Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Kamery a elektronika
Zobrazení: 1436

 

Po několika měsících přicházím s druhým dílem, ve které bych popsal nějaké dlouhodobější zkušenosti s kamerou.

Co mě mile překvapilo je chlazení kamery (delta 40°C), kamera bere relativně malý proud (max 2,5A) pro srovnání kamera G3-16200 (delta 48°C) bere kolem 4A, obě při 100% výkonu chlazení. Chlazení funguje bez problémů, standardně používám teplotu čipu -20 až -25°C. Rozdíl oproti nechlazeným kamerám je až drastický, např. DSLR se kterou běžně fotím na Tenerifie a nemá extrémně velký šum, tak v jednom snímku při stejné expozici v Halfa, kde je již velmi malá účinnost DSLR, tak je oproti kameře Astrel signál velmi zašumělý a rozdíl je evidentní. S takovou DSLR při 20°C nemá prakticky smysl díky šumu fotit.


Co je výborně vymyšlené je odvlhčení komory s čipem, které je uděláno podtlakovým systémem a vydrží bez problému i dva týdny. Podtlak (-20-25 in/Hg, tedy 66-83% vakua) se dá obnovit před focením během minuty a nedochází tak k nepříjemným překvapením, že se saturovaly tablety s desikantem a pronikla k čipu vlhkost, což při zjištění v terénu znamená konec focení. U této kamery taková věc nehrozí. Podtlak žádným způsobem neohýbá vstupní okénko čipu a tedy nedochází k optickým deformacím.

Výborně se osvědčil integrovaný Lin guider, funguje bez problémů, je jednoduchý na nastavení a zvládá pointaci včetně ditheringu.


Astrel kamera má CPU ARM Cortex-A9 (ARMv7 architektura), a lze do ní  integrovat software třetích stran. Já jsem upravil menu kamery tak, aby se mi lépe kamera ovládala, přidal jsem tlačítko časování zhasínání displeje, tlačítko vypínaní kamery, nebo tlačítko, které spouští výborný FITS prohlížeč (kompilován v instrukční sadě ARMv7), která napsal pan Grygarčík. Jednak člověk vidí velmi dobře náhled obrázku (podstatně lépe než v integrovaném prohlížeči), protože program výborně zvládá automatický strech dat. Možnost náhledu informací z Fits souboru a skvělá funkce šachovnice (corners), která umožní rychlý náhled správné kolimace.



Přemýšlel jsem jak dostávat obrázky z kamery rovnou do počítače Mac OSX. Nakonec jsem našel řešení v programu FileZilla (lze použít i jiný), které se připojí ke kameře přes sftp a po přijení wifi k počítači se jen nastaví IP adresa kamery 10.0.0.1 a zadá se heslo. Následně lze stahovat a nahrávat soubory dálkově přes wifi z (do) kamery. Připravil jsem zip balíček ke stažení ZDE a po rozbalení umístíte soubory do jednotlivých adresářů v kameře, jak jsou nahrané soubory v zip souboru.


Kamera Astrel nemá RTC (hodiny reálného času) a tak je potřeba po spuštění zadat správný čas a souřadnice. Souřadnice se uloží trvale do souboru, takže pokud fotíte s jednoho místa, stačí zadávat pouze čas. Tyto hodnoty jsou fajn pro pozdější práci se soubory apod. Kamera Astrel má integrovaný driver GPS, takže jsem vybral malou levnou USB GPS, která funguje i pro Raspberry a vyzkoušel. GPS po připojení začala po nalezení satelitů modře blikat a v sekci ovládání kamery Admin, v nastavení času lze kliknout na ikonu Načíst z GPS a načtou se čas i souřadnice. Pouze jsem si nastavil korekci SELČ příkazem v terminálu sudo cp /usr/share/zoneinfo/Etc/GMT-4 /etc/localtime, na SEČ to bude GMT-3 (stačí toto udělat jednou).


Udělal jsem několik obrázků v Halfa a následným processing je bezproblémový, kamera se chová jako standardní CCD kamera, šum i ostatní parametry odpovídají běžné konkurenci. Fotografie jsou pořízeny dalekohledem Takahashi Epsilon E130.

 


Závěr:

S kamerou jsem tedy opravdu spojený, ovládaní přes tablet nebo displej je bezproblémové. Líbí se mi možnost si menu kamery modifikovat, nebo přidávat libovolný software na bázi Linuxu pro instrukční sadu ARMv7. Myslím, že autoři vyrobili výborně promyšlený koncept a staví na něm obě kamery 8300 a 16200.