Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Dalekohledy
Zobrazení: 5191

 

 

ÚVOD : 

    Německá firma APM Telescopes uvedla na trh další z řady, v praxi i v našich končinách již osvědčených, velkých binokulárů, tentokrát s průměrem objektivu 70 a 82 mm. Stalo se velmi užitečným pravidlem, že všechny vyráběné průměry lze objednat jak ve verzi 45°, tak i s pohledem 90°. Jako první z dnes již velmi početné řady byl k dispozici obří binokulár 100 mm se 45° pohledem do okulárů. Následoval jeho bratříček v 90° verzi, který byl vylepšen po prvních zkušenostech a ohlasech i tím, že vývojáři z APM zvětšili průměr pupily hranolů. Tato vítaná změna se od té doby zabydlela u všech typů těchto binokulárů... Kompletní přehled celé řady velkých binokulárů APM je k dispozici v tabulce níže :

 

 

   V tabulce jsou uvedeny i zatím připravované binokuláry 150 mm, tedy opravdu obří dalekohledy... Již první vyprodukované exempláře o průměru 100 mm potvrdily sliby šéfa APM - Marka Ludese, že jde o binokuláry s velmi dobrými optickými parametry. Dalekohledy ukazovaly velice pěkně - otvorová vada je dostatečně dobře korigovaná i pro větší zvětšení cca 100x, stejně tak barevná vada. A to i přesto, že objektivy jsou relativně světelné - 1:5,5 a použitým ED sklem je FK-61, tedy levnější ekvivalent fluorofosfátového skla FPL-51 od japonské Ohary. Toto sklo je samozřejmě velmi kvalitní, nicméně aplikuje se i nejkvalitnější fluoridová FPL-53ka a nejmodernější FPL-55ka. Tak či tak, výsledkem prvních testů těchto 100 mm binarů bylo konstatování, že použitá optika je daleko lépe vykorigována, než u do té doby nabízených binokulárů třídy "Semi-Apo" a "Halb-Apo" v cenách cca 1100 €, kde šlo jako smysluplné použít zvětšení 50x, max. 60x, a to ještě s přimhouřením oka a navíc s nutným štěstím v podobě dostatečně přesné kolimace a souososti. Problémy s optimálním sesouosením obou tubusů byly tu a tam i u prvních kusů těchto nových binokulárů, ale situace se v tomto rychle zlepšila - firma APM nyní garantuje kolimaci dodaným atestem, navíc lze binary seřídit i svépomocí, neboť objektivy umožňují jemné naklápění vůči ose jejich pootáčením ( k tomuto jsou na webu APM k dispozici návody v němčině i angličtině ).

 

 

CELKOVÝ POPIS A MECHANICKÉ PROVEDENÍ BINOKULÁRŮ :

Do SUPRA Praha čerstvě dorazil binar o průměru 82 mm, který slibuje velmi kvalitní obraz díky použitému sklu FPL-53. Právě na tento typ jsem se těšil, neboť oproti 100 mm verzi s o něco horším sklem, a při stejné světelnosti, by měla být menší zbytková barevná vada na první pohled znát... A tak jsem si tento nový přírůstek do sortimentu hned zapůjčil a nemohlo to samozřejmě dopadnout jinak, než že jsem do auta přibalil i etalon v této třídě - vynikající binokulár o stejném průměru - KOWA Prominar High Lander. Oba kompaktní binary jsou zvěčněné na prvních dvou fotografiích, které si můžete do detailů rozkliknout otevřením na nové kartě. Aby se mi komfotně testovalo, zapůjčil jsem si k testování i šikovnou výbavičku od firmy Berlebach - stativ s hlavou Albatros a praktickým ramínkem, na které lze pomocí fotografického závitu upnout až tři menší dalekohledy, resp. spektivy.

 

 

Oba binary jsou tedy se 45° úhlem pohledu, který je předurčuje na pozemní aplikace především. Lze je samozřejmě použít i na astronomická pozorování, jen bude pohled do nich ve velkých výškách nad obzorem nepohodlný... Právě proto se vyrábějí i verze 90°, které jsou logicky zase určeny převážně pro astroamatéry. Testované dalekohledy se výborně hodí ornitologům a na běžná pozemní pozorování, kdy je průměr cca 8 cm za slunečného počasí více než dostatečný. Jinak řečeno - je zde i určitá rezerva pro horší počasí. Vycházím v tomto i z mých dlouholetých zkušeností - v naprosté většině případů jsem vystačil se 100 mm refraktorem osazeným na výstupu binohlavou - takže s efektivním průměrem o něco menším než 70 mm.

