Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Montáže
Zobrazení: 1336

  

V poslední době se roztrhl pytel s montážemi typu HD (Harmonic Drive) převodovka. Tyto montáže mají společné vlastnosti, pro které jsou oblíbené a to je vysoká nosnost bez závaží a nízká hmotnost. 

Na druhé straně mají montáže poměrně vysokou periodickou chybu +/- 15-20“. Některé montáže jako iOptron, Rainbow apod. tuto vysokou PE kompenzují pomocí enkodéru na RA ose a dosahují PE +/- 2-3“ (0,70“ RMS), což je už velmi solidní hodnota umožňující fotit např. 400-600 mm ohniskem 3-4 minuty bez pointace. Bohužel cena za enkodér není malá, zpravidla tvoří více než třetinu ceny montáže. Jak je montáž v podstatě titěrná vidíme s porovnáním montáže Gemini G42+ (obdoba EQ8).

 

 

 

Jak vidno z obrázku, lišta HEM27EC obsahuje konektor USB a napájení 12V, které je vyvedeno z hlavního konektoru USB a 12V napájení v těle montáže a tak můžeme minimalizovat délku přívodních kabelů k elektronice na liště (guider, kamery, filtrové kolo apod.) a zabezpečit jejich ochranu při otáčení lišty.

RA osa montáže je řešena pomocí HD převodovky, DEC osa má šnek a ozubený řemen v bezvůlovém uspořádání. Tím se dosáhlo rozumnější ceny, na rozdíl od montáže Rainbow RST-135 nebo ZWO AM5, která má na obou osách HD převodovku. Na druhé straně je potřeba DEC osu dobře vyvážit, jinak nebude montáž dobře fungovat a při velkém rozvážení dokonce ani neproběhla úvodní kalibrace PHD2.

Upínání lišty je ve standardu Vixen, ale lze pomocí několika šroubů předělat na standard Losmandy. Lepší by bylo mít univerzální lištu s oběma standardy jako má ZWO AM5. Omezení je rovněž v nastavení montáže na zeměpisná šířku 15-65°, což může cestovatelům přinést značné potíže s ustavením. 

 

 

 

 

Montáž má integrovaný polární elektronický hledáček iPolar, jehož pomocí lze ustavit montáž až s přesností 30". Jeho nevýhoda je, že software existuje pouze pro Windows a Mac OSX, tedy ustavení je potřeba notebook. Konkurenční Polemaster má aplikaci na mobilní zařízení. Na těle montáže vidíme konektory pro připojení ručního ovládání (HBX) guider konektor ST-4, konektor pro připojení kamery iPolar, hlavní konektor USB a hlavní konektor napájení 12V. Výstup 12V je hned na horní straně těla montáže a na liště, které jsou určený pro napájení elektroniky na montáži.

HEM27EC má specifikované zatížení technikou 13,5 kg bez závaží, se závažím až 20 kg. Průměr dalekohledu by neměl překročit 220 mm kvůli torzním silám. HD převodovka je napojena na krokový motor a má periodu 360°. Rychlost najíždění na objekty je velmi slušná v porovnání s ostatními montážemi, tedy 6°/s.

Co se mi moc nelíbí je řešení úchytu pro lišty dalekohledů, kde velmi často překáží páčka aretace lišty v pohybu montáže a je na to potřeba po každé myslet. Rovněž aretace montáže v elevaci a azimutu pomocí imbus šroubů, daleko elegantnější by byly šrouby s páčkou, jako je aretace úchytů lišt. Rovněž bych viděl raději univerzální úchyt lišt pro Vixen i Losmandy standard.

Setkal jsem se s jedinou věcí, která mě na začátku u montáže vadila a bylo to malé povrzávání RA osy, když byla natočena směrem na západ. Časem se ale stávalo čím dál silnějším. Nakonec to vyřešila kapička silikonového oleje a zmizelo to. Elox na těle montáže podle mě není tvrzený, tedy je poměrně náchylný je škrábancům.

 

 

 

 

Chtěl jsem nějak lépe integrovat guider dalekohled a tak jsem zakoupil iOptron iGuider bez kamery, protože ta umožňuje pouze Ascom guiding. Bohužel lišta iGuideru nesedí na šrouby v liště montáže a je určena pro jiné iOptron montáže, nechal jsem ji tedy upravit tak, aby bylo možné iGuider připevnit na HEM27 a nepřekážel při otáčení upínací lišty.

