Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Dalekohledy
Zobrazení: 1514

 

     Dnešní pozastavení nad zajímavými dalekohledy je věnováno dvojici nejlepších výsuvných "pozorováků" - jde o německý OPTOLYTH 25x70 BGA a rakouský SWAROVSKI CTC 30x75. Kategorie výrobců tzv. "vysouváků" není ve světě zastoupena žádnou početnou komunitou, ba naopak - když k této dvojici přidáme naší Meoptu, máme kompletní výčet hotový...

Tyrolský závod našich jižních sousedů produkuje dva typy = dvě velikosti těchto cestovních refraktorů - menší CTC o průměru 75 mm, který disponuje pouze zvětšením 30x, a větším s 85 mm objektivem a možností výměny okulárů, který nese označení CTS. O druhé variantě bude pojednáno v dalších odstavcích této recenze. Německý Optolyth, který není u nás moc známý ( nicméně se jedná o dlouholetého úspěšného výrobce především binokulárů ), nabízí rovněž dva optické průměry - 70 a 80 mm. A pokud bychom přimhouřili oko a do výčtu zařadili kompletní sortiment série "OPTOLYTH MINI", tak je k dispozici i 60 mm dalekohled, který ale není výsuvný, nicméně koncepčně stejný.

 

 

Všechny výše jmenované vysouvací dalekohledy obou výrobců mají společné rysy, které odpovídají účelu jejich nasazení. Dávají pochopitelně zcela správně orientovaný obraz, jsou kompaktního provedení, čemuž odpovídá i nízká hmotnost. Testovaní zástupci disponují velice vhodně zvoleným zvětšením, které dává dostatečně jasný a brilantní obraz. Plně dávám za pravdu uživatelům, kteří také vyzkoušeli varianty "vysouváků" se zoom okuláry a pak se vrátily k pevnému zvětšení. Tato zkušenost vyplývá z několika aspektů - kromě obvyklých vlastností běžných zoom okulárů jde především o to, že všechny vysouvací pozorovací dalekohledy na světě disponují pouze achromatickými objektivy. A je logické i to, že monokulár se zvětšením cca 30x bez opory neudržíte - chce to minimálně monopod, viz. foto níže :

 

 

Princip monopodu je dnes rozšířen také u k tomu upravených trekových holí, což se na túrách s baťohem na zádech hodí dvojnásob, tedy i pro fotografování delšími ohnisky. Ovšem stativ je stativ, takže je na každém z nás, co požadujeme a co všechno jsme díky našim nárokům ochotni do přírody tahat...

Tolik k povšechné charakteristice dalekohledů, kterým je věnována tato recenze. Je tedy na čase podívat se na bližší parametry, které jsou zdůrazněny pomocí popisků na srovnávacích snímcích :

 

 

Z první srovnávací fotografie je patrné, že vysouvací dalekohled Optolyth je o poznání kompaktnější. Zcela určitě to není dáno menším průměrem jeho objekltivu, ale tím, že je světelnější. Německý výrobce ohniskovou vzdálenost objektivu neudává, zástupce od Swarovského ji má 460 mm, tedy světelnost F/6,1. Po úvodním porovnání můžeme konstatovat, že rakouský pozorovák není zrovna žádný střízlík a půlmetrová délka po vysunutí většinu lidí kapku zaskočí. Naopak německý Optolyth je takový sympatický buřtík, který se dalekohledu začne podobat až po jeho roztažení. Tyto prvotní dojmy ve vás vytanou už při rozbalování, tradičně pojatá krabice od Swarovského tomu sama o sobě dost napomáhá :

 

 

To úžasně provedené pouzdro poměrně nedávno nahradilo jednoduché krytky, které chránily optiku a tedy oba konce dalekohledu ( viz. snímek níže ). Nové pouzdro má dvě vychytávky - dá se pozorovat i bez jeho sejmutí ( včetně upevnění na stativ ) a záklopky na koncích jdou zajistit i po stranách, kdy pak umožňují například opření monokuláru o skálu. Zjistil jsem ovšem, že oproti staršímu provedení má to nové i jednu slabinu - dalekohled nemá rosnici a jeho objektiv je umístěn v tubusu velice mělce - takže stačí krycí záklopku trochu promáčknout a dojde ke kolizi mezi syntetickou tkaninou a AR vrstvami objektivu. Doporučuji tedy vystřihnout kruhovou vložku z patřičně měkkého materiálu.