 

 

Jak už jsem výše poznamenal, oba dalekohledy jsou pěkně kompaktní, velmi podobných rozměrů i použité koncepce, což je dobře patrné i z mých snímků... Celková konstrukce obou binarů působí velmi solidně až robustně, především u japonské Kowy. K tomuto nutno poznamenat, že binokulár High Lander splňuje po mechanické stránce i požadavky vojáků a je utěsněn dle třídy JIS 7 ( ponor ve hloubce 1 m po dobu 30 min. ). Kdosi to i nechtěně vyzkoušel, neb jsem se na americkém fóru dočetl, že Prominar High Lander přežil pád ze střechy rozjíždějícího se auta, kde ho majitel po pozorování zapomněl... Ačkoli je konkurent v tomto duelu - binar od APM - utěsněn jen proti stékající vodě, působí i jeho mechanika velice fortelně. I jeho tělo je z magnéziové slitiny opatřené kvalitní povrchovou úpravou. Ale že bude uvnitř Kowy cosi poctivějšího a bytelnějšího, svědčí i dost rozdílná hmotnost - 6,2 kg u Kowy vs. 4,4 kg u APM - v obou případech bez okulárů. Oba binary mají chráněné objektivy šroubovacími krytkami, což může působit elegantně, ale praktické to zrovna moc není... Stejně provedené jsou i vysouvací rosnice a oba dalekohledy mají odspodu upínací patku v šířce "vixení" lišty, logicky opatřené fotografickým závitem, viz. foto výše ( lze i vyšší rozlišení ). Obdobnou koncepci mají i objímky objektivů, pomocí nichž lze binokuláry justovat  a je možné na vstupu použít i filtry s normovanými závity - M95x1 u Kowy a M90x1 u APM. 

Oba výrobci mysleli i na to, jak uživateli usnadnit vyhledávání. Zatímco High Lander disponuje jakousi muškou, resp. miřidlem - výstupkem ve směru drážky v držadle, tak konstruktéři od APM doplnili držadlo o praktické otvory, do kterých lze upevnit úzkou patku pro kolimátorové "red-dot" hledáčky ( např. TS, WO ... ). Obě řešení si můžete detailně prohlédnout na snímku níže otevřením na nové kartě :

 

 

Dostáváme se nyní k detailnějšímu popisu okulárové části obou dalekohledů, tedy k upevnění a výměně okulárů, a tímto i k nejpodstatnějšímu rozdílu mezi oběma binary - Kowa nemá možnost použití standardních 1,25" okulárů, což ji pochopitelně oproti binokuláru APM dost znevýhodňuje. Japonský výrobce dodává s dalekohledem okuláry pro zvětšení 32x, které mají pole 70°. Toto vše za nemalou cenu 4 tis.€. Pro jiná zvětšení lze k High Landeru dokoupit ještě dva okuláry - pro zvětšení 50x v ceně 570 € za kus, a pro 21x za 700 €/ks ! Ceny jsou to, především v Evropě, značně vysoké - vždyť za ně v podstatě koupíte dva kusy Tele Vue okulárů...

Německý APM přibalil k jeho binaru okuláry, které dávají 26x zvětšení a pole široké 65°. I v tomto případě lze u APM dokoupit další ohniska pro větší i menší zvětšení, které jsou stejného optického designu. Jak dále uvidíme, okuláry jsou to velmi dobré. Popisované okuláry obou výrobců si můžete prohlédnout na fotografiích níže :

 

 

Zcela odlišné je upínání okulárů - zatímco APM použil zajištění barelu okuláru otočným prstencem, který svírá rozřízlý mosazný kroužek, tak japonský výrobce použil uvnitř objímky kovové pero, přes které se okulár nacvakává ( ten je tomu na spodním konci uzpůsoben, viz. foto výše ). Výše uvedené, týkající se obou binarů, je snadno pochopitelné z detailních fotografií níže :

 

 

 

Od prodejce jsem měl zapůjčený ke Kowě i silnější pár okulárů, tedy pro zvětšení 50x. Při první výměně jsem si nebyl jist, zda při vyjmutí okuláru postupuji správně a raději jsem nakoukl do přibaleného návodu. Důvodem k této opatrnosti je fakt, že okulár je nutno vytahovat poměrně značnou silou, která je navyšována podtlakem, který při vytahování vzniká. Završení vašeho úsilí je doprovázeno zvukem charakteristickým pro otevírání láhve vína  :-). 

