Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Dalekohledy
Zobrazení: 7357

 

    Tento elegantní malý ED refraktor japonské výroby se u nás téměř nevyskytuje a vůbec i ve světě je hluboce ve stínu parametry de facto stejného SW ED 80 od čínské Synty. Hlavním důvodem jeho malého rozšíření, a tím i velmi zřídkavého výskytu praktických zkušeností, je to, že je o více než polovinu dražší oproti velmi populárnímu, a tedy hojně se vyskytujícímu, SW ED 80. V recenzi se dozvíte, že dalekohled je opomíjený neprávem, neboť představuje vynikající optickou kvalitu, která vás vede k zamyšlení, jaké jsou teoretické a technologické možnosti výroby jednoduchého dubletu s ED sklem. Ve druhé části recenze je VIXEN ED 81S porovnáván s již zmíněným SW ED 80 a dále s tripletem 81 GT od William Optics.

 

CELKOVÉ MECHANICKÉ PROVEDENÍ A DOSTUPNÁ VÝBAVA :

 

Na obr. 1 níže je foto dalekohledu VIXEN ED 81S s maximální výbavou :

 

Dalekohled je možné zakoupit ve dvou variantách :

1. Samotný tubus s výtahem opatřeným dvourychlostním ostřením

2. Tubus s jednorychlostním výtahem plus výbavou zřejmou z fotografie výše

V praxi to znamená, že v první variantě dostanete sice dvourychlostní výtah ( s převodem 1:7 ), ale tubus pouze s kruhy, rozumějte bez lišty.. Ve druhé variantě je v balení i bílá lišta, sklápěcí zrcátko Vixen "Flip Mirror", RED DOT hledáček a ručka - držák, ale pouze jednorychlostní výtah. Já využil pravidelné prodejní akce a veškeré příslušenství, včetně Vixen reduktoru 0,67x, zakoupil najednou se slevou 50%. Na rozdíl od SW ED 80 neexistuje možnost, zakoupit tuto maximální výbavu ( tedy obě prodejní varianty najednou ) uloženou v hliníkovém kufru. Dodávané sklápěcí zrcátko disponuje v přímém i svislém směru nástavcem - tubuskem pro 1,25" okuláry, které se zajistí pouze jedním šroubkem bez pera. Využil jsem toho, že oba nástavce jsou k tělu "Flip-Mirror" přišroubována T2 závitem a tubusky nahradil podstatně praktičtějšími díly z Baader T2 stavebnice ( např. pro použití binonástavce je to v podstatě nutnost ) - viz. foto :

 

 Obr. 2 - Příslušenství Vixen - sklápěcí zrcátko ( Flip-Mirror ) a XY Dot Finder - na foto níže :

 

Součástí těla výtahu je integrovaný držák hledáčku se standardním rozměrem, navíc o 90° vedle jsou k dispozici otvory pro uchycení dalšího držáku. Dodaný RED DOT hledáček je logicky principiálně stejný, jako RDA hledáčky od TS, WO a pod., ale je skromnějšího provedení - nemá na výběr z několika osnov-stupnic, ale pouze jednu. Regulace intenzity červeného světla je vhodně nastavena, čímž mám na mysli to, že u většiny hledáčků s červeným bodem je i minimální intenzita moc silná. Naopak ve dne by pro vyhledávání v terénu bylo podstatně lepší světlo zelené. Tímto mířím zase k pozitivní zkušenosti s inovovanými hledáčky od TS ( jedná se o modely RDAC a Skyfinder V ), u kterých je možno výběru červeného i zeleného bodu. Toto je ovšem můj individuální pohled na věc, protože jsem dopředu počítal s tím, že tento dalekohled budu používat i na pozemská pozorování, včetně fotografického teleobjektivu. Další odlišnost u Vixen XY DOT Finder najdete v jeho držáku, který je promyšlenější v tom, že umožňuje podstatně větší možnost sesouosení s dalekohledem. Kromě jemných korekcí v azimutu a elevaci, jak je znáte např.u RDA hledáčků, je totiž navíc celý hledáček upevněn na jakémsi kloubu, jištěném masívním kolečkem v šikmé poloze, viz. obr.2. Poměrně často se v podobných případech totiž stává, že hledáček nejde plně sesouosit... Vixen XY Dot Finder je velice lehký, protože není celokovový, jako v případě RDA(C). Důležité části jsou kovové, celý spodní držák s uvedeným kloubem je z odolného plastu. Minimální hmotnost hledáčku je zde výhodou, protože nezhoršuje ještě více nevyváženost celého dalekohledu - lehoučký objektiv v lehkém tubusu zakončeným na opačné straně naopak těžším výtahem způsobuje to, že těžiště je dost blízko u výtahu, především při použití hmotnějšího příslušenství ( binohlava, fotoaparát, atd. ). Poslední malou vychytávkou Vixen hledáčku je praktická drážka v zadní části, která imituje funkci miřidla.

