Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Okuláry
Zobrazení: 3776

      Dlouho očekávaný okulár Morpheus, poslední v řadě s ohniskovou vzdáleností 17,5 mm, se po určitých peripetiích s jeho vývojem a následnou výrobou, nedávno objevil na trhu, čímž máme jedinečnou možnost porovnat jeho vlastnosti s okulárem Delos od americké firmy Tele Vue. Právě druhý jmenovaný okulár je v dané třídě pokládám za dosud nepřekonanou jedničku, především co se týče ostrosti v celém zorném poli, brilance a transmise. Německá firma Baader Planetarium si dala s řadou okulárů velmi záležet a slibovala rovněž výborné optické vlastnosti. První zevrubné testy ukázaly, že Morpheové se opravdu vydařily a z tohoto pohledu jejich koupě charakterizuje velmi dobrý poměr výkon/cena. 

Pro tento velmi zajímavý souboj jsem si připravil ideální podmínky - od kamaráda Vaška jsem si půjčil druhou ED 81S, abych pak sestavené Vixení dvojče posadil na mou lodžiovou AZ-EQ6. Rychlá změna pohledu z jednoho okuláru do druhého totiž zcela zásadně ovlivní kvalitu posouzení optických vlastností porovnávaných okulárů. Poslední dny je navíc u mne soustavně velmi dobrý až vynikající seeing, takže lze naplno využít možnosti špičkové kvality objektivů nejmenších Vixeních ED APO refraktorů. Ostrost a brilanci jsem hodnotil také v ještě lepším APO refraktoru - olejovém tripletu CFF Telescopes 140/1050 mm. V neposlední řadě jsem vybalil i mého cestovního Maksutov-Newtona 152 mm z důvodu jeho velké světelnosti < F5 a výborně vykorigovaného pole. 

 

 

Na snímcích výše zobrazenou sestavu jsem využil i pro následující recenzi, která se bude týkat dalšího pokračování problematiky zrcátek a hranolů, kde tentokrát dominují velké hranoly, především Amici v astro-kvalitě. 

Zatímco obsah balení okuláru TV Delos je tradičně spartánské, tedy pouze okulár s krytkami, tak pohledná černo-červená krabička s okulárem Morpheus skýtá příjemné překvapení v podobě bohatého příslušenství, viz. obrázek níže. Podobně jako u levnějších Hyperionů je přibalena další očnice i s krytkou jiného průměru, než je krytka na základní očnici, která je nasazena na okuláru z výroby. Potěší i pěkně provedené pouzdro ( Hyperiony se dodávají s koženkovým futrálkem s tkaničkou ) a dokonce i 10ti stránkový manuál v němčině a angličtině.

 

 

Stejně jako Hyperiony jsou Morpheusy vybaveny potřebnými závity pro připojení příslušenství, především pro použití k projekci - tomuto je i věnována větší část návodu, viz. foto výše. Strohé eloxované provedení Morpheů, především v upínací části, vypadá na první pohled trochu lacině, ale při bližším obeznámení to není tak hrozné, jako např. u APM okulárů "flat-field", které se dodávají k nové řadě velkých binokulárů. Recenzované okuláry Baader lze, narozdíl od rivalů firmy Tele Vue, upnout i přímo do 2" šachty, protože každý Morheus má rovněž i 2" barel. Okuláry jsou dále poměrně štíhlé ( průmer 55 mm ), takže nečiní problém aplikovat je v binohlavách. V přímém srovnání potěžkáním je 17,5 mm ohnisko o trochu lehčí Delose, jehož průměr je o kousek větší - 57,5 mm. Okulár Morpheus sice padne do ruky o něco lépe, ale v praxi je Delos o něco ergonomičtější v jistotě uchopení, protože má gumový prstenec na dvou místech - spodní část obětoval německý výrobce právě na ten 2" barel. Hned nad ním je Morpheus opatřen označením v zelené barvě, které jednak vylepšuje design a jednak je velmi praktický, protože ve tmě decentně světélkuje, takže jednotlivá ohniska v noci snadno rozeznáte, případně rychle zjistíte, kam jste okulár odložili. Celková mechanická koncepce TV okuláru je taková očekávaná, elegantní a velmi dobře provedená. Potud tedy srovnání výbavy a mechanického provedení a můžeme přejít k tomu hlavnímu, tedy porovnání optických kvalit.

Bratři Baadeři slibovali od počátku přímo skvělé optické vlastnosti, dokonce až takové, že se bude jednat o špičkové parametry, jako u druhé řady Zeiss Abbé ortho okulárů, navíc v celém 76° širokém poli. Zní to hodně troufale, nicméně mé první nedočkavé "okukování" mně docela překvapilo, protože okulár vykazoval na ose vynikající ostrost a stejně tak brilanci, a na první pohled byl ostřejší, než Nagler T4 17 mm. Vzápětí se ukázalo, že držet krok s ním nedokázal ani malý Nagler T5 16 mm, a to už je co říct... A tak jsem byl nedočkavý, jak bude vypadat kvalita Morphea v celém zorném poli. 

Optická stavba německého okuláru, je na rozdíl od amerického, známá a čítá 8 členů - z toho jsou tři čočky z ED skla a jedna z lanthanu, viz. obrázek níže. 