 

ZOBRAZOVACÍ VLASTNOSTI OBOU BINARŮ A JEJICH SROVNÁNÍ :

Dostáváme se k nejpodstatnější části této recenze - posouzení optických kvalit obou rivalů. Binokulár High Lander jsem měl možnost posoudit na několika MHV, takže s jeho kvalitami jsem byl dobře obeznámen. Stejné se dá říci o binaru APM 100 mm ve verzi 90°, o kterém jsem psal v úvodu této recenze. Logicky jsem tedy očekával, že 82 mm APM binar, navíc z lepších skel, než jeho větší bráška, bude velmi kvalitní a výborné Kowě nic zadarmo nedaruje... Tedy spíše vyrovnaný souboj, což se nakonec i potvrdilo... 

APM vyvinul ke své řadě binokulárů speciální sadu "ortho" okulárů, které se mají vyznačovat velmi rovným polem - vyplývá to i z jejich názvu "Ultra Flat Field". Standardně dodaný pár těchto okulárů disponuje ohniskovou vzdáleností 18 mm, což při 470 mm ohniskové vzdálenosti 82 mm objektivu dává velmi praktické zvětšení 26x. Obraz je v tomto okuláru velmi ostrý a kontrastní, včetně samotného okraje 65° pole, a je skutečně prost viditelného zkreslení. Pro terestrické pozorování krajiny se tedy obraz dá označit za naprosto akceptovatelný, dokonce můžeme konstatovat, že snese i velmi vysoké nároky. Pokud budu velmi náročný, tak při astronomickém nasazení se při zkoumání hvězdného pole přeci jen nějaké malé nedokonalosti objeví - v okrajové cca čtvrtině pole je pro ostré hvězdy potřeba mírně přeostřit. V této části zorného pole jsou i více vidět zbytkové aberace kolem hvězd, což je zkušenému pozorovateli patrné i při pozorování krajiny, kdy vykazují objekty bezprostředně u clony mírné barevné lemy. Nicméně už dopředu prozradím, že v tomto nejsou dokonalé ani okuláry Tele Vue Nagler, byť dávají na noční obloze bodové hvězdy až ke cloně i v APM binokulárech. A nedostatky najdeme i v okulárech konkurenčního High Landeru...

Co se týče vhodnosti použití různých okulárů v binarech APM, tak mám vyzkoušeno, že na jejich výběr jsou tyto dalekohledy velmi nenáročné. Samozřejmě, že chcete-li mít obraz co nejlepší, volte okuláry co nejkvalitnější. Maximální výkon podají z Tele Vue okulárů jak Panoptiky 19 a 24 mm, tak Naglery různých ohnisek, a samozřejmě i DeLite, jejichž zkreslení je přeci jen menší, než u posledně jmenovaných sourozenců. Právě TV DeLite bych pro tuto "denní" 45° verzi binaru doporučil jako velmi vhodnou variantu, dále pak Pentaxy XW. Obě zmiňované verze vám podají výborný výkon případně i na noční obloze. Ale jak už jsem naznačil výše, tak "UFF" okuláry APM jsou skutečně velmi kvalitní, navíc v ceně 120 až 160 €. Takže já osobně, pokud bych používal tento binokulár jen na denní aktivity, bych si místo Panoptiků, jejichž poduškové zkreslení působí na krajině rušivě, pořídil právě 18 nebo 24 mm APM "UFF", případně dvojici párů 15 a 24 mm. Na noční obloze, kde naopak příznačné zkreslení Naglerů podporuje prostorový dojem, je jako základ vynikající Nagler 16 mm, se kterým docílíme 29ti násobné zvětšení. 