 

 

Obr. 3 - fotografie hřebenového výtahu s převodem 1:7 a upínacím kroužkem pro 2" příslušenství

 

Originální výtah od výrobce je klasický hřebenový, kterého jsem se zprvu trochu obával, ale jak se ukázalo, je dostatečně kvalitní a lépe seřiditelný do bezvůlového a samosvorného chodu, než Crayford u SW ED 80. Jeho jedinou nevýhodou je to, že hodně vysunutý tubus výtahu ( max. 80 mm ) může mít na sobě stopy silikonové vazelíny. Komu by toto nadmíru vadilo, nezbývá než vyměnit výtah za vyspělejší koncepci Crayfordu. Bez dodatečného laborování a úprav se nabízí snad jediná možnost, a to od firmy MoonLite, která nabízí verzi přímo pro tento refraktor ( lze navolit barvu, uchycení hledáčku a délku tubusu ). Já jsem přebytek vazelíny odstranil a tento neduh omezil na minimum. Výtah je ukončen vixenovským závitem M60, do kterého je našroubován kroužek pro upnutí 2" příslušenství. Proti dvěma šroubům ( uvnitř přes mosazné pero ) je místo třetího červík se šestihranem, viz. obr.3. Není to úplně šťastné řešení, je lepší ohlídat, aby hrot červíku působil přes pero ( to je naštěstí téměř přes celých 360° ). Šířka a poloha mosazného pera uvnitř vyhovuje poloze drážky na 2" tubusu originálního sklápěcího zrcátka, ale už nikoliv pro příslušenství ostatních výrobců. V důsledku toho, je uchycení těžšího 2" příslušenství nespolehlivé, protože to mosazné pero je příliš úzké. Kdo chce tímto refraktorem fotografovat a bude používat rovnač-reduktor s 2" barelem, tomu doporučuji dokoupit masivnější příslušenství od firmy Baader :

1. - buď luxusní "Klick-Lock" redukci M60 -> 2" s označením BA 29 56 260

2. - nebo univerzální redukci "Four-in-One" s označením BA 24 58 190

První varianta je stejná jako 2" úchyt "Klick-Lock" na bílém 2" zrcátku Baader na obr. 3, druhá varianta je použita na sestavě na obr. 2 ( 1 ). Baader vyrábí i tenkou redukci M60 ( + M68 ) -> 2" s označením BA 24 58 196, ale ta je stejně útlá, jako originál od Vixena, takže jedinou výhodou je, že má tři upínací šrouby ( což samozřejmě lze docílit i u originálu, když červík vyměníme za šroub.. ).

Celkové mechanické provedení dalekohledu lze označit za velmi dobré. Refraktor je poměrně lehký ( něco málo přes 2kg ). Bílá barva tubusu mu velmi sluší a celkově lze design považovat za velmi zdařilý. Rosnice je pevná, na druhé straně, pokud by byla vysunovací, ušetřilo by se pouze 90 mm na celkové délce. Pokud by někdo vyžadoval pro tento dalekohled poctivý hliníkový kufřík, tak jsem vyzkoušel, že úplně přesně se vejde do kufru pro SW ED 80, který lze koupit i samostatně.

