Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Kamery a elektronika
Zobrazení: 3318

 

Jelikož se množí a stále opakují dotazy na to, jakým způsobem modifikovat zrcadlovky Canon, sepsal jsem základní principy modifikace.


Je několik variant modifikací, záleží s jakou optikou a na co se bude foťák používat.

1) Dát pryč vše před senzorem, tedy absorpční filtr co dává senzoru spektrální citlivost shodnou jako oko (to je to, co na astro vadí) a vyhodit i systém sklepávání prachu na kterém je kromě jiného napařený IR blokující filtr (toto se týká modelů od 40D/400D výše, co mají sklepávání prachu). Tento IR filtr ale nemá nijak extra strmý přechod charakteristiky propustnosti kolem 700nm.  Po této modifikaci jsou následující vlastnosti:

- Foťák citlivý až do IR, kolem 900nm. Pokud je v soustavě přítomný refrakční člen (ne pouze zrcadla) je obvykle nutné dát někam do dalekohledu IR blok filtr, nebo do šachty foťáku Astronomik IR blok CLIP filtr.

- Autofokus neostří správně, a nedá se to nijak doladit

- Některé fotoobjektivy nepůjdou ani manuálně zaostřit na nekonečno (nejsou přetočit o takový kus za nekonečno, záleží, kde má daný objektiv mechanický doraz. Obvykle je to spíše jen pro použití na dalekohledu, ale na něm zároveň poskytuje nejlepší možný kontrast (nejméně optických ploch v cestě, absence reflexů)

- Denní foto je nepoužitelné, barvy jsou totálně mimo díky ovlivnění IR zářením

- Tato operace je vratná, celý systém s oběma filtry se dá vrátit zpět (i když si myslím, že v případě prodeje bude zde mít modifikovaný foťák větší cenu než nemodifikovaný)

- S IR pass filtrem se dají dělat parádní denní IR fotky, pokud seženete sklo, co jde zaostřit na nekonečno.

2) Vyjmout pouze absorpční filtr, ponechat systém sklepávání prachu. Pak nemusí být potřeba dodatečný IR blok filtr, ale díky ne příliš strmému filtru na tom sklepávání prachu může vznikat kolem jasnějších hvězd s některými objektivy/dalekohledy takové halo, kruhy kolem hvězd.  Tato varianta je sázka do loterie. Většině lidí to funguje, na některých soustavách to dělá reflexy. Navíc mám pocit, že ten IR blok není kus jako kus, a liší trochu u jednotlivých těl, modelů.

- Foťák je citlivý do zhruba 700nm, IR blok se už dávat nemusí, někdy může dodatečný IR blok pomoci.

- U 400D/40D a výše se dá většinou posunutím senzoru zprovoznit korektně autofokus. Je to sice na hraně, ale obvykle to funguje. Manuálně lze zaostřit všecky EF a EF-S objektivy. Problém může být pouze se starými manuálními objektivy, co mají tvrdý doraz na nekonečno.

- Denní foto v interiéru, kde není přebytek IR záření, je nouzově možné, dá se jakž takž dovyvážit manuálním vyvážením bílé, nebo v editoru. Na větší focení to ale není. Na sluníčku, a tam kde je vegetace, je to nepoužitelné. Barvy rostlin jsou ujeté do hnědo-růžova díky IR emisi chlorofylu.

- Úprava je nevratná. Ten velmi tenký absorpční filtr tak v 90% případů nepřežije odlepení z rámečku, ve kterém je zatmelený, prostě  praskne.

3) Provést plnou modifikaci, tedy vyndat absorpční filtr, vlepit náhradní Baader BCF filtr. Prachotřes zůstává.

- Autofokus je plně funkční, jdou použít všechny fotoobjektivy, výhoda na širokoúhlé astrofoto.

- Denní foto problematické jako v bodě 2.

- Úprava je taktéž nevratná.

- Tahle úprava má u hodně jasných hvězd riziko vzniku mírných reflexů (není to tak dokonalé jako u varianty 1, ale většinou lepší než u varianty 2) ale je to daň za možnost použít s fotoobjektivy, ne jen na dalekohledu. 

4) Provedení plné modifikace čirým sklem s AR vrstvami ATC vyrábí, nebo vyrábělo filtr CL-1. Dále také ještě clear sklo s AR vrstvami začal vyrábět pro některé modely zrcadlovek Astronomik:

- zachována funkčnost autofokusu

- foťák je citlivý až do IR, k 900nm, tedy lze dělat denní IR foto s dodatečným IR pass filtrem

- pro astrofoto je nutné někam přidat IR blok filtr (CLIP IR blok, 2" šroubovací IR blok do dalekohledu a podobně)

- modifikace je obvykle nevratná


POZNÁMKA:

U všech druhů modifikací, kde zůstane zachovaná funkčnost autofokusu, lze vrátit foťáku i možnost denního focení, když se do šachty vloží Astronomik OWB CLIP filtr (Original White Balance).  Ten má stejnou spektrální propustnost, jako měl originální filtr v DSLR. Z jeho instalace plynou dvě omezení:

1) jakýkoli Astronomik CLIP filtr znemožňuje použití EF-S objektivů (i když u některých si lze pomoci úpravou zadní části objektivu, aby tak nezasahovaly do šachty)

2) Obraz v optickém hledáčku zrcadlovky ja maličko do modra (světlo jde přes filtr, který je před zrcátkem).