Právě Naglery 16 mm a DeLite 15 mm jsem aplikoval pro posouzení a porovnání kvality zobrazení s japonským rivalem v duelu, který má v základu 14 mm okuláry se zdánlivým zorným polem 70°, dávající zvětšení 32x ( DeLite 15 mm v APM dává zvětšení 31x ). Rovněž firma Kowa tvrdí o svých okulárech, že jsou maximálně korigované pro rovné pole. A je to pravda, protože obraz je při pozorování krajiny ostrý až ke kraji a zkreslení není patrné. Oproti "UFF" okuláru v APM binaru jsou barevné lemy u kraje zorného pole o něco menší, v případě použití Nagleru 16 mm jsou viditelně menší ( ale TV okulár má také větší zorné pole ). Naopak okuláry TV DeLite dávají barevné lemy v APM binaru zcela zanedbatelné. Porovnáme-li kvalitu obrazu ve středu zorného pole při de facto stejném zvětšení, tak marně budete hledat markantní rozdíly. Mám na mysli základní zvětšení 32x ( 31x u APM s TV DeLite 15 mm ). Obraz je v obou případech zcela ostrý a velmi brilantní, bez jakýchkoli barevných lemů. Čekal jsem, že přeci jen bude kontrast u Kowy mírně lepší, ale nemohu to potvrdit, stejné platí pro jas obrazu, tedy míru propustnosti. Na noční obloze při pozorování jasných stálic, planet a Měsíce je při přeostřování znát v obou dalekohledech, že se díváte přes refraktory, byť s velmi malou zbytkovou barevnou vadou, nikoli přes čistě zrcadlový systém. Zkrátka rozostřený obraz jasného objektu na obě strany kolem ohniska vykazuje v obou binarech lehký barevný nádech, který je u Kowy mírně menší. Je pravděpodobné, že pokud bychom mohli u Kowy použít silnější okuláry pro zvětšení cca 100x, bude rozdíl viditelnější a projeví se možná i lepší brilance objektivů High Landeru. Ale to je v tuto chvíli čirá spekulace. Na MHV jsme zaclonili 100 mm APM binokulár na stejný průměr, aby při stejném zvětšení nebyl obraz jasnější. Rozdíl v brilanci byl těžko detekovatelný, nicméně já jsem byl přesvědčen, že Kowa vykazovala ten kontrast jako malinko větší.

Odbočme na chvilku k hranolovým systémům u obou binarů. Ani v jednom binaru není výstupní pupila nikde po obvodu ořezána, byť je zůstatková rezerva zcela minimální. Přirovnal bych to k situaci v binohlavách, kde jsou např. použité 30 mm hranoly a výslednou pupilu udává clona o průměru 28 mm. Takováto hodnota je udávána i u binokulárů APM. Při pohledu přes objektivy jsou tedy u obou dalekohledů výstupní pupily zcela kruhové a nikde po obvodu není patrná ani žádná vinětace, tedy ztmavení. Při pohledu do okulárových objímek může uživatel v některých případech nabýt dojmu, že je výstupní pupila někde oříznutá stěnou hranolu. Ale je to dáno polohou oka mimo optickou osu a jeho větší vzdáleností od hranolu. Pokud by mi objektiv digikompaktu umožňoval zasunout jej do okulárové objímky jako okulár, tedy blíže k hranolu, bude ohledně rezervy situace příznivější, než je zachyceno na snímcích níže, kdy byl objektiv digikompaktu až na konci okulárové šachty.

 

 

Podstatné je, že ani při použití okulárů, které na plno využívají možnosti 1,25" barelu, tedy např. TV Panoptiků 24 mm a Naglerů 16 mm, nebudete rušeni, obzvlášť ve dne, žádnou viditelnou vinětací. Hranolové převracející systémy jsou u obou binarů velmi kvalitní a koncepčně jiné, takže se vůbec nemusíte bát toho, že by zhoršovaly obraz podobně, jako běžné 45° amici hranoly, které se prodávají k astronomickým refraktorům a katadioptrům, nebo jako střechové hranoly používané u triedrů. Před rokem jsme s Honzou Zahajským zkoumali v tomto hranoly u 88 mm fluoritových spektivů Kowa, kdy jsme měli k dispozici všechny možné verze - tedy přímohledný, klasický 45° a rovněž jako teleobjektiv bez hranolu. Hranoly se v obou verzích chovaly ve dne naprosto neviditelně, tedy ostrost, kontrast a velikost zbytkové barevné vady, byly i při zvětšeních větších než 300x stejné, jako při použití klasického 90° hranolu. Právě díky této pozitivní zkušenosti jsem byl teď při testování High Landeru nepříjemně překvapen přítomností dosti zřetelného odrazu - ducha, který se vyskytoval kolem nejjasnějších stálic nebo vzdálených lamp. Domnívám se, že je to důsledek vřazení krycího skla mezi výstupem z hranolu a okulárem. Jinak řečeno - splnění vojenských standardů a dokonalé utěsnění binokuláru s sebou přineslo i tuto nepříjemnost... 

