Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Dalekohledy
Zobrazení: 5280

 

 

 V této, v pořadí druhé, srovnávací recenzi jsou hodnoceny binokuláry s větším zvětšením, a to 15x. Testovaní zástupci jsou k vidění na obr. výše.

 

Nejdůležitější parametry porovnávané trojice jsou takovéto :

 

         MODEL              ZOR.POLE VE °     ZOR.POLE m/1000m      VZDÁL.VÝST.PUPILY      HMOTNOST      KONCEPCE

 

SWAROVSKI 15x56 WB         4,5°                       78m                            16mm                         1200g                 Roof

MEOPTA 15x56 HD                4,2°                       73m                            15mm                         1295g                 Roof

CANON IS 15x50                    4,5°                       79m                            15mm                         1180g                 Porro

 

 1.- PRVNÍ SEZNÁMENÍ S TRIEDRY VE DNE

    MEOPTA 15 x 56 HD :

    Již po prvním pohledu do této žhavé novinky od Přerovské Meopty bylo zřejmé, že je velmi důstojným soupeřem podstatně dražšího binokuláru z rakouských Tirol. Velmi pohodlný a příjemný pohled do okulárů, velmi slušné držení a nevelký pokles kvality kresby ke kraji pole. Skla "HD" odvádějí očekávanou práci, takže zbytkovou barevnou vadu ve středu pole hledáte těžko. Oproti Swarovskému je ale zobrazované pole o něco menší a pokles kvality bezprostředně u clony o něco větší. Celkový dojem z tohoto triedru je opravdu velmi dobrý, stejně jako u "slabšího" sourozence 8x56. Barevná věrnost je velmi dobrá, ovšem při bezprostředním porovnání se Swarovským pozorné oko postřehne, že obraz v Meoptě je slabounce nažloutlý.

    SWAROVSKI SLC 15 x 56 W B :

   Podobně jako u binokuláru 8x56 stejného výrobce oceňujeme promyšlenou a dotaženou ergonomii. U tak velkého zvětšení je dobré držení základem úspěchu, stejně tak vhodně provedené stavitelné očnice. Obraz je jasný a vysoce kontrastní, v příjemně velkém zorném poli okulárů, které je viditelně větší než u Meopty a také o něco lépe u kraje vykorigované. Postupem času během testování vyšlo najevo, že Swarovski má o něco lepší transmisi než Meopta. Čistota barev je vzorová.

    CANON IS 15 x 50 :

   Triedr se stabilizací obrazu od Canonu posloužil dobře pro porovnání při stejném zvětšení, byť má o něco menší průměr objektivů. Má navíc porro hranoly místo střechových a integrovaný rovnač pole, což slibuje velmi kvalitní definici hvězd, navíc v hodně širokém zorném poli - úctyhodných 68°. Přidaná užitná hodnota v podobě stabilizace obrazu v tomto testu nebyla předmětem hodnocení. Při použití ve dne je obraz velmi ostrý až k okraji pole, ale na rozdíl od obou konkurentů se zde více projevuje zbytková barevná vada. Přesněji řečeno - pohled do okulárů není tak klidný a komfortní, jako u rivalů v testu a je více náchylný na vycentrování oka s optickou osou, kdy se právě i při malém vyosení projeví menší barevné lemy. Spíše než objektivy, které jsou rovněž z ED skel, budou na vině jinak kresbou velmi zdařilé okuláry. Ergonomie a celkové mechanické provedení tohoto binokuláru vyvolává dosti emocí a diskuzí. Někomu méně obvyklý zevnějšek nevadí, někdo zase tvrdí, že by si nezvykl. Týká se tak i mohutných gumových očnic, které někteří hodnotitelé označily za méně vyhovující. Pravda, že poměrně drahý dalekohled by si zasloužil očnice poctivé a stavitelné.

 

2. - POSOUZENÍ ROZLIŠOVACÍ SCHOPNOSTI ( pomocí testovacích obrazců - čárového testu USAF a různě barevných a různě velkých textů )

    Tato disciplína byla velmi vyrovnaná - nestalo se, že by některý triedr rozlišil větší detaily, než ostatní. Velmi jemné rozdíly samozřejmě byly, Canon menším průměrem nezaostával. Swarovski se na černobílém čárovém testu zdál nejbrilantnější a některé drobné detaily byly malinko snáz rozlišitelné.

Obr. 2 - Testování rozlišovací schopnosti

 

Obr. 3 - Detekovat nepatrné rozdíly nebylo jednoduché...