U Canon 1100D na astrofoto pozor na jednu věc. Jelikož se jedná o levné, maximálně ořezané tělo, a to i po stránce kvality celého signálového řetězce, objevují se u některých kusů tmavé šmouhy pod jasnými hvězdami.  Je to vlastnost, která se projeví jen u astrofoto, a většinou jen po složení většího počtu snímků a "zalovení". Canon to jako reklamaci neuznává, s konstatování že je to low-end model a na astrofoto jakožto disciplínu na hranici možností zrcadlovek to nemusí být to pravé.

Donedávna jsem o tom nevěděl, dokud jsem letos na jaře jednomu nešťastníkovi nemodifikoval tělo 1100D, které tím zrovna trpělo. Takže jsem zase "odmodifikovával", protože řešení toho problému neexistuje, je to HW záležitost.

Nedělá to ale každý kus, takže je to sázka do loterie, problém vypadá například TAKTO.

Zarolujte si asi do půlky obrazu, kde je to viditelné (vertikální tmavé čáry pod jasnými hvězdami), na Plejádách je to extrém.  Ten kousek co mi prošel rukama na tom byl asi o něco líp, ale vidět to jasně bylo.

Tedy modifikace 1100D je pouze na vlastní riziko. Je dobré ověřit si ještě před modifikací, zda při astrofoto tenhle problém u konkrétního kusu existuje (modifikace na něj nemá vliv). Nejlépe nafotit více snímků oblasti oblohy s jasnými hvězdami v záběru, a normálně zpracovat (kalibrace, složení) a pořádně stretchnout, jestli se šmouhy pod hvězdami objeví.

Kolega Slávek.M mi nabídl možnost proměření propustnosti jednotlivých filtrů v DSLR (za což mu zde děkuji ). Takže jsem mu poskytl odděleně dvojici absorpční filtr + sklo sklepávání prachu (zkráceně nazývám prachotřes), resp. šlo hlavně o proměření charakteristiky UV/IR blok filtru, co je napařený na prachotřesu.

Tady je výsledek:


Vlastní hrany v UV a IR oblasti jsou celkem slušně strmé, propustnost vysoká.  Ovšem v IR oblasti od 850nm výše je jistá propustnost, sice malá, ale zase ne zanedbatelná. Křemíkový senzor sice v oblasti 850-1000nm nemá nijak extra vysokou citlivost, ale nulovou rozhodně ne,  což podle mne vysvětluje různý výskyt reflexů (halo) kolem jasných hvězd. Ten je závislý na druhu optiky, pravděpodobně na tom, jak moc jsou funkční použité AR vrstvy na optice v té blízké IR oblasti.  Takže u některých soustav prostě může být nutný dodatečný kvalitní IR blok (Baader ACF, BCF, Clip...), který zablokuje i ten zbytek.

U ostatních modelů zrcadlovek Canon od 40D/400D výše lze očekávat totéž, použité filtry vypadají identicky.

Vysvětlení vzniku různých světlých obvykle červených "šmouh" v obraze u některých těl po modifikaci:

Po modifikaci je zvýšena citlivost na blízké IR záření. U těl, která mají funkci Live-view (živý náhled na displeji) je nutné po zaostření před započetím snímání tuto funkci DEAKTIVOVAT (tedy nikoli pouze vypnou táhled na displeji). Pokud je funkce aktivována, jsou zřejmě zahřáté a v IR oblasti vyzařují nějaké struktury u okraje senzoru, a v obraze vznikají různé "šmouhy" od okraje snímku. že je to způsobeno Live-view funkcí bylo jednoznačně potvrzeno u těl 40D, 550D, 650D a modifikace tento efekt mnohonásobně zvýrazní (bez modifikace je nedetekovatelný, IR blok + absorpční filtr to spolehlivě zablokují)

Informace o dostupnosti Baader BCF filtrů pro fullframe DSLR.

Dle vyjádření Baaderu vyrobené zásoby došly, a další poslední várka se plánuje a v průběhu 2 měsíců by mohla být ještě jedna, opravdu poslední, malá várka BCF-2 filtrů pro 5D Mk2 / 6D / 6D Mk2.

Přestože CMOS kamery jsou levnější než dřívější CCD, stále je to pro nás v ČR docela vysoká částka, a kor pokud by se mělo jednat o nejnovější fullframe modely. A díky tomu, že se na trhu začínají prosazovat bezzrcadlovky, objevuje se spousta 6D-ček v bazaru, za rozumné ceny, které jsou žhavými kandidáty na modifikaci.

Tady možnost provést plnou modifikaci se zachováním funkčnosti autofokusu u FF těl nyní padá (s vyjímkou možnosti objednání jiného filtru z USA, který ale s dopravou a se všemi poplatky vyjde skoro na 5000,-)

Zůstává možnost modifikace:
1) vše pryč
2) pouze filtr pryč a ponechání prachotřesu

Obojí s nutností dodatečného IR blok filtru v dalekohledu, nebo jako XL clip filtr od Astronomiku.