Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Dalekohledy
Zobrazení: 4742

Již mnoho let tato firma dodává i na náš trh achromatické, apochromatické refraktory a zrcadlové dalekohledy. Společnost ES byla založena bývalým viceprezidentem Meade Instruments Scottem Robertsem v roce 2008 . ES sídlí v Springdale v Arkansasu a navrhuje a vyrábí dalekohledy,  mikroskopy, sportovní optiku, kamery a další zařízení.  Výrobky jsou vyráběny v Číně společností JOC. V Evropě je odpovědná za distribuci těchto výrobků společnost Explore Scientific GmbH. V USA je ES od roku 2009  exkluzivním distributorem výrobků Bresser.


Dalekohled v ceně 21 tisíc Kč je celkem bytelně vyroben, zajímavostí je držadlo na upínacích kruzích pro snadný přenos. Rosnice na dalekohledu je odnímatelná, takže dalekohled se dá složit i do prostoru délky 89 cm. Objektiv má nezastíněný průměr 150mm, což by měl výrobce uvádět a ne 152mm. Výtah je k tubusu připevněn dvěma malinkými šroubky (červíky), určitě by si zasloužil pevnější uchycení. Výtah po dodávce byl nezkolimovaný a skoro nefunkční, zrovna tak byl nezkolimovaný objektiv. Nejdříve jsem provedl kolimaci objektivu. Tady musím výrobce pochválit, lze kolimovat nejen objektiv jako celek (objímka), ale i obě čočky samostatně (do tohoto nezasvěceným nedoporučuji zasahovat).

 

  


Kolimaci objektivu zvládne snadno každý, ideální je použít kolimační přípravek se 4-mi LED diodami. Následně jsem pomocí 6-ti šroubků zkolimoval Crayford výtah (1:10) a nastavil tak, aby lehce a bezvůlově fungoval. Je potřeba i nezapomenout na to, že každý hranol či zrcátko může mít nějaký posun vůči optické ose a při jejich výměně je kolimaci nutné zkontrolovat. Zrcátko 2", které je součástí dalekohledu, má zrcátko lehce vyosené oproti jiným mým zrcátkům, má však jednu zajímavost (po zkušenostech spíše nevýhodu). Je to jediné zrcátko co znám, které má z vnější strany kolimační šroubky na seřízení osy zrcátka vůči dalekohledu. Nejprve tedy kolimovat objektiv bez zrcátka a pak případně kolimovat hranol. Nepříjemné je, že pokud se zrcátko špatně zkolimuje, nebo se kolimace rozhodí, objekt při otáčení hranolem může cestovat i za zorné pole. Příjemné je chromové držadlo na dalekohledu u výtahu, pro snadnější pohyb dalekohledem na montáži.

     


Bohužel dalekohled nemá moc velký backfocus (cca 122mm), takže binohlava Baader Mark V s hranolem Baader T2 Zeiss lze zaostřit až s násobičem 1,7x. Pro použití např. s DSLR problém není.

Objektiv je celkem dobře korigovaný, test na  difrakčním obrazci s Chromacorem N  a vyhodnocením na SW WinRoddier vykázal Strehl 0,94 (RMS lambda/27). S Chromacorem nevykazuje ani při větších zvětšení chromatickou aberaci (dále jen CA), bez chromacoru je potřeba počítat s viditelnou CA. Pomocí speciálních barevných filtrů jsem naměřil RC index 8.1, s Chromacorem a zrcátkem byl RC index 3.8, s hranolem pak RC index 2.4,  což je pro představu podobné jako Borg 101/650 (RC 2.6) nebo Zenith Star II ED 80/545 (RC 2.6). V souhrnu, je to za hranicí semi APO, ale žádná hrůza. . Pro porovnání uvádím RC indexy některých dalších dalekohledů, např. Zeiss AS 80/840 nebo AS 110/1660 RC 2.8, Zeiss HA 150/3000 RC  3.8, TAL 100/100 RC index 4.5, achromat Synta 150/1200 RC 12.0. Z tohoto hlediska je AR152 povedený i bez Chromacoru např. ve srovnání se Syntou 150/1200.

Takto vypadá difr. obrazec bez chromacoru a s Chromacorem, jeden před a druhý za ohniskem.


