Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Dalekohledy
Zobrazení: 1634

     

       Před pár dny jsme s Honzou Zahajským využili pozvání na prezentaci posledních novinek rakouské firmy Swarovski. Náplní velmi příjemně stráveného pozdního odpoledne, navíc v kavárně na střeše hotelu poblíž Muzea nad Václavským náměstím, bylo představení především nové řady triedrů s označením "NL" ( viz.úvodní foto ) a 115 mm objektivového modulu v rámci stavebnice Swarovski pozorovacích dalekohledů. Sestavený spektiv ve variantě s binohlavou, tedy BTX, osazený novým největším objektivem, si můžete prohlédnout na foto níže :

 

 

Pro dostatečné porovnávání a kochání jsme měli k dispozici celkem tři objektivové moduly různých průměrů a samozřejmě i k tomu potřebné všechny varianty modulů okulárových. Vše umístěno na třech špičkových stativech Gitzo, aby vzájemná konfrontace byla pohodlná a hlavně rychlá.

 

 

Objektivový modul s aperturou 115 mm, patrně největší toho druhu na světě, bude k dispozici od 1.října. Jeho ohnisková vzdálenost je stejná, jako u menšího brášky s průměrem 95 mm. Byli jsme tedy zvědavi, jak si výrobce z Tyrol poradil s optickými vadami.

 

 

Celkově můžu k tomuto 115 mm objektivu říct, že jeho kvalita je taková očekávaná. Optičtí designéři u Swarovského zkrátka odvedli dobrou práci. Jako očekávané jsme shledali i jeho vlastnosti - větší sběrnou plochu na vstupu využijete především za soumraku, či svítání. Jak se bude objektiv chovat pod hvězdnou oblohou zjistíme na MHV, o čemž se záhy dozvíte ve 2.části této recenze. Na závěr tohoto krátkého pojednání o této letošní novince mohu tedy zkonstatovat, že optické vlastnosti největšího modulu odpovídají vysokému standardu rakouského výrobce, a že nejvíc nás asi zaujal tak trochu nezvyklý, jak já říkám "bambulózní" tvar tohoto modulu, jak je patrné z přiložených fotografií.

 

 

        Po pravdě jsem já osobně nečekal nic světoborného ani od nové řady triedrů NL. Binokuláry mají oproti řadě EL Swarovision jen o pár stupňů větší pole, o čemž jsem uvažoval ve smyslu, zda to byť náročného uživatele dostatečně přesvědčí k upgrade, nutno podotknout, že za ještě vyšší cenu, atakující 3 tis. €. Prostě jsem byl přesvědčen, že na téměř dokonalých triedrech Swarovision už nelze nic zásadním způsobem vylepšit... Fotografie níže, je díky nejen mému spokojenému výrazu důkazem toho, že po prvotním krátkém obeznámení s tímto dalekohledem, jsem si musel přiznat, že jsem se dost mýlil... 

 

 

 

Tím druhým pánem na snímku je Zdeněk Hlavačka, který je přímým zaměstnancem firmy Swarovski, sídlící v rakouském Absamu, a má na starosti Českou republiku. Triedry NL, jejichž objektivy mají průměr 42 mm, se vyrábějí se zvětšeními 8x, 10x a 12x, a disponují zdánlivým zorným polem 69 až 71°. Zatímco první dojem při seznámení se s binokuláry Swarovision 8,5x a 10,5x 42 vám podsouvá na mysl, že dalekohledy jsou poněkud větší ( rozuměj - delší... ), tak při prvním uchopení nového triedru NL je tomu přesně naopak - triedr je velmi kompaktní, ještě lépe se drží a je výborně vyvážený. Ale to jsou, včetně už avizovaného mírně většího pole, pořád jen spíše malá vylepšení... Tak kde je tedy ta zásadní změna k lepšímu ? Nejprve se podívejte na detailní snímek níže, kde jsou vyobrazeny testované exempláře se zvětšením 10x a 12x ( větší rozlišení na nové kartě ), a na kterých je ta zásadní inovace velmi dobře patrná... 

 

 

Ano, oba binokuláry mají namontovanou čelovou opěrku... Je polohovatelná - naklápěním a vysouváním směrem k čelu. A právě tady se klaním konstruktérům od Swarovského, protože mi stačilo půl minuty ke zjištění, že tato elegantně jednoduchá "3D" stabilizace posouvá užitnou hodnotu triedrů NL velmi blízko úrovni binokulárů Canon IS. Skutečně, tedy bez přehánění díky prvotnímu nadšení... Dlouhou dobu jsem si totiž vychutnával panorama Prahy v nejsilnějším NL 12 x 42, přičemž jsem byl udiven, jaké detaily vidím s optimálně seřízenou čelovou opěrkou, oproti tomu, kdy je zasunutá. Už se těším na MHV, kde dojde k nemilosrdnému porovnání s mým Canonem IS.

 

 

Tolik o prvních dojmech ke dvěma nejdůležitějším novinkám ze sortimentu firmy Swarovski. Ve druhé části recenze se na obě novinky podíváme detailněji, tedy včetně astronomického nasazení, a přidáme ještě nějaké další nové výrobky, především ornitologický triedr se zabudovaným digitálním fotoaparátem, který dokáže pomocí aplikace v mobilu identifikovat druh opeřence...