Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Montáže
Zobrazení: 828

 

 

 

Jihokorejská společnost Rainbow Robotics, která vyrábí profesionální humanoidní, pracovní či chodící roboty Hubo, mající velké zkušenosti s HD převodovkami a náročnou a přesnou výrobou 6-osých řízených kamerových platforem, se rozhodla vyrábět astronomické montáže. Její veřejná historie s roboty sahá do roku 2011, majitel společnosti se podílí na vývoji od roku 2004. Jejich robot dokonce nesl v roce 2017 olympijskou pochodeň. Pokud se podíváme na jejich tzv. Co-bota (Collaborative Robots), pochopíme, proč zvolil výrobce tento vzhled montáže.

Rainbow Astro byla založena v roce 2015 pro výrobu montáží pro observatoře, v této době se zaměřila na řadu RST s HD převodovkami. Pro montáže používá japonské převodovky a švýcarské krokové motory a tělo montáže je dělané z hliníku určeného pro letecký průmysl (AL6061). Když se člověk podívá na mechanické provedení montáže, vidí za tím opravdu velký kus poctivé práce a i skvělého designu. Každá součástka na montáži má perfektní funkčnost a do detailu vymyšlenou. Rovněž musím pochválit ruční ovladač k montáži, který zobrazuje data na zeleně podsvíceném displeji, který v noci neruší, za to má velmi dobrou čitelnost a zobrazuje řadu dat, které řídí montáž. Zde se podle mě projevila velká zkušenost s výrobou robotů a jejich softwarem.

Hlava montáže obsahuje 17 děr z toho 13 děr závit M8 a 4 díry závit 1/4 inch UNC pro upevnění zvolené lišty, já jsem volil Baader Losmandy/Vixen, které skvěle do hlavy sedí. Ovládací část hlavy montáže obsahuje i rybinu pro upevnění PoleMasteru pro dokonalé ustavení montáže. HUBO-i NaviCom je 32bitový mikropočítač specializovaný na astronavigaci jako ruční ovladač pro montáže Rainbow. Obsahuje celkem 22 000 astronomických informací včetně 9440 hvězd, 13 300 hvězd DSO a planet sluneční soustavy.

Vestavěný vysoce výkonný přijímač GPS přijímá signály z 12 satelitů GPS a poskytuje přesné informace o poloze. Přesné zadávání zeměpisné šířky, délky a času zvyšuje přesnost zaměření a zvyšuje pohodlí uživatele. Kromě toho je citlivost při použití metody SiRF Star IV vysoká a příjem satelitních signálů trvá méně než 1 minutu.

Algoritmus N-Star Alignment společnosti HUBO-i provádí složité nelineární výpočty pro nalezení šesti parametrů nesouososti. Přesnost zaměření po N-Star Alignment je obvykle menší než 2 úhlové minuty. HUBO-i NaviCom podporuje režim virtuálního alt-azimutu. Pokud je montáž mechanicky rovníková, můžete ji pomocí inverzních kinematických výpočtů přimět k pohybu jako alt-azimutální montáž. Obě osy montáže se automaticky otáčejí současně, což umožňuje ovládat montáž horizontálně i vertikálně.

 

 

Ovladač montáže ukazuje přehledně nejen zvolenou GoTo rychlost (pomocí 4 blikajících LED diod pod displejem), ale ukazuje i důležité informace o pozorovaném objektu a přesné pohyby v osách, kde vidíme i korekce z guideru.

 

Montáž pracuje ve 3 módech, Equatorial Mode, Alt-Azimuth Mode a Equatorial Fork. Alignment data lze ukládat po vypnutí montáže a znovu použít po zapnutí. Na druhé obrázku je v pravém dolním rohu písmeno (U), kde se zobrazuje činnost guideru.

U: Dec+ signál

D: Dec- signál

L: Ra- signál

R: Ra+ signál

Nic: autoguider nepracuje

 

Zobrazení na posledním displeji ukazuje nejen aktuální rychlost montáže (tracking speed), ale i odběr motorů v %.

 

Údaje o pozorovaném objektu jsou na následujícím obrázku.

 

 

Tlačítková klávesnice obsahuje buď přímou volbu DSO (Messier, NGC, IC), nebo hvězd (Common Name, Star Name, Guide Star, BSC Number, SAO Number, HR Number, Align Star) a planet ( včetně Slunce, Měsíce a Pluta). Lze si uložit často pozorované objekty do menu Favorites. V montáži je integrována GPS a měření napětí a teploty motorů a jednotky. Montáž nemá možnost povolit aretaci a otáčet dalekohledem, lze to pouze pomocí šipek na ovladači, na druhou stranu není potřeba se trápit vyvážením, stačí opravdu jen hrubý odhad. PEC ani kontrolu vyvážení RST-300 nemá k dispozici, nicméně lze spustit funkci Drift Correct, která se snaží vyrovnávat drift způsobený špatným polárním ustavením, což je fajn při pozorování bez guidingu.

Na zadní straně ovladače je červená led pro svícení v případě potřeby, ovládaná je jedním z tlačítek (0). 