Zatímco u binaru od APM je výrobcem jasně definováno, že objektiv recenzovaného dalekohledu je dvoučlenný se vzduchovou mezerou, tak u Prominaru High Lander přesnou stavbu objektivu firma Kowa neuvádí. Že se jedná o triplet, jako u "mono" fluoritových sourozenců - spektivů s 88 mm průměrem, jsem nikde nenašel. A tak jisté je jen to, že objektiv obsahuje člen z CaF2, tedy pravého fluoritového monokrystalu. Mnou použité slůvko "pravý" je ale potřeba blížeji vysvětlit - i zde se totiž jedná o syntetický prvek, kdy jsou krystaly laboratorně "pěstovány", protože v přírodě se vyskytující fluority zpravidla obsahují různé příměsi, které jsou pro použití v optice nežádoucí. Ať už jsou objektivy High Landeru dvoučlenné nebo tříčlenné, dávají velmi brilantní obraz se vzorovým odlišením jemných barevných odstínů a vynikajícím rozlišením detailů ve středu zorného pole. Výrobcem dodávané okuláry toto jen podtrhují, takže výsledkem je skutečně nadprůměrně kvalitní obraz s velmi dobrou definicí i u kraje 70° širokého pole. Je tak míněno především pro denní pozorování. Z perfekcionistického pohledu i zde totiž najdeme na noční obloze zbytkové nedokonalosti - zatímco 75 až 80% zorného pole podává hvězdy pěkně bodově, tak v tom zbytku najdeme i nějaký ten astigmatismus... 

Co se týče (ne)dokonalosti kolimace obou binarů, tedy především eliminace dvojitého obrazu, tak úplně dokonalý nebyl ani jeden dalekohled. Přesnost kolimace můžeme u Kowy označit za velmi dobrou, zkrátka pro maximální možné zvětšení 50x, odvislé od nejsilnějších dodávaných okulárů, byla plně postačující. U binokuláru APM jsem shledal zkolimování obou os oproti Kowě mírně horší - pro zvětšení 52x ( Naglery 9 mm ) byla sice ještě dostatečná, ale při 5 mm okulárech ( 94x ) už byly oči a mozek nuceny zdvojení dorovnávat, což se ne vždy dařilo... Přitom binar ED APO 82 mm zvládá takovéto zvětšení zcela bezproblémově - pozoroval jsem Měsíc a Saturn i se 4 mm DeLite ( 118x ) a s obrazem jsem byl spokojen.

Pokud bych měl zhodnotit a porovnat komfort pohledu do obou binokulárů, tak s dodanými okuláry pro základní zvětšení jsem byl v celku spokojen. Horší to bylo se silnějšími okuláry od Kowy, které mají nevhodně tvarovanou, širokou a ve výsledku velmi tvrdou gumovou očnici...

 

ZÁVĚR A CELKOVÉ VYHODNOCENÍ DUELU :

Oba binokuláry poskytují se standardně dodanými okuláry ve středu pole opravdu nadprůměrně kvalitní obraz, kdy při zvětšení cca 30x těžko najdete nějaké rozdíly. Při zvětšení cca 50x je situace v podstatě stejná, jen zkušený uživatel si všimne, že zbytková barevná vada je při rozostření u Kowy mírně menší. Stejně tak vykazují okuláry japonského výrobce u kraje zorného pole menší barevné lemy. APM binar má obrovskou výhodu v možnosti použití standardních 1,25" okulárů... Zvolíme-li špičkové okuláry TV DeLite, tak i při větším zvětšení kolem 50x je tento dalekohled zcela srovnatelný s Kowou, včetně zbytkových barevných lemů na kraji zorného pole. Pokud bych měl obraz v obou binarech se standardními firemními okuláry v dodávce k něčemu vhodně přirovnat, tak nejspíš k zobrazení v nejlepších triedrech Swarovision - obraz je hlavně ve dne velmi kvalitní i v úplném kraji zorného pole, nicméně v porovnání s ideální kombinací ( APO refraktor + rovnač pole + špičkový širokoúhlý okulár ) to především na noční obloze není v krajní čtvrtině pole ještě úplně ono... Oba tyto 45° binary jsou nejvhodnější pro denní pozorování, ale při omezení komfortu je lze samozřejmě použít i na noční obloze. Binokulár od APM můžeme v tomto případě osadit výbornými TV Naglery, které nám bodovou kresbu hvězd ukáží i u samého okraje zorného pole, které je navíc 82° široké.

Vzhledem k výše uvedenému, s přihlédnutím k cenovým relacím, větší univerzálnosti německého dalekohledu a z toho všeho odvozeného faktu, že tento APM binar vykazuje podstatně příznivější poměr výkonu ku ceně, pokládám právě tento binokulár za celkového vítěze tohoto duelu.