OPTICKÉ VLASTNOSTI REFRAKTORU :

    Dostáváme se k nejpodstatnější části této recenze a tou jsou zkušenosti s optickými vlastnostmi tohoto sympatického ED refraktoru. Koupě tohoto dalekohledu s sebou nesla nejistotu okolo optické kvality, neboť ho nejen že nebylo možno předem vyzkoušet, ale na netu nejsou k dohledání vesměs žádné odborné testy v podobě naměřených hodnot. Spoléhal jsem na to, že renomovaný výrobce má důvod k tomu, aby nabízel tento dalekohled podstatně dráž, než  klasickou verzi čínského ED80 se stejným optickým designem. Srdcem refraktoru VIXEN ED 81S je vzduchový dublet  81 / 625 mm se sklem S-FPL 53, tedy stejné koncepce, jako v SW ED 80/600 od čínské Synty. Japonský Vixen nabízí ve svém typicky bílém kabátě tedy i levnější verzi s čínským objektivem 80/600, která nese označení VIXEN ED 80Sf. 

    Už první pohled do okuláru "81ky" dal tušit, že objektiv je vysoce kvalitní. První zkoušky jsem prováděl ve dne, hned jak jsem ho vybalil z krabice. Temperace nebyla vůbec potřeba, byl příjemný sluneční den ( ale nikoli horký ) a na lodžii mi slunce ještě nesvítilo. Na obvyklé cíle, které jsou v dosahu mého balkónu, a které  tzv. "mám v oku", jsem použil rovnou TV Powermate 2,5x s okulárem TV Nagler 5 mm, tedy výsledné zvětšení 313x. Obraz antény proti obloze v šikmém protisvětle byl velmi ostrý, žádné na první pohled viditelné klasické barevné lemy, jen při přeostřování kolem optimální polohy bylo vidět, že objektiv není dokonalé APO. Pro jistotu jsem 5mm Naglera vyměnil za 5mm KASAI Ortho, ale žádný zázrak se nekonal, charakter obrazu zůstal stejný. Že by otrho okulár byl mírně ostřejší vidět také nebylo, protože seeing v přízemních vrstvách, byť byl celkem slušný, to nedovolil...Takže první dojem z dalekohledu byl nadmíru pozitivní, protože mi, i bez přímého srovnání, bylo jasné, že žádné čínské EDčko by takto neuspělo.. Těšil jsem se na večer, resp. pokročilý soumrak, kdy ještě šel pozorovat Jupiter a stále "srpkovitější" Venuše. Hlavně Venuše potvrdila první dojem z velmi malé zbytkové barevné vady ED 81S. Barevné lemy zcela minimální i při oněm 313x zvětšení a při 174x byl obraz krásně čistý, až se zdálo, že refrakce v atmosféře ruší víc... Viz. foto na obr. 4

 

Obr. 4 - fotografie Venuše za okulárem

 

Využil jsem dny, kdy byl nadprůměrný až špičkový seeing, kromě Venuše se daly s ED81S pořídit vynikající snímky Měsíce, konjunkce Venuše s Jupiterem, ale také Ronchigramy testovaných dalekohledů, viz. níže.

 

Obr. 5 - konjunkce Jupitera a Venuše v dalekohledu ED 81S, digiscopingem pomocí kompaktu NIKON Coolpix P340 

 

Obr. 6 - Měsíc 24.6.2015 v ohnisku ED 81S na APS-C čip mirrorlessu FUJIFILM XT-1  ( výřez )

 

Výborný seeing jsem kromě fotografování a testování rovnačů-reduktorů, využil samozřejmě i na pozorování... A k tomu měl k dispozici další dva velmi dobré až výborné refraktory.. VIXEN ED81S vykazoval i na noční obloze vynikající kontrast a řezavou ostrost. Difrakční obrazy hvězd byly téměř bezchybné, jaké se málokdy vidí. I v už těžších podmínkách ( malá výška nad obzorem ) byla rudá skvrna na Jupiteru nápadně viditelná. Řezavá ostrost objektivu se ukázala i na Saturnu a Cassiniho dělení, zvlášť ve dnech, kdy seeing dovolil smysluplné zvětšení cca 300x i v Maksutovu OMC 200. V tyto na seeing vydařené víkendové dny jsem měl ze SUPRY půjčené zbylé dva refraktory, takže jsem si to fakt náležitě užil. Další reference o optické kvalitě dalekohledu ED 81 budou tedy níže až v rámci kapitoly o porovnání všech tří refraktorů. Zde je nutno ještě zmínit optické vlastnosti originálního rovnače-reduktoru.

