Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Dalekohledy
Zobrazení: 1243

   

 V této krátké recenzi seznámím čtenáře s velmi zajímavým triedrem, který se netají velikými ambicemi... Dokonce až tak velkými, že se na trhu prodává za úplně stejnou cenu, jako vynikající, a ve své třídě neochvějně kralující, Swarovski SLC 15x56 WB. Americký výrobce ho tedy zákonitě vychvaluje až do nebe, ale jak rychle uvidíte, je lepší v očekáváních zůstat raději při zemi... wink

 

 

Kdo je zvyklý na luxusnější balení od Swarovského nebo naší Meopty, bude pravděpodobně lehce zklamán, protože je tento dalekohled dodáván v poněkud nudné krabici.

 

 

Pojďme se ale hned podívat, v čem je tento triedr tak výjimečný... Předně je to jeden z mála vyráběných binokulárů, ve kterém jsou použity hranoly Abbé-König. Ty se vyznačují menšími průchozími ztrátami a lepší brilancí, neboť mají oproti převracející soustavě Schmidt-Pechan o dva odrazy méně, které jsou navíc totální. Naměřené laboratorní výsledky nám říkají, že uvedený rozdíl v transmisi je cca 5%. Tuto hodnotu lze nalézt i u porovnání výše zmíněného Swarovského 15x56 WB s jeho předchůdcem, který je klasické koncepce Schmidt-Pechan, kdežto poslední HD model obsahuje taktéž hranoly Abbé-König. Naměřená propustnost odpovídá údajům rakouského výrobce a je 93% vs. 88%. Znalý čtenář pozná přítomnost soustavy Abbé-König většinou už podle vzhledu - triedr je delší, ale hlavně má mírně vyosené tubusy, viz. snímek Razoru níže :

 

 

Na fotografii jsou uvedeny i základní technické parametry recenzovaného triedru. Ty jsou velmi slušné a především 18-ti milimetrová vzdálenost výstupní pupily je skutečně u tak silného okuláru v triedru bezkonkurenční... Na snímcích níže si můžete prohlédnout geometrické srovnání binokuláru Vortex s naší Meoptou 15x56 HD, takže si určitě všimnete, jak velké oční čočky americký triedr má.

Mechanické provedení Razoru je velice precizní a v tomto se opravdu rovná světové špičce. Triedr má klasické řešení dioptrické korekce na pravém okuláru a nastavitelné očnice se třemi polohami pracují velice sofistikovaně. Vnitřek tubusu je vzorově vycloněn i vyčerněn, takže lze očekávat velkou odolnost vůči parazitním odleskům. Dalekohled se velice dobře drží, čemuž napomáhá i tvarování tubusů. Někdo může namítat, že gumové zakončení očnic mohlo být širší, resp. zaoblenější.

 

 

 

Dostáváme se ke klíčovému odstavci recenze, tedy k posouzení zobrazovacích kvalit. Pokud máte na vyzkoušení k dispozici i naši Meoptu, tak po prvním porovnání budete dost překvapeni, jak velký rozdíl v oné brilanci uvidíte - myslím tím ve prospěch Razoru. Obraz v něm je skutečně až překvapivě jasnější, než v Meoptě. A to i přesto, že americký triedr disponuje větším zvětšením. Bylo to velmi dobře vidět i ve dne - testoval jsem pod zataženou oblohou. Co se týče ostrosti obrazu, tak ve středu pole je vynikající a je tomu tak zhruba ve 3/4 pole. Chvílemi se zdálo, že bezprostředně u clony je Vortex ostřejší, než Meopta, ale těžko se to testovalo, protože se ukázalo, že pohled do okulárů Razoru je poněkud neklidný a vyžaduje přesnou polohu oka. V tomto je Meopta o třídu lepší a pozorování s ní je komfortnější. Zdánlivá velikost zorného pole okulárů je de facto stejná u obou rivalů a tedy cca 60°. 

V tomto stadiu testování si neklidný pohled do Vortexu vyžádal pokračování s porovnáváním na stativech. Po nalezení optimální polohy očí u Razoru bylo pak možné konstatovat, že na samém okraji pole je opravdu ostřejší, než naše Meopta. K nutnosti dokonalého vycentrování oka s optickou osou u Vortexu mne nejvíc nutila zbytková barevná vada v podobě nepříjemných barevných lemů, které jsou dobře vidět i ve středu zorného pole. Tímto se dostáváme k sice jedinému, ale zato poměrně velkému, zklamání v podstatném parametru kvality - výsledné barevné korekce, o které mluví americký výrobce v superlativech... Vzhledem k použitým sklům a tříčočkovému objektivu prostě nemáte důvod výrobci nevěřit. Navíc i naše Meopta 15x56 HD je v tomto vynikající, takže když se chce, tak to opravdu jde... U Vortexu Razor UHD 18x56 je ale odstup od Meopty tak velký, že jej po této zkušenosti zařadíte spíš mezi achromáty, s přimhouřením oka mezi méně povedená EDčka. Je to škoda...

DOPORUČENÍ NA ZÁVĚR :

Vortex Razor UHD 18x56 je hodně zvětšující triedr, kterých v tomto rozměru na trhu moc není. Jeho brilance je vynikající, rovněž ostrost ve většině zorného pole. Takto velké zvětšení ovšem pro nerušený pohled vyžaduje dobrou stabilitu a dostatečný komfort pohledu do okulárů binokuláru. Zde se bohužel optimální poloha očí musí dlouze hledat, zatímco pohled do Meopty 15x56 HD je plně vyhovující. Všudypřítomné barevné lemy si nelze nevšimnout a toto je dostatečný důvod k tomu, aby těch cca 57 tis.Kč dal našinec ve prospěch jedné továrničce v Tyrolech... Triedr Swarovski SLC 15x56 WB je totiž ještě komfortnější, než Meopta stejných parametrů, má o nějaký ten stupínek větší zdánlivé zorné pole, které je navíc u kraje ještě ostřejší. A jeho kompaktnější rozměry jsou takovou třešničkou na dortu - samozřejmě spolu s těmi Abbé-König hranoly...