 

 

Zcela identicky se tváří i pouzdro Optolythu - i zde se jedná o poslední generaci ( recenzovaný dalekohled je už v portfóliu německé firmy také docela dlouho ) - principiálně tedy nabízí stejné možnosti, byť není tak precizně provedené.

 

 

 

Od víceméně mechanických vlastností dnešních rivalů přejděme k těm optickým... Základní parametry jsou zřejmé z následujících obrázků. Začneme velikostí zobrazeného pole a zdánlivou velikostí zorného pole okuláru. Swarovski uvádí u jeho monokuláru 66° zorné pole, mě přišlo malinko větší, proto jsem uvedl vyšší hodnotu. Firma Optolyth zdánlivou velikost zorného pole okuláru neudává, já jsem ji poměrovým měřením shledal mezi 71 až 72°. Každopádně už při zevrubném pohledu do obou okulárů je patrné, že pole Optolythu je k uživateli štědřejší.

 

 

To, co si rovněž hned povšimnete je, že do okuláru Optolythu se dívá o poznání lépěji. Jeho okulár má optiku o větším průměru, propracovanější optický design a v důsledku toho i příznivější hodnotu vzdálenosti výstupní pupily. Lepší jsou i zobrazovací vlastnosti u kraje zorného pole, jak bude ještě dále rozebráno. Ještě na chvilku odbočím k mechanickému provedení. Na fotografii níže si povšimněte povrchové úpravy vysouvacích tubusů - zatímco u Swarovského je použit klasický elox, tak Optolyth má trubku lakovanou velmi tvrdým lakem. Obojí má nevýhody - rakouskému monokuláru bude elox postupně fialovět a blednout, německý zase vyžaduje tenký film maziva. Ovšem ta vrstvička je tak decentní, že jsem si ji všiml v podstatě náhodou, takže nějaké levné čínské silikonové vazelíny, od které budete pokaždé upatláni, se bát opravdu nemusíte.

 

 

Oba výrobci se pyšní aplikovanými antireflexními vrstvami. U Optolythu mají zavedené AR vrstvy Ceralin Plus, u Swarovského napařují jejich proslulé trio - Swarodur na vnějších plochách, Swarotop na vnitřních a Swarobright na střechových hranolech. Zda je i v dalekohledu CTC jeho střechový hranol opatřen vrstvami Swarobright, jsem nezkoumal... :-).  V praxi vypadají AR vrstvy obou monokulárů velmi podobně. Na následujícím snímku si povšimněte i hned za objektivy dobře patrné zasunuté tubusy - v pracovní poloze pak vytvářejí potřebnou vnitřní clonu.

 

 

Ještě jsem se nezmínil, jaký že je u těchto výsuvných dalekohledů použit převracející optický systém. Celkem očekávaně je správné orientace obrazu dosaženo pomocí střechového hranolu. Na ukázku jsem odšrouboval okulár Optolythu, před kterým je tento hranol upevněn a pořídil dokumentační záběr :

 

 

OPTICKÉ VLASTNOSTI OBOU MONOKULÁRŮ : 

Je na čase přejít k zobrazovaným vlastnostem našich výsuvných monokulárů. Jak už jsem avizoval, objektivy jsou pouze achromatické. U podstatně delšího Swarovského by uživatel očekával o něco lépe korigovanou barevnou vadu. Paradoxem ale je, že o dost světelnější Optolyth má zbytkovou barevnou vadu o třídu lepší a to především v krajní třetině zorného pole. Barevné lemy se tedy u CTC mimo osu objevují zřetelněji. Ve středu pole barevná vada za normálních okolností neruší, resp. u zaostřeného dalekohledu ji v obou případech nevidíte. Naznačoval jsem výše, že okulár Optolythu je složitější a propracovanější - kreslí velice dobře i na samém okraji úctyhodně širokého pole, což se o okuláru u Swarovského takto říct nedá. Zde je poslední čtvrtina pole viditelně neostrá a namodralá.