VIXEN ED 81S + VIXEN FOCAL REDUCER ED 0,67x :

   Při pozorování malými zvětšeními se špičkovými širokoúhlými okuláry Tele Vue jsem si všiml, že objektiv vykazuje větší sklenutí pole, než bych očekával ( v porovnání s SW ED 80 + 100 ). Fotografický test na čip velikosti APS-C to plně potvrdil. Prohnutí pole je opravdu větší, než u ED80, která se dá s přimhouřením očí použít i bez rovnače pole jako krajinářský teleobjektiv. VIXEN ED 81S je na tom bez rovnače o poznání hůře a ty oči musím přivřít i při použití originálního rovnače-reduktoru 0,67x. Tím chci říci to, že kvalita Vixen rovnače mně plně neuspokojila. Nebyl zatím čas zkusit laborovat s optimalizací vzdálenosti rovnače od čipu, ale moc šancí tomu nedávám... Konkurenční field-flattener 0,8x od WO se i u tohoto refraktoru choval podstatně kultivovaněji a kvalita pro použití krajinářského teleobjektivu ( v tomto případě s f=500mm ) mne plně uspokojila. Rovnač od Vixenu dával o něco lepší výsledky u SW ED80, ale i zde byl WO 0,8x viditelně lepší. I pro tento originální Vixen field-flattener ( s označením #3666 ) 0,67x se na netu nenajde moc zkušeností. Šroubuje se přímo do výtahu ( tedy závitem M60 ) a na jeho výstupu je opět závit M60. Pro další použití je nutno dokoupit ještě originální redukci ( #3878 - Wide Photo Adapter ), na kterou se pomocí konusu teprve upevní redukce na požadovaný bajonet ( T-Ring - Bayonet Mount ) - viz. obr. 7+8

 

Obr. 7 - našroubovaný VIXEN Field-Flattener ED 0,67x + Wide Photo Adapter + T-ring Pentax-K

 

 Obr. 8 - kompletní sestava potřebná k VIXENu ED 0,67x ( + navíc redukce z Pentax-bajonetu na bajonet Fujifilm X )

Doporučené originální redukce zaručují správnou vzdálenost rovnače od čipu.

 

POROVNÁNÍ S REFRAKTORY SW ED 80 a WO 81 GT :

Klasické SW ED 80 není potřeba nijak zvlášť obšírně představovat. Jde o dalekohled velmi rozšířený, který si mezi astroamatéry vybudoval velmi dobrou pověst a není tedy divu, že často poslouží jako etalon pro srovnání s jiným podobným ED refraktorem. Jeho mechanická konstrukce je poměrně bytelná, je totiž použit stejný průměr tubusu, jako u většího brášky SW ED 100. Optické vlastnosti tohoto EDčka umožňují bez problému použít i zvětšení přesahující 200x, kdy zbytková barevná vada ještě moc neruší a úbytek kontrastu není moc velký. Testovaný kus se v tomto choval podle očekávání, zkrátka první pohledy do okuláry ukazovaly na velmi dobrý standard, na který jsem za ta léta u čínských EDček zvyklý. Zvědavý jsem byl spíše na Gran Turismo 81 od William Optics, který sliboval vysokou kvalitu, díky vzduchovému tripletu s ED sklem S-FPL 53. Jeho koncepce a parametry 81 / 478mm ( tedy F=5,9 ) jej předurčují pro astrofoto, ale lze jej samozřejmě bez problému použít i na vizuál. Dalekohled je velmi krátký a vůbec příjemně miniaturní ( z pohledu vhodnosti na astrofoto ), ale právě proto vás překvapí jeho značná hmotnost v porovnání se soupeři - výrobce udává 3,7 kg. Optická kvalita jeho tripletu mne příjemně překvapila - po už legendárním tripletu 110mm ( TMB design v Zenithstarru ) a vynikajícím FLT 98 jde o další špičkové sklo. Jeho cena je obdobná Vixenu ED 81, navíc je v ceně i field-flattener 0,8x.  Lze tedy říci, že jde o výhodnou koupi. Všechny posuzované dalekohledy si velikostně můžete porovnat na obr. 9 níže :

 

Obr. 9 - porovnání velikostí všech tří refraktorů : 

