Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Dalekohledy
Zobrazení: 2534

Společnost Istar Optical vyrábí úspěšně mnoho let achromatické objektivy průměrů 127-228 mm F5-F15. Objektivy odebírají i nejrůznější profesionální výrobci achromatických dalekohledů a také amatéři, kteří si staví pro dalekohledy pro sebe. Velmi známé jsou i technologicky pokročilé achromáty s označení R30-T, R35-S a R50-S (Anastigmatic,T-thick,S-slim), které díky optickému designu snižují při pozorování okem chromatickou aberaci o 30-50% oproti běžným Fraunhofer achromátům, díky jiné korekci spektra. Velmi úspěšnými se staly i objektivy laděné na Halfa ve velikostech 150, 228 a 250 mm, které využívají pozorovatelé Slunce a dosahují s nimi naprosto ojedinělých výsledků.

Nyní společnost přichází s dlouho očekávanými apochromatickými dalekohledy Phantom 140/F6.5 a připravuje i verzi 170/F7.

Dalekohledy se v první sérii dělaly s delším tubusem o 80mm, nicméně dalekohled neumožňoval použít některá příslušenství s delší optickou cestou. Druhá verze se již vyráběla s možností zkrácení tubusu o 80 mm, tedy lze použít i například binohlavu, při focení filtrové kolo + OAG apod. Poslední verze se již vyrábí jen ve zkrácené verzi. Například binohlava Zeiss Mark V má ještě 2,5 cm rezervu v ostření.

 

 

 

Jak je vidět na dalším obrázku, s nezkráceným tubusem je dalekohled mírně delší než TEC 140/F7, nicméně po zkrácení tubusu je Phantom výrazně kompaktnější i díky kratšímu ohnisku. Výtah Phantomu je 4" a je zakončen samoupínacím mechanismem na závitu M61. Tento mechanismus bohužel nesevře příslušenství na 100% a má tendenci se občas pohnout. Já osobně bych tento mechanismus vyměnil například za ClickLock na závitu M63 od Baader (používá TEC) apod. Celý mechanismus je zajištěn několika červíky a je našroubován na již zmíněném  vnitřním závitu M63 do kterého lze vložit další příslušenství jako je rovnač/reduktor apod. Výsuvná část výtahu má 82mm.

 

 

 

 

 Takto se dá rozdělat zadní část výtahu a použít další příslušenství.

 

 

Rozhodl jsem se porovnat Phantom se špičkovým TEC 140/F7, který se vyráběl ve verzi ED (FLP-53), dnes už se vyrábí ve verzi FL (CaF2). Refraktor TEC 140 má aplanatický tříčlenný olejový objektiv, to znamená, že se objektiv chová jako kompaktní optický člen s dvěma optickými plochami. To přináší výhodu v kontrastu, protože vzniká minimum odrazů oproti tříčlennému objektivu Phantom se vzduchovou mezerou, který má šest optických ploch. Nicméně při pozorování jsem v obraze refraktorů Phantom a TEC nenašel rozdíl v kontrastu. Při prvním pohledu na difrakční obrazec hvězdy Vega bylo hned jasné, že Phantom má lepší barevnou korekci spektra než TEC, to bylo pro mě překvapení. Porovnával jsem kresbu hvězd a bodové hvězdy ukázaly dokonalou kresbu objektivu u obou dalekohledů. Já osobně jsem neviděl žádné namodralé halo kolem jasných hvězd u dalekohledu Phantom ani na kontrastních okrajích předmětů při denním pozorování (zvětšení až 430x) a to ani při rozostření obrazu a i zde Phantom jasně převyšoval TEC. 

 

                                         .                   

   

Difrakční obrazec (IN/OUT) na hvězdě Arcturus ukazuje na mírně sražené hrany tohoto konkrétního dalekohledu, nicméně je to naprosto v mezích velké přesnosti povrchu RMS 0,024 a z toho vyplývající vynikající Strehl 0.977.