Rozlišovací schopnost je u obou dalekohledů velmi dobrá a ve dvou třetinách pole i dostatečně homogenní. Takže i přes Swarovského se dají digiscopingem pořídit velmi kvalitní fotografie, pokud oželíte tu cca čtvrtinu u clony, viz. snímek níže :

 

 

Swarovski poskytuje malinko lepší mikrokontrast. Přispívá k tomu to, že má velmi dobrou barevnou neutralitu, kdežto Optolyth má jasně teplejší nádech. V přítmí lesa, bez sněhu, tedy s dominancí hnědých odstínů se toto jevilo jako nevýhoda - CTC zde rozlišoval detaily snadněji a dával o něco jasnější obraz. Německý BGA tedy prokázal naopak při nedostatku světla horší propustnost. Za slunečného dne a ve volné krajině samozřejmě v tomto nic nepoznáte, protože oba dalekohledy mají k dispozici světla dostatek a podávají příkladně brilantní obraz.

Situace se ale změní v okamžiku, kdy oba dalekohledy namíříte do směru silného protisvětla - Swarovski zde rychle ztrácí brilanci a narůstá namodralý nádech a pochopitelně i barevné lemy, typicky na větvích proti obloze. Tyto lemy samozřejmě zobrazuje i Optolyth BGA, ale v menší intenzitě. Navíc si i v protisvětle obdivuhodně drží kontrast. Jako vždy se největším prubířským kamenem, ohledně odolnosti vůči silnému protisvětlu, ukázaly odlesky na hladině rybníku - tohle opravdu není silná stránka u Swarovského, naopak Optolyth se drží velice dobře.

 

SHRNUTÍ :

Oba výsuvné pozorovací dalekohledy vás v běžných podmínkách určitě nezklamou... Podávají jasný a brilantní obraz, navíc ve velmi širokém poli a nějaké ty zbytkové neduhy u kraje pole ve dne tolik neruší. Pohled do okulárů je dostatečně komfortní. V podmínkách hraniční intenzity světla prokáže monokulár CTC Swarowski lepší propustnost i mikrokontrast ve středu pole. Německý Optolyth BGA má lepší kresbu u kraje zorného pole, s menší barevnou vadou a je viditelně odolnější vůči protisvětlu. Ale v některých podmínkách, kde je teplý tón obrazu na překážku, je barevná neutralita Swarovského výhodou. Optolyth je přeci jen skladnější, což bude spolu s příznivější cenovkou ( 1 tis. vs. 1,3 tis. € ) u mnoha potenciálních zájemců rozhodující.

 

PŘÍBUZNÉ VÝSUVNÉ MONOKULÁRY :

Recenzovaný Swarovski CTC 30x75 má většího brášku s průměrem objektivu 85 mm - CTS 85 - ke kterému lze objednat dva okuláry, oba zoomové. Spíše než 20-60x bych doporučil 25-50x W, který disponuje 60-70° polem. Při volbě 85 mm průměru je dobré zvážit dvě okolnosti - ohnisková vzdálenost objektivu je stejná, jako u 75 mm. Tzn., jak to bude s barevnou vadou. A cena samotného těla šplhá hodně přes 40 tis.Kč, což je víc, než u 85 mm modulu ATX ! ( což je ED APO, navíc s rovnačem a transfokátorem ). Komplet s okulárem 25-50x pak vyžaduje investici 2,5 tis. €. Cenová politika rakouského výrobce je tedy zde poněkud zvláštní...

Německý Optolyth se ve verzi BGA, se stejným okulárem, vyrábí i v 80 mm průměru - typ 30x80 BGA. Je obdobně kompaktní, navíc má výsuvnou rosnici - sluneční clonu. Cena je vyšší jen o malinko přes 20%. Mnou recenzovaný model se nově nabízí ve verzi XS, která je se stejným okulárem ještě skladnější - okulár jde zasunout to tubusu. Pro zájemce přikládám webové stránky výrobce :

http://www.optolyth.de/english/products/spotting-scopes/mini/index.html

 

Na úplný závěr zbývá pojednat o naší Meoptě, resp. o jejím výsuvném pozorovacím monokuláru TGA -75. K samotnému tělu za necelých 21 tis.Kč lze dokoupit dva okuláry - zoom 20-60x je celkem nepoužitelný ( zorné pole 35-55° za 10 tis.Kč si asi nekoupíte...), zbývá monofokál 30x WA za cca 4,5 tis. Tento okulár není špatný, ale chtělo by to novější koncepci. Celkovou cenou se s Meoptou TGA -75 dostáváme na úroveň Optolythu, kvalitou ovšem nikoliv...