 

 Porovnání všech tří refraktorů začneme u jejich Ronchigramů na hvězdu :

 

 

 

 

 

Již z uvedených Ronchi-testů je dobře vidět zbytková barevná vada - fotografie pořízené za stejných podmínek ukazují na to, že VIXEN ED 81S je rozhodně blíže WO 81 GT, než k SW ED 80. Ronchiho mřížka byla před ohniskem, takže z tohoto můžeme konstatovat, že objektiv WO 81 GT je mírně podkorigovaný a s náznakem vystouplých okrajů. Objektiv  SW ED 80ky se blížil ideálu, až jediný proužek naznačoval mírné překorigování. Nejblíže k dokonalosti má objektiv VIXENu, jehož jeden proužek za obzvlášť zklidněného seeingu nabádal k přejití na Foucaltův test. Tomuto zjištění v celku odpovídaly i difrakční obrazy hvězd jednotlivých objektivů. Téměř dokonale symetrické ohybové kroužky před a za ohniskem poskytl VIXEN. 

Nebylo technicky proveditelné, abych mohl porovnávat všechny tři refraktory najednou, tzn.je měl spolu na jedné montáži, nebo aspoň samostatně vedle sebe. Ale bohatě stačila možnost, kdy jsem pomocí ramínka se dvěma úchyty mohl mít dva dalekohledy těsně vedle sebe. Pro bezprostřední porovnání jsem tedy prostřídal kombinace refraktorů ve dvojicích. Je zřejmé, že je něco úplně jiného, když realizujete srovnávání pouhým posunem hlavy od jednoho okuláru k druhému, než když instalujete na montáž jeden dalekohled po druhém. Barevně nejčistší obraz očekávaně podával objektiv WO - teď nemám na mysli věrnost barev, ale zbytkovou barevnou vadu při větších zvětšeních. V tomto je objektiv téměř dokonalý, protože nevykazuje žádné barevné lemy a to ani při přeostřování - obzvlášť ve dne máte pocit, že pozorujete zrcadlem, neboť ani rozostřené odlesky se neobarvují. Aby začal být nějaký barevný nádech silného odlesku vidět, je potřeba cca 200x zvětšení a chcete-li bezpečně vidět charakter zbytkové barevné vady, je potřeba dalekohledu naložit 600x - takto jsem i na Venuši týral tento APO refráček na montáži spolu s Vixenem, když byl v podvečer vynikající seeing. V obou dalekohledech byl obraz Venuše i při tomto zvětšení použitelný ( na rozdíl od SW ED80 ), barevná vada je u WO velmi malá - rozuměj - pořád o dost menší, než kdybychom pozorovali klasickým delším achromátem a běžným zvětšením cca 1D, tedy zhruba 100x. Takovouto minimální zbytkovou vadu má Vixen u zhruba polovičního zvětšení, něco přes 300x ( na té Venuši ). Můžeme tedy konstatovat, že jeho zbytková barevná vada je oproti APO refraktoru Gran Turismo 81 zhruba dvojnásobná. Abychom do tohoto porovnání přidali ED80ku - tak konkrétně na té Venuši je barevná vada dobře viditelná už při cca 200x a je určitě větší, než u Vixena při 300x. Tolik tedy ke zbytkové barevné vadě testovaných refraktorů.

   Co se týče ostrosti obrazu, tak pro lepší názornost si opět vypomůžeme nestandardně velkými zvětšeními, kdy rozdíly více vyniknou. V této kategorii považuji za vítěze Vixena, o kousek lepšího než William Optics. Při zvětšení rovném 7,5D, tedy cca 600x je sice obraz barevně čistší u APO Gran Turismo, ale i při přeostřování je vidět, že objektiv Vixenu je lépe sféricky korigován. Souměřitelně kvalitní obraz, pokud jde o ostrost, dává ED80ka kolem 300-násobného zvětšení. Její nevýhodou je to, že zhruba od zvětšení 3D obraz rychle ztrácí brilanci a tzv. měkne. Ostatní refraktory mají tuto hranici posazenou o dost výše. Tím jsme se dostali i k hodnocení kontrastu, kde jsem byl sám zvědav na souboj dubletu ED 81S s tripletem 81 GT. Při těch maximálních zvětšeních hodně nad 300x získává navrch apochromát, ale při běžnějších zvětšeních kolem 150x jsem vypozoroval případy, kdy plošný kontrast jemných detailů ( Saturn, Měsíc ) byl malinko lepší u Vixena. Potvrzovalo by se tím to, že více čoček a rozhraní sklo-vzduch celkové brilanci neprospívá. Že tomu tak je, jsem se jednoznačně přesvědčil, až když jsem zcela vyloučil vliv seeingu a využil můj oblíbený testovací cíl naproti přes ulici - obchůdek "Žabku", viz. foto níže ( plné rozlišení otevřením na nové kartě ).