Testování

Při testu na hvězdě Arctur byla kolimace dokonalá. Difrakční obrazec typický pro velmi dobrý achromát, objektiv je prost výrazných optických aberací. Ronchi test ukazuje, že objektiv je opravdu velmi slušně udělaný. Našrouboval jsem na konec 2" výtahu Chromacor a kolem Arcturu nebyla viditelná  CA ani při zv. 150x, bez něho byla viditelná CA už u zvětšení 40x. Při pozorování Jupitera při zv. 100x byla viditelná CA (modro-žlutá). Ta prakticky zmizela při pozorování binohlavou Zeiss Mark V a s hranolem při zv. 100x, byla viditelná pouze refrakce. Při pozorování okulárem zoom 8-24x Měsíc při zvětšení 100x vypadal velmi podobně jako v apochromátu, ještě při zvětšení 150x nebyla patrná CA. Při pozorování bez Chromacoru byl obraz lehce zamlžený (typický závoj světelného achromátu) a s výraznou CA. Mars je v achromátu prakticky stejný s Chromacorem i bez něho, nepřináší ani více podrobností ani lepší obraz. V okuláru zv. 150x se jeví Saturn s Chromacorem o něco méně žlutý a zmizí jemňounký modravý závoj kolem planety, ale že bych viděl ostřeji nebo více podrobností bez něho, to tedy nevidím. Saturn s Chromacorem byl pěkně vykreslený bez jakéhokoliv náznaku CA při zvětšení 150x, i když nejsem zdatný planetární fotograf, přesto jsem pořídil na ukázku fota : Saturn, Chromacor N, kamera ASI120MC, barlow 2x, 1400 snímků, Mars 1800 snímků. Celkově mám z pozorování s Chromacorem pocit, jako když se dívám přes semi APO.

 

 
 
    



Bez Chromacoru je sice kolem jasných objektů modravé haló nicméně i s tím se dá bez problémů pozorovat řada detailů na Měsíci i planetách. Pořídit jsem dva snímky Měsíce, jeden bez a druhý s Chromacorem (pro skutečnou velikost otevřete obrázek v novém okně). Všimněte si na fotografii Měsíce, že je tam sice modravé halo a projevuje se i celkově na celém obraze, ale po odstranění CA v software Adobe Lightroom 5 (funkce defringe) je tam stejně detailů jako ve snímku s Chromacorem. Chromacor rovněž trochu posune barevné spektrum, proto má snímek jiné barevné podání. Okem v okuláru je obrázek ostřejší, jedná se o jediný snímek přes Canon 1100D, který je ovlivněn seeingem. 

 

Rovněž je DSLR citlivější na modrou barvu než oko, proto je na fotografii modrá výraznější. Střed žluté skvrny v oku téměř neobsahuje modré čípky. To je důvod, proč je lidské oko málo citlivé na modrou barvu, (20% citlivosti)

 

Graf citlivosti oka

 

 

Graf citlivosti DSLR

 

Na hvězdách nebo DSO není CA podstatná a hvězdy jsou v okuláru TV Panoptic 24mm až do kraje FOV bodové. Určitě se někdo teď pousměje, ale v achromátu se zdá ten vesmírný svět jaksi barevnější, zvláště u hvězd to zvýrazní některé odstíny oranžové a červené, takže u barevných dvojhvězd to hodně vynikne.

Při pozorování Slunce, jsem při použití Chromacoru zaznamenal malinko lepší kontrast na fokulovém poli a granulaci, ale vzhledem k naprosto čistému povrchu bez skvrn se nedá obraz moc hodnotit. 

Za slunečného dne jsem testoval dalekohled na velmi kontrastních objektech a i u Chromacoru se projevila lehce CA. Testoval jsem rozdíl mezi hranolerm Baader T2 Zeiss a 2" dialektrickým zrcátkem, ale rozdíl v obraze jsem nebyl schopen rozlišit. Zkoušel jsem porovnat to samé i za soumraku s Jupiterem a dokonce 2" zrcátko se mi zdá malinko lepší než hranol.

Udělal jsem i klasický test na smrku, výřez 1:1, střed fotografie z Canon 1100D. Můžete si všimnout, že i bez Chromacoru tam ty detaily jsou, pouze je snížen trochu kontrast a ostrost. V okuláru je obraz bez Chromacoru do zvětšení 80x kontrastní a ostrý, se vzrůstajícím zvětšením se začne snižovat kontrast, nicméně pořád je to slušný obraz. S Chromacorem je obraz i při zvětšení 150x stále kontrastní a ostrý.

 



Chromacor

V současné době se začal prodávat 150/1200 mm ED  refraktor od Sky Watcher za 2250 USD. Chromacor je v podstatě nesehnatelná věc a pokud jej někdo prodává, stojí řádově 1200 USD (původní cena se pohybovala kolem 600 USD). Dával smysl v době, kdy APO refraktor 150 mm stál kolem 6000 USD, dnes takové věc dává smysl u achromátů s průměrem od 180mm a více, protože ještě dlouho nebude stát 200 ED refraktor kolem 6000 USD (což stojí 200mm achromát + Chromacor). Myslím, že by se vyplatilo vyrábět i CA korektor s prodejní cenou 1500 USD pro tyto velké dalekohledy, otázkou je, jak velký by byl zájem. Achromáty s větším průměrem mají stále co říci, zvláště ty dlouhoohniskové a často na astronomických setkáních překvapí kvalitou obrazu i ty, kteří touží jenom po APO dalekohledu. Chromacor mírně posune barevné spektrum achromátu (white balance), o pár % zmenší pozorovaný objekt a rovněž prodlouží ohnisko.



