Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Montáže
Zobrazení: 4570

Další z ultralehkých montáží pro focení širokoúhlých fotografií je již delší dobu na trhu a podíváme se na ni trochu blížeji.

 

Na první pohled je montáž velmi malá a lehká, byť je kryt z kovu (2 mm ocelový plech) a vypadá opravdu bytelně. Montáž pracuje na stejném principu jako velké montáže, tedy krokový motor, šnek a ozubené kolo. Výhodou oproti montáži Astrotrac je její doba činnosti,  montáž dokáže fotografovat oblohu při napájení ze sítě celou noc. Montáž  lze používat i pro objektivy až 200mm ohniska.


Polarie má z jedné strany místo pro dvě baterie AA 1.5V (nebo nabíjecí baterie) a z druhé strany integrované měření sklonu montáže. Na druhé straně v rohu je orientační hledáček pro Polárku (otvor nad nápisem Vixen). U baterií je přepínač pro severní či jižní oblohu a mini USB konektor, pro napájení montáže z externího zdroje. Je škoda, že nepoužívá standarních 12V jako veškerá astrotechnika. Výrobce uvádí, že montáž vydrží při běžné teplotě (20°C) 2 hodiny na baterie AA, v nízké teplotě je tento čas ale kratší. Ani NiMH (NiCd) články nevydrží o mnoho déle, protože Polarie nekompromisně vypne pod 2,4V. Při testu vypnula montáž při pokojové teplotě po 3 hodinách, ale záleží na kapacitě článků.


Optický hledáček se dodává k montáži zvlášť, což je i výhoda, jak uvidíte později, ale bez hledáčku montáž použitelná opravdu jenom z krátkým ohniskem a velmi omezeně. Hledáček se vkládá do středového otvoru montáže a má magnetické uchycení. Na hledáčku se po ustavení do vodorovné polohy nastaví čas oproti datumu a následně umístíme Polárku do správné pozice v hledáčku a máme ustaveno. Jako velkou nevýhodu vidím v tom, že hledáček není podsvícený a hledáček nelze používat zároveň s namontovaným fotoaparátem. Tak je správné ustavení montáže opravdu velmi stížené.




Fotografický přístroj se přichytí na střed montáže pomocí rybiny a mechanismu, dodávaným s montáží. Viděl jsem i testovat montáž s 300mm objektivem a celkem úspěšně. Věřím, že montáž zvládne 4 minutovou expozici v 200mm ohnisku, byť ustavení není jednoduché a 100% díky nemožnosti ustavovat montáž spolu s kamerou a objektivem. Toto vyřeší zakoupení hledáčku Astrotrac s ramenem pro Polarii, kterou nabízí např. obchod Rakousku, který přichází s výborným nápadem mimoosého polárního hledáčku a za méně než polovinu cenu originálního a navíc s podsvícením a lepší možností ustavení na 3 hvězdy.




Montáž se přichytí na stativ pomocí fotozávitu, který je na spodní straně montáže. Používal jsem běžný kovový stativ s nosností 4kg, určitě je lepší používat stativ s nosností alespoň 7-8kg kvůli stabilitě celé sestavy. Periodickou chybu montáže jsem neměřil, ale při používání ohnisek do 200mm nebude podle mě viditelná.



Parametry montáže :

Rychlost montáže : sluneční, měsíční a hvězdná
Průměr ozubeného kola : 58mm (Alu)
Počet zubů : 144
Průměr šneku : 9mm (bronz)
Motor : krokový
Napájení : 2ks AA alkalické baterie nebo 5V USB
Odběr: 230mA
Nosnost: 2kg
Váha: 780g bez baterií
Integrovaný kompas a výškoměr
Kompletní návod : ke stažení ZDE

Montáž k testování zapůjčila http://supra-dalekohledy.cz