 

Obr. 11 - ideální cíle pro testování vlastností objektivů a okulárů bez vlivu seeingu 

 

Dáte mi za pravdu, že pohled do této "večerky" skýtá spoustu velmi vhodných detailů, které využijete pro jak fotografické testování, tak hlavně pro vizuální testování optiky dalekohledů, včetně okulárů. V klidu, za zcela standardních podmínek a hlavně bez seeingu...! Testování na těchto cílech mne utvrdilo v tom, že na vizuální pozorování bych si z porovnávané trojice vybral VIXENa ED 81S - má nejlepší obrysovou ostrost a malinko lepší brilanci než WO 81 GT. Jako astrofotič DSO bych si zase vybral jako nejvhodnější Gran Turismo - barevná halo kolem hvězd nehrozí, výborný kontrast a ostrost - toto vše dává velmi dobrý základ s daleko větší rezervou pro další softwareové úpravy, než u SW ED80. Ale o tom více níže v celkovém hodnocení...

   Kromě planet a Měsíce jsem měl v plánu testovat trojici i na dvojhvězdách, ale času bylo málo.. Což bylo škoda, protože seeing byl dost nadprůměrný a měl jsem v plánu najít nějaké dvojhvězdy i pro 100 mm objektiv. Navíc nejsem žádný velký znalec a fanda, takže jsem musel vyhledávat, co může být v dosahu 80mm průměru a hlavně mého balkónu.. Ale něco málo jsem vykoukal, nejvíce mi utkvěla v paměti "pí Aquilae" ( 1,4" ), na kterou jsem zaměřil všechny tři refráčky - neměly s ní velký problém, ale chování ohybových kroužků při ostření a vůbec celkově se mi zobrazení nejvíc zamlouvalo v ED 81S. Velmi zajímavé bylo soupeření testovaného tria na planetě Saturn. Při menších zvětšeních do 100ky nebylo mezi dalekohledy žádných zásadních rozdílů - prostřídal jsem Naglery a Baader ortha s ohnisky 9 a 7mm. Nejvíce času jsem strávil s 5mm okuláry v obou EDčkách, kde dávaly 120, resp. 125x zvětšení. Chvílemi se zdálo, že Kasai Ortho poskytuje přeci jen ostřejší podání Cassiniho dělení. Žádný z refraktorů neměl s Cassiniho dělením problém, nicméně v ED80 mi jeho kontrast připadal o něco horší a naopak ve Vixenu bylo jeho vidění o něco jistější. U apochromátu od WO jsem si nebyl jist, zda je opravdu mezera mezi prstenci vidět líp, než v ED80. Ale v detailech na kotoučku planety ta jistota vzrostla. To se projevilo při větším zvětšení, kdy ke slovu přišel TV Powermate 2,5x a opětovně páry okulárů s 9 a 7mm ohniskem. "Devítky" dávaly v obou dubletech cca 170x zvětšení, pro stejné v tripletu bylo potřeba použít ohnisko okuláru 7mm. Obraz planety byl ve všech dalekohledech krásně ostrý, ovšem nešlo si nevšimnout, hlavně při přeostřování, že u ED80ky už je to "na doraz", kdežto u Gran Turisma s rezervou.. 