 

3. - NOČNÍ POZOROVÁNÍ

    Po zkušenostech s velmi rozdílnou kvalitou střechových hranolů u triedrů třídy 8x56 jsme zákonitě napjatě očekávali, jak v noci "15ky" uspějí. Nic nečekaného se nestalo - nejlepší podání Jupitera s měsíčky a zobrazení jasných stálic má jednoznačně Canon ( s vypnutou stabilizací ). Integrovaný rovnač pole je velmi znát v kresbě na kraji pole, vyrovnanější souboj by poskytl udatnější binokulár třídy Swarovision, který rovnačem pole rovněž disponuje. Ovšem s těmito parametry se ( zatím ? ) nevyrábí ( nejbližší je 12x50 ). Ve třídě triedrů 10x42 odborné testy dokladují, že kresba těsně u clony je u binokuláru Swarovision 10x42 ještě o chloupek lepší, než u vysoce hodnoceného Canon IS triedru 10x42 se stabilizací. Definice Jupitera byla velmi dobrá i u obou "roof"  soupeřů, pokles kvality zobrazení poblíž clony okuláru je u těchto binokulárů o něco menší, než u sourozenců třídy 8x56.. Zobrazení jasných stálic dopadlo u českého a rakouského triedru naprosto stejně, jako u bratrských modelů 8x56 - nedokonalost střechových hranolů způsobuje přítomnost na všechny strany vybíhajících paprsků, které naštěstí rychle slábnou. Chápu, že někoho zamrzí fakt, že tento neduh je u tak drahého Swarovského více viditelný, než u Meopty. U binokuláru z Tirol se navíc objevoval nepříjemný odlesk ( pravděpodobně od oka ), který způsoboval těsně kolem kotoučku Jupitera mezikruží, a to v případě, kdy byla planeta ve středu pole a oko přesně na optické ose.

 

4. - CELKOVÉ POSOUZENÍ BINOKULÁRŮ

    Záměrem takovýchto recenzí není ani tak stanovení nějakého jasného vítěze, jako spíše poukázání na přednosti, resp. nedostatky, jednotlivých binokulárů, aby si každý potenciální uživatel mohl udělat představu podle svých priorit. Všechny triedry 15x zvětšující jsou velmi kvalitní, také ovšem patří do vyšší, a u Swarovského do nejvyšší, cenové kategorie. Právě tento nejdražší triedr se za denního testování jevil jako bezkonkurenčně nejvyváženější a nejergonomičtější. Velice rychle vám přiroste k srdci a nechce se vám ho dát z ruky. Diskutabilní mohou být odhalené nedostatky na noční obloze - pro někoho může být méně dokonalé zobrazení jasnějších hvězd nutnou daní střechových hranolů, někdo může celkem oprávněně prohlásit ( především vzhledem k ceně ), že existují triedry stejné koncepce a o třídu lepším podáním bodových zdrojů ( a za podstatně menší peníze ). Toto platí v menší míře i pro Meoptu, která trpí tímto neduhem o něco méně. Na druhou stranu je potřeba objektivně podotknout, že ani jeden z těchto triedrů není vysloveně astronomickým speciálem. Tuzemský binokulár z Meopty je ovšem taktéž velmi vyvážených vlastností a celkově jej lze oproti Swarovskému hodnotit jen o něco méně nadprůměrně. Poměr cena/výkon je u něj zhruba dvakrát příznivější. Opravdu vytknout mu můžeme jen velmi nekomfortní nastavování dioptrické korekce - to prťavé kolečko, které je součástí ostření, sotva uchopíte prsty, natož pak v zimě v rukavicích... Triedr Canon IS má kromě velmi dobrých zobrazovacích parametrů i v noci, velkou přidanou hodnotu v možnosti použít stabilizaci. Ta je velmi účinná a zbytkové chvění obrazu je stále lepší, než u binokuláru 6x zvětšujícího v rukách drženého. Výtku s vykřičníkem si u tohoto dalekohledu zaslouží fakt, že výrobce nedodává žádné krytky objektivů ( díky normovanému filtrovému závitu lze pořídit krytky na fotoobjektivy ). Dále se nám nelíbilo, že nemá stavitelné očnice. 

Který z těchto dalekohledů by si kdo vybral, bude kromě ceny záležet na tom, pro jakou aktivitu by byl použit. Rozměr 15x56 je mezi triedry s větším zvětšením takový univerzál s ještě kompaktními rozměry. Následují binokuláry s průměrem 70mm, které už jsou o poznání větší, s hmotností cca 2kg. Ale právě v této kategorii jsou k dispozici astrospeciály výhradně klasické porro koncepce, které uspokojí i toho, komu vadí paprskovité hvězdy od střechových hranolů. Mám na mysli triedry FUJINON 16 x 70 FMT SX2  a  NIKON 18 x 70 IF WP WF. Od prvního jmenovaného pak existuje několik klonů jen o něco horší kvality. Nedávno přibyly od Celestronu 70 mm binokuláry ECHELON a od firmy Lunt Engineering trojice hořčíkových triedrů 11x, 16x a 20 x 70. Pokud by pro někoho byla třída binokulárů 70mm už příliš velká, nabízí se ještě jedna, z pohledu velikosti, kompromisní možnost - výborně hodnocený triedr DOCTER 15 x 60, který je klasické porro koncepce, se zorným polem 72m/1000m a hmotností 1550g. Ve srovnávacích recenzích v klíčových parametrech poráží 3x dražšího Swarovského 15x56.