 

 

 

Test Ronchi ukazuje opět na výborný objektiv a k tomuto nemám výhrady. Kontrola kolimace objektivu byla provedena kolimátorem GMK (Grzybowski) a je téměř dokonalá. Vnitřek tubusu dalekohledu je dobře vyčerněn a nikde nejsou lesklejší odrazné plochy. Dalekohled má uvnitř tubusu 3 clony.

 

 

 

 

Další test byl fotografický, aby se ukázala kresba hvězd bez chromatické aberace a jak dalekohled dokáže vykreslit velké zorné pole (obrázek v plném rozlišení je nutné otevřít v novém okně). První foto bylo pořízeno výřezem APS-C na neupraveném SONY A7SII (pixel 8.4 um). Je vidět, že v krajích již dalekohled na tak velký čip nevykreslí kulaté hvězdy, ale mají eliptický tvar a jsou rozostřené, nicméně s speciálně navrženým reduktorem/korektorem Starizona Apex ED-L to nebude žádný problém (nebo WO rovnač 68III pro Full Frame). Pravděpodobně půjde použít i jiný univerzální korektor. Na bílých hvězdách prakticky chromatická aberace není. Bohužel jsem pořizoval testy v oblasti MSA 20.4 a tak jsem používal na některých snímcích filtr QuadBand od SkyTech, který se ukázal jako nevhodný, protože vytváří viditelné halo kolem hvězd. Rovněž obloha trpěla lehkým oparem ve vysokých vrstvách atmosféry.

 

 

 

Další obrázky byly pořízeny kamerou ASI071MC (pixel 4.78 um) s  filtr QuadBand od SkyTech.

  

 

 

 

 

 

 

 

Vyzkoušel jsem i pozorování skvrn Slunci a zde se opět dalekohled ukázal jako prakticky bezchybný. Kresba skvrn, granulace a fokulová pole pěkně kontrastní, vše jak má u velmi kvalitního refraktoru být. Rovněž při pozorování Jupitera a Saturnu bylo zobrazení planet kontrastní a bezchybné a to pomocí binohlavy Zeiss Mark V bez násobiče a okuláry Nagler 5 mm. Při pozorování hvězd, kulových hvězdokup a DSO pomocí okuláru Panoptic 24 mm byly hvězdy výborně vykreslené až do kraje zorného pole. Naprosto srovnatelná kresba s TEC 140. Jeden z majitelů Phantoma porovnával kvalitu s Takahashi TOA 130/F7.7 (2x FPL-53) a v kvalitě zobrazení nenašel rozdíl.

Závěr: 

Z toho, co jsem měl možnost vidět usuzuji, že se jedná o třídu Super APO, která je vhodná jak na pozorování tak i fotografování. Bohužel musím konstatovat, že TEC 140 v testu chromatické aberace prohrál, jinak je TEC po optické stránce prakticky dokonalý. Phantom 140 je tedy velmi povedený dalekohled a výrobce slíbil, že malé mechanické nedostatky odstraní a výrobci lze pogratulovat k velmi povedené optice.

 

Technická specifikace dalekohledu :

Průměr objektivu : 140mm (třída FPL-53 (Hoya) + 2 x ED sklo) FMC vrstvy

Ohnisková vzdálenost : 910mm (F6.5)

Teoretické max. rozlišení : 0.8"

Okulárový výtah : 4.0” s redukcí na 2”, s aretací polohy

Nejkratší délka dalekohledu : 826 mm

Průměr tubusu : 150mm

Back Focus : 138 mm

Délka výsuvné části výtahu : 82 mm

Lišta : Losmandy 300 mm

Rosnice výsuvná s aretací 

Váha : 10.1 kg (včetně kruhů a lišty)

Garantovaný minimální Strehl : 0.90

Garantované minimální PV : lambda 1/5

Stránky výrobce : Istar Optical

 

Dalekohled pro recenzi zapůjčila firma Supra Praha.