Chromatická aberace

U achromatických Fraunhoferových objektivů s klasickou kombinací skel např. K5/F2 byla snaha vyrovnat optické aberace a částečně CA. Ta lze dobře eliminovat pouze velkým relativním otvorem objektivu, zpravidla větším než 15. Níže uvedená tabulka ukazuje přibližnou míru CA u achromatických dalekohledů s klasickou kombinací skel. Dnes se vyrábějí i achromáty z odlišných skel, které mají sníženou CA a optický design dokáže ještě posunout více k červenému spektru, kde oko není tak citlivé. V noci dochází ke zvýšení citlivosti oka na modrou barvu, proto v této části CA více vynikne u klasických skel a designu.  Dalekohledy se sníženou CA vyrábí např. Istar Optical, kde výrobce uvádí parametr R35, což znamená, že dalekohled má stejnou CA, jako dalekohled s relativním otvorem o 35% větším. Německý optik Rohr testoval celou řadu dalekohledů i na tzv. RC index, který počítá z odchylek C, e, F Fraunhoferových čar mezi sebou. Pro přibližný výpočet přepokládaného RC indexu klasického achromátu jsem sestavil tento vzorec :

RC index = (SQRT(průměr v mm))/(relativní otvor/průměr objektivu v palcích)

Příklad: Chcete koupit 180/1400 mm achromatický refraktor, lze předpokládat, že jeho RC bude SQRT(180)/(7.77/7.09) = 12.23, tedy dalekohled bude mít výrazně viditelnou CA. U dalekohledu 100/1500 bude RC index 2.62, tedy bude mít velmi dobře korigovanou CA. Může se stát, že bude dalekohled mít špatně vyrobený objektiv a např. 150/1200mm achromát bude mít RC 12, místo obvyklých RC 9, což naměřil například p. Rohr na již zmiňovaném dalekohledu Synta 150/1200.

Rovněž lze použít vzorec, který používal Zeiss:

920 * 0,0005 * D / F

D = průměr objektivu v mm

F = relativní otvor


Tak lze určit, jak bude dalekohled ukazovat v porovnání s testovanými dalekohledy p. Rohra. RC index určuje CA u dalekohledů následovně:
RC < 1 = APO
RC > 1 < 2 = semi APO
RC > 2 = achromat

Z mých zkušeností je dalekohled s RC indexem < 3 stále ještě dobře korigován na CA. Samozřejmě lze z tabulek u výrobců skel najít potřebné hodnoty (Index, V-number, Dispersion) a vzorcem vypočítat dle skel relativní disperzi objektivu, ale tím nechci čtenáře příliš zatěžovat. Například pro skla K7/F2 vyjde disperze 0,0005, zatímco pro lepší skla PK52A/KzFS2 vyjde 0,00004, tedy výrazně lepší korekce CA. Samozřejmě údaje jako RC index nebo disperze je jedním z mnoha ukazatelů, ideálně ve spojení s hodnotou Strehl dostaneme podstatně lepší informaci o dalekohledu.

Pro výpočet rozumného relativního otvoru achromátu, aby CA byla v únosné míře, lze použít vzorec D/13000*lambda, kde D je prům. obj. v mm a lambda v nm, tedy u objektivu 150mm F = 150/(13000*.00055) = 21.

Pro rychlou orientaci velikosti CA jsem sestavil následující tabulku, které ukazuje míru CA v jednotlivých průměrech a relativních otvorech dalekohledů. Pokud chcete mít slušně korigovanou CA, je potřeba vybírat parametry achromátu v modrých a zelených buňkách. Větší kompromis v korekci CA jsou buňky s bílou barvou, když potřebujete kratší dalekohled, ale nešel bych pod hodnotu indexu 1.30.  Vidíte, že od určitého průměru nelze u achromátu počítat s výbornou korekcí CA, při rozumné stavební délce dalekohledu. Pokud toužíte po průměru například 150mm a přitom krátkém ohnisku, je potřeba vybírat v ED nebo APO dalekohledech, kde se ovšem cena oproti achromátu násobí v případě ED 2-3x a v případě APO 4x6.


Závěr

Musím říci, že ES AR152 je v této cenové relaci slušný dalekohled a testování jsem si opravdu užil. I bez Chromacoru s ním majitel uvidí detaily na planetách, Slunci a Měsíci, bodové hvězdy až do kraje FOV a DSO bez problémů. Myslím, že objektiv je celkově velmi povedený, bez výrazných aberací v rámci možností achromatického doubletu, což bez ruční figurace ani nelze mít vše na 100%. Pravda, 150mm ED dalekohled ukazuje výrazně lépe, ovšem za 2,5 násobnou cenu. Je těžké hodnotit cena/výkon, pokud bychom vzali, že ED dalekohled bude mít přibližně 3.2x menší RC index, pak se dá říci, že cena/výkon bude u ED lepší. Dalekohled byl po objednání dodán v rekordní době 2 dnů.



Specifikace


Průměr objektivu: 150 mm
Ohnisko: 988 mm (F 6.5)
Průměr tubusu:   158 mm
Průměr rosnice : 20.5 mm
Délka tubusu:  1080 mm (s rosnicí)
Výtah:  50.8 mm
Antireflexní vrstvy: Enhanced Multilayer Desposition (EMD)
Součástí dalekohledu je hledáček 8x50mm
Váha:   10.7 kg
Záruka: 10 let po registraci
Prodejce: p. Matoušek www.dalekohledy.cz