Přeladíme-li se na malá zvětšení pro přehledná pozorování oblohy, tak je potřeba vyzdvihnout dvě skutečnosti. Prvou je to, že nejširší pole dosáhneme snadněji u světelnějšího dalekohledu od WO s ohniskem 478mm. Např. použijeme-li u něj 30-31mm okulár s polem 82° ( ES nebo Nagler ), dostaneme velmi výhodné zvětšení 16x. Pro stejné zvětšení a pole potřebujeme u f=600mm okulár s ohniskem 37-38mm, což už je v 82° nereálné. Podobně, když použijeme u tripletu WO 25mm okulár s polem 100° ( ES ). Druhou skutečností je to, že dalekohled Gran Turismo vykazuje opravdu velké zklenutí pole, které je logicky u širokoúhlých okulárů víc vidět. Není to samozřejmě žádná tragédie, u těch malých zvětšení se to až tolik neprojevuje, nicméně vidět to je.. 

 

ZRCÁTKA, HRANOLY, BINOHLAVY...

Při zkoumání barevné vady mne samozřejmě zajímalo i to, jaký vliv bude mít u všech tří refraktorů zařazení hranolu, případně binohlavy... Jako novopečeného majitele dalekohledu od japonského Vixenu mne velice potěšilo zjištění, že i menší hranol zbytkovou barev.vadu ještě zmenší. Stejně tak, když k němu přidáme binonástavec. Ke zlepšení došlo i u ED80ky, i když ne tak zřetelně. Naopak u téměř "bezbarvého" tripletu je potřeba očekávat mírné zhoršení.

O binohlavách je potřeba pojednat obšírněji, neboť každý z dalekohledů má jistá mechanická omezení. Vyzkoušel jsem "velkou" hlavu BinoVue a "malou" Maxbright. Výsledky "malé" Baader binohlavy lze aplikovat i na "velkou" Zeiss-Baader, protože omezujícím faktorem není ani tak ten 1cm optické délky navíc, ale poměrně nešťastná koncepce Baader násobičů, které jsou u obou Baader binohlav stejné a vyžadují pracovní polohu velký kus před ohniskem. Naopak - násobič od Tele Vue v tomto nečiní problémy. V žádném z refraktorů nejde použít samotná binohlava, tedy bez násobiče !

1. - Nejlepší situace je u 81 GT : Při použití 2" zrcátka lze zaostřit s "malou" binohlavou jen při použití nejsilnějšího násobiče, tj. 2,6x. Lze použít i slabší barlow 1,7x, ale za předpokladu náhrady 2" zrcátka malým Baader hranolem. BinoVue bez problému s násobičem i ve 2" zrcátku. Při použití binohlavy a násobiče od William Optics lze předpokládat bezproblémové použití.

2. - SW ED80 : "Malá" binohlava se zaostří s násobičem 2,6x, ale pouze s malým Baader hranolem. Násobič 1,7x nelze použít ani na vstupu hranolu ( resp. je to na doraz a ještě jen s některými okuláry ). BinoVue s násobičem bez problému i ve 2" zrcátku.

3. - ED 81S : Velké, tedy 2", zrcátko nejde použít ani s BinoVue - tu je potřeba posadit na Vixen sklápěcí zrcátko. "Malou" hlavu lze použít s násobičem 2,6x na malém Baader hranolu. Jen tak tak funguje i násobič 1,7x na vstupu malého hranolu.

   

ROVNAČE a REDUKTORY, FOTOGRAFICKÉ POKUSY...