Pro velmi přesné navádění výrobce doporučuje ustavení na 5 hvězd a průběžně můžete další objekty do alignmentu doplňovat a jednotlivá data (úhly odchylek) ustavení zobrazit. Data lze následně uložit, nebo později smazat. V případě potřeby můžete identifikovat nejbližší objekty (10) kolem zorného pole. Montáž umožňuje použít i polárního asistenta, který po vyhodnocení na ustavené hvězdy vypíše potřebné hodnoty k otočení montáže v ALT - AZ pro správné polární ustavení.

Zajímavá je funkce Virtuální ALT-AZ mód, která umí pohybovat montáží v EQ módu jako by byla v azimutální pozici. I když polární osa nesouhlasí správně, dokáže přesně sledovat díky výpočtu velikosti polární chyby v reálném čase a společnému otáčení deklinační osy. Parkování montáže lze buď do tzv. Home pozice, nebo si může zvolit až 4 libovolné polohy zaparkování montáže. 

Velmi kompaktní a robustní montáže řady RST, jsou podle mě jedny z nejlepších na trhu, tomu odpovídá i cena. Korejská firma nabízí 3 modely RST-135, RST-135E (enkodér v RA ose) a RST-300, která dokáže už nahradit těžkou montáž s nosností 30-50 kg (pro 50 kg je nutno použít závaží). Hlava montáže váží 8,5 kg a výrobce k ní dodává kulatou tašku udělanou na míru. Celou montáž tedy hlava + stativ s nosností 180 kg (ano, čtete správně) zvednete hravě jedou rukou. Jak model 135 tak 300 vyniká výbornou stabilitou a neuvěřitelnou pevností, např. model 135 si poradí bez problémů s SCT C11 a model 300 dokonce s SCT C14 (v ALT-AZ módu se závažím kvůli stabilitě stativu). Model 300 nemá enkodér, nicméně montáž lze velmi dobře pointovat a dosáhl jsem při pointaci 6 minut za výborného seeingu pěkné hodnoty +/- 0.7“. Níže je na obrázku výsek 10 sekundové pointace s StarAid guiderem.

 

 

Kolegové, co měli možnost viděl RST-135 na posledním jarním MHV 2023 si mohli odzkoušet její perfektní a až neuvěřitelnou stabilitu a majitel se vrátil k ručnímu ostření, protože motorové již nebylo třeba.

Typická periodická chyba RST-300 odpovídá specifikaci výrobce a naměřil jsem +/- 17“. Důležité je u PE, aby měla hladký průběh, bez rychlých změn, pro guider je pak jedno, zda má montáž 2“ nebo 20“.

 

 

Takto vypadá periodická chyba montáže HEM27EC +/-  3“, která má enkodér, podobný průběh bude mít i RST-135E, u ní mluvíme o PE +/- 2“.

 

 

Montáž je kompatibilní s protokolem LX200 a dobrá je i integrace přes WiFi s například  PC nebo mobilní verzí planetária SkySafari (popřípadě dalších SW), po instalaci pluginu lze používat i TheSkyX. Umí současně používat k navádění či pohybu FOV jak displej planetária, tak ruční ovladač, což je velká výhoda v noci (např. řešit posun FOV na displeji je skoro nepoužitelné). Je k dispozici i Ascom driver. 

Aby byl výrobek chráněn před vážnými poruchami, monitoruje v reálném čase zatížení motoru, chybu snímače a teplotu motoru/desky, aby mohl odpojit napájení a varovat uživatele.

RST-300 má nosnost 30 kg bez závaží a 50 kg se závažím jak v EQ tak ALT-AZ módu, ve které bude velmi dobře použitelná s binokuláry APM 120 a 150, se kterými to bude radost pozorovat.

 

Montáž dodala Supra-Praha

 

 

 

 

Specifikace montáže

Typ montáže

EQ montáž , Alt-Azimutální montáž.

Ozubené kolo

Převodovka HD (Harmonic Drive)

Nosnost

30 kg (bez protizávaží), 50 kg (s protizávažím)

Doporučený dalekohled

12palcový reflektor, 7palcový refraktor
(bez protizávaží)

Hmotnost

8,5 kg

Rozměry

18,3 x 17,5 x 27,9 cm

Materiál

Slitina hliníku AL6061, ocel, mosaz

Povrchová úprava

Eloxování

Velikost ozubeného kola (RA)

Model č. 25 (založeno na HDS) Made in Japan

Velikost ozubeného kola (DEC)

Model č. 25 (založeno na HDS) Made in Japan

Motor

Švýcarský stejnosměrný servomotor Maxon

Rozsah zeměpisné šířky

0 až 90 stupňů

Příslušenství

Uchytávací lišta Losmandy/Vixen, závaží ani závažová tyč nejsou součástí základní dodávky.

 

 

 

Specifikace ovladače

Maximální rychlost běhu

1200x (5°/s) – 16V DC
1000x (4°/s) – 12V DC

Příkon

DC 12V ~ 16V (zdroj je součástí dodávky)

Spotřeba energie (tracking, 12V)

0,4A

Spotřeba energie (slew, 12V)

4,0A

Připojení k PC

Ovladač ASCOM

GPS

Vestavěný (ruční ovladač)

WiFi

Vestavěný (ruční ovladač)

Home senzor

Vestavěný

Brzda

Vestavěná osa RA: Zabraňuje zpětnému pohybu

Vysoké napětí, ochrana vstupu proti přepólování

Vestavěný