 

      

 

Pro samotnou pointaci je důležité montáž dobře ustavit a vyvážet v DEC ose, pak funguje bez problému. Špatné vyvážení má za následek někdy přehnaných korekcí v DEC ose, jak vidno z následujících obrázků. První obrázek ukazuje průběh nevyvážené montáže a druhý vyvážené.

 

 

 

 

 

 

Porovnával jsem guinding HEM27EC (první obrázek) s Gemini G42 (druhý obrázek) a jak je vidět,  HEM27 si vede velmi dobře.

 

 

 

 

 

 

 

Velkou výhodou této montáže je enkodér na RA ose, který výrazně snižuje PE na +/-3“. Provedl jsem měření PE a hodnota skvěle odpovídá realitě, tedy umožňuje focení i bez pointace s kratšími ohnisky, já jsem dosahoval solidních výsledků s ohniskem 340 mm a Sony A7sII, 3-4 minuty expozice. V poslední době se mi zdá, že PE dokonce ještě poklesla.

 

 

 

 

Další graf ukazuje průběh pohybu montáže, kde je odstraněna křivka periodické chyby. Na křivce nejsou viditelné nějaké velké odchylky a v podstatě je ovlivněna spíše seeingem.

 

 

 

Vyzkoušel jsem i těžší dalekohledy, konkrétně TC 140 (11 kg) nebo objemnější jako je SCT 8“ Triband. Ukázka jedné 4 minutové expozice (výřez 1:1) v oblasti meridiánu kolem Altaira. I na křivce PHD2 je vidět velmi pěkný výkon montáže. Každopádně TEC 140 je už opravdu na montáž moc a torzní síly s montáží pěkně hýbaly a dalekohled se při zaostřování dost klepal. Montáž to sice zvládla, ale jako stabilně používaný dalekohled to pro tuto montáž není.

 

 

 

 

 

Pozorování Slunce s SCT Tribend byla lahůdka. Celou sestavu jsem vynesl na terasu najednou a za chvíli pozoroval. Vzhledem k malé váze SCT a krátkému tubusu je dalekohled pro takovou montáž jako dělaný.

 

 

 

Neodolal jsem a jednu noc jsem vyzkoušel fotografii mlhoviny M27 přes Triband pomocí bezzrcadlovky Sony A7sII a nejenže montáž dokázala udržet navádění přes 120 mm guider ohnisko SCT 2000mm, ale dalekohled celkem pěkně vyfotil za 3 minuty M27. při světelnosti F10. Příště vyzkouším i s reduktorem na SCT 0.67 od společnosti Astro-Physics. Obří filter (H-beta / O-III / H-alpha / S-II)) je vlastně ideální na focení  mlhovin, tak to Baader i zamýšlel. Přesto takových snímků na internetu moc nenajdete, já nenašel žádný.

 

 

 

 

Závěr

Testoval jsem montáž asi 2,5 měsíce a nakonec jsem dospěl k závěru, že je sice o něco málo přesnější než Gemini G42, ale zato mnohem přenosnější a zcela naplňuje důvody, pro které jsou montáž kupoval. Manipulace s montáží je opravdu lahůdka, přenese se lehce i s dalekohledem, je rychlá a přesná, ustavení pomocí integrovaného elektronického hledáčku iPolar je fajn i když často stačilo rychlé ustavení v řádu 10-15 úhlových minut pro guiding.

 

Parametry:

RA převodový systém: StrainWave 17

převodový systém DEC: Šnekový/řemenový systém bez vůle

Poměr redukce: RA 120

Užitečné zatížení bez použití závaží: 29,14 lb (13,5 kg)

Celková váha: 3,5 kg

Užitečné zatížení při použití závaží: 20 kg

Perioda otáčky v RA: 360 sekund

Řídící motor: Krokový motor

Rozsah nastavení zeměpisné šířky : 15º ~ 65º

Rozsah nastavení azimutu: ± 5º

Maximální rychlost otáčení: 6º/sec

Spotřeba energie: 0,5A (sledování), 1A (GOTO)

Požadavek na napájení: DC12V-5A (5,5/2,5mm DC zástrčka)

Komunikační port: Ano (Wi-Fi a USB)

Autoguide port: Ano (kompatibilní s ST-4)

Aktualizace firmwaru: Ano

Rybinové úchyt: Vixen & Losmandy