Jak už jsem psal, k dalekohledu Vixen ED 81S jsem zakoupil i originální ED rovnač-reduktor 0,67x, tedy s poměrně velkým zkrácením ohniska ze 625 na 419mm. Úměrně tomu se zlepší i světelnost ze F7,7 na příjemných F5,2. Po prvních fotografických pokusech jsem však spíše zklamán - v rozích to prostě není ono ani při fotografování krajiny. Rovnač-reduktor 0,8x, který je dodáván spolu s tripletem WO, dává výsledky podstatně lepší, a to u všech testovaných dalekohledů. Konkrétně u Vixena je výsledkem teleobjektiv s f=500mm a velmi dobrou kresbou i v rozích při fotografování krajiny. Stejně tak u SW ED80. Velmi dobře srovná i značně zklenuté pole tripletu WO, jako krajinářský teleobjektiv k plné spokojenosti. Na astrofoto tedy f=382mm při světelnosti F4,7. V časové tísni jsem zkoušel s dalekohledy jen pár krátkých expozic jasných hvězd v rozích čipu APS-C, stejně tak foto několik km vzdálených lamp. Práce tohoto rovnače je opravdu slušná, ale pokud by někdo vyžadoval v rozích stejnou kvalitu jako ve středu pole, sáhne nejspíš po některém osvědčeném rovnači od TS, nebo rovnou koupí "Ricardi-Reducer". WO dodává v sadě s 81GT tento reduktor ještě s přídavným 10mm T2 kroužkem, čímž se původní vzdálenost rovnače od čipu zvětší na 65mm. Původních 55mm ( doporučeno výrobcem pro větší refraktory ) dává výsledky opravdu podstatně horší. A je ho potřeba i u ostatních testovaných refraktorů. Už při zkušebních foto vzdálených lamp Vixenem, jsem si všiml nehezkých difrakčních paprsků, mající původ v distančních podložkách mezi čočkami objektivu - při pohledu do tubusu vypadají podobně, jako packy přidržující primární zrcadlo shora - viz. Ronchigram Vixena, kde jsou podložky vidět. Kdysi to takto používal i Sky Watcher u EDček. V současné době už ne, aspoň testovaná ED80ka je nemá, stejně tak tímto netrpí ani APO od WO. Tolik k základním postřehům kolem rovnačů. Ale opět zdůrazňuji, chtělo by to více času.. 

 

ZÁVĚREČNÉ HODNOCENÍ TESTOVANÝCH REFRAKTORŮ :

 

VIXEN ED 81S :
 Plusy :
- Vynikající optická kvalita dubletu - příkladná ostrost a brilance, vynikající rozlišení a velmi dobrá korekce barevné vady.

- Elegantní a vyvážené mechanické provedení v bílé barvě

- Velmi rychlá temperace

 

Mínusy :

- Méně vhodný pro astrofoto DSO - pouze průměrná kvalita originálního rovnače, distanční podložky v objektivu způsobující nežádoucí difrakční paprsky, horší  světelnost.

- Vysoká cena a méně výhodný poměr cena/výkon

 

 Shrnutí :

Vynikající a pohotový dalekohled pro pozorovatele, kteří ocení malý a kompaktnější refraktor s vysokým výkonem. Velmi vhodný i jako dlouhoohniskový teleobjektiv pro pozemské fotografování.

 

SKY WATCHER ED 80 :
 Plusy :
- Velmi dobré a velmi dobře vyvážené optické vlastnosti z pohledu vizuálního použití v rozsahu běžně používaných zvětšení. Malé zklenutí pole 

- Nejlepší poměr cena/výkon - příznivá cena dalekohledu s maximální výbavou, včetně hliníkového kufru

- Poměrně rychlá temperace

 

Mínusy :

- Mírně předimenzované mechanické provedení

- Pouze průměrná vhodnost pro astrofoto DSO - horší světelnost, zbytková barevná vada způsobující modré halo kolem hvězd

- Rychle klesající kvalita obrazu u velikých zvětšení

 

 Shrnutí :

Populární a velmi univerzální ED refraktor ještě kompaktních rozměrů. Velmi dobrý pro pozorování. Vhodný i pro začátky s astrofoto. V kufříku a uložený v autě nezklame ani jako cestovní univerzální dalekohled.

 

 
WILLIAM OPTICS 81 GT :
 Plusy :
- Vynikající optická kvalita tripletu - špičková korekce barevné vady, vysoký kontrast  a velmi dobrá až výborná ostrost obrazu

- Velmi vhodný pro astrofoto DSO - příznivá světelnost, velmi dobře fungující rovnač pole, vysoká brilance snímků, bez zbytkové barevné vady

- Velmi kompaktní rozměry

- Výhodná cena setu s rovnačem a příznivý poměr cena/výkon

 

Mínusy :

- Nečekaně vysoká hmotnost

- Pomalejší temperace

- Bez rovnače pole nepoužitelný - značné zklenutí pole

 

 Shrnutí :

Vynikající a maximálně kompaktní APO refraktor pro astrofoto DSO. Stejně tak velmi vhodný jako univerzální cestovní dalekohled nejen pro fotografování, ale i pozorování. S dodaným rovnačem může posloužit jako vynikající teleobjektiv 4,7/382 pro pozemní fotografování.