcí. Do jisté míry lze tak poznatky zde uvedené zevšeobecnit. Cílem dnešného článku tak bylo pomoci v orientaci mezi nimi. Při výběru toho nejvhodnějšího pro konkrétní dalekohled je nutné samozřejmě přihlédnout i ke zvláštním požadavkům konkrétního pozorovatele.