 

 

Baader okulár jsem porovnával nejen s Delosem, ale i s 2" T4 Naglerem 17 mm a se starým známým Hyperionem, viz. snímek níže. Využil jsem i mírně jiné ohnisko T5 Naglera 16 mm a TV DeLite 18,2 mm. Ačkoliv levný Hyperion byl předem odsunut do role jasného outsidera, nebyl odstup od dražších okulárů tak velký a v některých aspektech tento okulár silně zabodoval - kromě ceny to byl velmi klidný pohled do něj, který byl nejlepší z uvedené čtveřice. Stejně tak má Hyperion nejmenší poduškové zkreslení a velmi věrné barevné podání. Na ose se ostrostí a brilancí prakticky vyrovná Naglerům a má i velmi dobrou transmisi. Jediná vlastnost, která ho odsouvá na poslední příčku je zobrazení mimo osu - především v poslední třetině pole vykazuje zbytkový astigmatismus a komu, blíže ke kraji pak i barevné lemy. 

 

 

Stařičký 2" Nagler 17 mm je poctivým kusem železa a stejně tak hromady skla. Je součástí tříčlenné řady T4 ( 12, 17 a 22 mm ), která nabízí oproti ostatním Naglerům větší komfort pohledu díky větší vzdálenosti výstupní pupily. Tyto okuláry mají, podobně jako DeLite, i vysouvací očnici. Za modernějšími sourozenci zaostávají mírně horší propustností, za to kresba je až k samému okraji pole vynikající. Rozlišením a brilancí na ose za skvělými Delosy a DeLite trochu zaostávají, ale pořád se jedná o vysoce nadprůměrné hodnoty. 

 

 

Malinko ostřejší a brilantnější na ose než 17 mm Nagler je i recenzovaný Morpheus. Především jeho ostrost je vynikající a podobně jako Delose ho můžeme směle zařadit mezi výborné planetární okuláry. V tomto skutečně vedl se soupeřem od Tele Vue zcela vyrovnaný souboj. Delos má vynikající brilanci a transmisi a zde měl oproti Morpheovi nepatrně navrch, stejně tak v čistotě barevného podání - Morpheus se ukázal s mírně teplejším podáním. V tomto je to ale tak minimální rozdíl, že ho zkušený pozorovatel zaregistruje jen v případě, že má oba okuláry vedle sebe. Navíc to může už být ovlivněno subjektivním pocitem zkoušejícího. Kde zůstal TV Delos neporažený je i kvalita kresby mimo osu, respektive u okraje zorného pole. Zde mu důstojně sekunduje Nagler , který disponuje u clony jen o něco většími barevnými lemy, ale má také viditelně větší zorné pole ( 82° oproti 72° ). Morpheus se podáním hvězd dlouho statečně držel, ale přeci jen cca 10 až 15% velikosti pole, tedy nedaleko od clony, vykazují stálice zbytkovou komu, která nejde kompenzovat přeostřením. Ale astigmatismus je korigován v podstatě bezchybně v celém poli. Pokud bych měl dosahovanou ostrost na ose, případně i brilanci, u obou okulárů nějak absolutně ohodnotit, pak jediným širokoúhlejším okulárem, který je nepatrně lepší v uvedených parametrech je TV DeLite 18,2 mm. Přičemž tohoto neporáží ani Baader Ortho 18 mm, který je na rozdíl od sourozenců s krátkým ohniskem velmi povedený.

V čem jsou oba okuláry hodně podobné, je míra komfortu pohledu - zde jsem přesvědčen, že oba výrobci zůstali v tomto za slibovaným očekáváním. U Delose se očekávalo, že v tomto bude daleko lepší, než především T6 Naglery a dotáhne se na v tomto špičkové Pentaxy XW. Ale Pentaxy s jistotou nadále kralují a celkem přesvědčivě - oproti nim je pohled do Delosu neklidný a náročnější na správnou polohu. Podobně se chovají Morpheusy - zkrátka si na to uživatel musí zvyknout... Přitom konkrétně u tohoto ohniska bylo to velké zdržení při jeho uvádění na trh způsobeno právě vylepšováním komfortu pohledu dodatečným zvětšováním některých čoček.

TV Delos je znám i zcela zanedbatelným rozptylem světla, tak jsem byl zvědav, jak v tomto obstojí soupeř od Baaderů... I v tomto se Morpheus chová prvotřídně a bezpečně poznáte kolem jasnější stálice změnu při výměně dielektrického zrcátka za stříbrné ( Baader BBHS ), resp. za hranol. Oba okuláry se tedy v tomto chovají jako jednoduché soustavy s malým počtem optických členů, přičemž i u Delose se dá odhadnout, že bude obsahovat více než šest čoček. Co se týče odolnosti proti parazitnímu světlu a odleskům uvnitř mechanické konstrukce, tak ani zde nelze u obou okulárů nic vytknout. Vixen HR to sice ani v jednom případě není, ale tento je v uvedeném aspektu absolutně top a navíc má daleko menší zorné pole.

SHRNUTÍ NA ZÁVĚR :

Okulár Tele Vue Delos je ve všech nejdůležitějších oblastech špičkový a jeho jedinou slabší stránkou je mírně neklidný pohled do něj. Jeho soupeř od firmy Baader Planetarium mu byl velice důstojným rivalem, který v některých aspektech ztrácí jen několik procent... Můžeme tedy konstatovat, že optické vlastnosti Morpheů jsou příjemným překvapením a nabízejí tedy velmi dobrý poměr "výkon/cena". Stejně jako u Delosů disponují ve většině pole vysoce nadprůměrnou kvalitou na úrovni výborných planetárních okulárů. Tímto se zcela určitě zařadí před oblíbené zástupce firmy Explore Scientific, které si stále více uživatelů pořizuje právě jako nejvhodnější variantu náhrady za drahé okuláry Tele Vue. A jak už jsem dvakrát zmínil, kromě kvality zde bude hrát roli i příznivá cenová politika firmy Baader - Morpheus stojí méně než polovinu recenzovaného soupeře. Za cenu tří Delosů pořídíte celou sadu, tedy 6 ks, Morpheů i s kufříkem, a ještě vám 100 € zbude... :-)