Vytisknout
Nadřazená kategorie: Testy techniky
Kategorie: Okuláry
Zobrazení: 3002

 

  Poměrně nedávno ohlásila firma Ricoh, která vlastní i divizi Pentax, obnovení výroby v minulosti velmi oblíbených 2" okulárů s dlouhým ohniskem - 30 a 40 mm. Okuláry se záhy objevily i v nabídce SUPRA Praha a tak jsem usoudil, že nebude na škodu porovnat jejich vlastnosti s předchozí generací a také s některými konkurenčními výrobky. Někteří zahraniční prodejci spekulovali u této "reedice" o vylepšení optických parametrů, především o zlepšení kresby u kraje pole ve velmi světelných dalekohledech, což je dlouhodobě známý handicap celé série okulárů Pentax XW, tedy i těch 1,25". Myslím, že není třeba napínat čtenáře tohoto článku a mohu dopředu prozradit, že se u nové generace nic nezměnilo.

Okuláry jsou uvnitř zcela identicky provedené, z vnějšku vypadají rovněž stejně, včetně jejich označení na štítku - ono písmenko "R" zde jaksi chybí. Označení XW-R najdete tedy pouze na krabici, ve které jsou okuláry distribuovány. 

 

 

Jaký je optický design okulárů Pentax XW můžete zjistit z následujících dvou schémat, ve kterých najdete i 1,25" okuláry. Za povšimnutí stojí fakt, že okulár XW 40 je kompaktnějšího provedení, než jeho 30 mm bráška. Z optického schématu vidíte, že 30 mm okulár je delší díky přidanému menisku na vstupu. Ve výsledku je XW 40-ka sympaticky kompaktní okulár, obzvlášť v porovnání s jeho dlouhodobým konkurentem od Tele Vue - Panoptikem 41 mm. Oba Pentaxy mají 70° zorné pole a disponují 20 mm vzdáleností výstupní pupily. Poslední hodnota je velkou výhodou především u 40-ky, protože veškerá ostatní konkurence vykazuje tuto hodnotu podstatně větší, i přes 30 mm. Potíž je v tom, že příliš velká vzdálenost výstupní pupily je spíše problematická - dlouho hledáte optimální polohu oka a těžko se realizují nějaké smysluplné očnice. Příznivá je i hmotnost XW-R okulárů - obzvlášť u 40-ky je 700g velmi pěkná hodnota ( TV Panoptik 41 mm a ES 40 mm mají bez pár gramů kilo... ). Hmotnost XW-R 30-ky je 740g.

 

 

 Oba Pentax okuláry jsem testoval v několika dalekohledech - jak světelných, tak dlouhooniskových. S výhodou jsem provětral i mého Maksutov-Newtona 152/730 mm, jehož světelnost < F5 dobře imituje podmínky světelného Dobsonu. Navíc má tento dalekohled krásně rovné pole, takže snadno odhalíte při testování okulárů jejich vlastní sklenutí zobrazeného pole.

Okuláry Pentax XW si dlouhodobě udržují v zasvěcené komunitě uživatelů vynikající pověst díky několika přednostem, které je skutečně řadí na špičku. Na druhou stranu - pokrok zastavit nelze ( a doufejme, že se to nepovede ani žádné pandemii ) a postupně se objevují vynikající okuláry i u dalších výrobců, takže ona dlouholetá a hluboká kvalitativní propast mezi absolutní špičkou tvořenou dvojicí Tele Vue + Pentax a zbytkem světa už několik let neexistuje. Píši to i proto, že okuláry Pentax se produkují v původní podobě už přes dvacet let. A velká část produkce Tele Vue je na tom úplně stejně... Americká firma si však světové prvenství drží v několika novějších kouscích - např. okuláry Delos a DeLite. 

Zkrátka, když se po létech odmlky najednou objevila zpráva, že Pentax vrací do hry 2" okuláry, které mají pozměněné označení na XW-R, svitla nám nadšencům naděje, že tyto dlouhoohniskové okuláry by mohly být vylepšené... Jak už jsem v úvodu avizoval, nestalo se tak. Ono přidané písmenko "R" je tedy nutno chápat jako reedici. Mezi největší přednost de facto všech okulárů japonského výrobce je nedostižný komfort pohledu. V tomto jsou Pentaxy skutečně zatím nepřekonané, i když u zrovna  testované dvojice 2" zástupců už ten náskok není tak markantní. Dalšími vyzdvihovanými přednostmi jsou vynikající transmise a kontrast, stejně tak ostrost poblíž středu pole. To, co už není úplně pravda, je čistota a věrnost barev - je stále velmi dobrá, ale konkurence už disponuje ještě lepším neutrálním podáním a také menšími barevnými lemy u kraje pole. Precizního mechanického provedení se rovněž dočkáme i od jiných výrobců. A to, co byla odvěká slabina okulárů Pentax, je menší odolnost vůči světelným zrcadlům - optimální nasazení se doporučuje do F/6. V této disciplíně jsou nadále bezkonkurenční okuláry Tele Vue  - a to od nejjednodušších Plosslů až po největší Ethosy.

 

 

  

Podíváme-li se na poslední vlastnost testovaných okulárů z praktického hlediska, tak vzhledem ke světelnému znečištění v našich končinách, tedy požadavku docílit optimálního kontrastu ( tedy dostatečné tmavého pozadí ), tak pro 4 mm velikost výstupní pupily potřebujeme u 30 mm okuláru světelnost objektivu F7,5. V místě s kvalitnější oblohou můžeme připustit i 5 mm pupilu, což docílíme s XW 30 mm u dalekohledu s F6. Logicky u 40 mm okuláru je zapotřebí ještě užšího svazku světla, tedy např. pro 5 mm pupilu světelnost F8. Především tento 40 mm okulár je tedy předurčen i pro delší refraktory a katadioptry. Uvážíme-li poměrně častý výskyt Schmidt-Cassegrainů s typickou světelností F10, není k tomu co dodat :). Ovšem ne vždy je prioritou co nejlepší detekce DSO objektu, tedy jeho optimální odstup od pozadí, ale preferujeme viditelnost co největšího úseku oblohy pro přehledná pozorování nebo vyhledávání. Stejně tak se nebojme porušit doporučovanou maximální velikost výstupní pupily v případě použití speciálních DSO filtrů.

XW 30-ku jsem potrápil ve vzpomínaném MN 152, kde skutečně kraje pole k plné spokojenosti nezvládal. Úplně dokonalé to nebylo ani v refraktoru CFF 140 s F7,5 - z části i díky zbytkovému sklenutí pole toho tripletu. A logicky u velkého Vixena VMC 260 s třímetrovým ohniskem už můžete na ostrost spoléhat i na kraji zorného pole. Okulár má samozřejmě i viditelné poduškové zkreslení, je ale o něco menší, než u TV Panoptiků. To může vadit při pozorování krajiny ve dne, ale na noční obloze nám nejen že nevadí, ale je dokonce přínosem - jednak jsou např. planety i u clony pořád kulaté ( místo "šišoidů", byť ostrých ), a jednak to zvyšuje prostorový vjem ( jako když se díváme na polokouli odspodu, jako v planetáriu ). Tento prostorový efekt daleko více vystupuje do popředí u okulárů Nagler a Ethos, případně jejich klonů. To, co mně osobně u XW 30-ky vadí, je přítomnost zbytkových barevných lemů dále od středu pole. Ano, většina i drahých okulárů nějaké tyto neduhy také má, ale častěji se vyskytují u širokoúhlejších soustav, než se 70°. To, že lze se i tomuto handicapu vyhnout, můžete zjistit u okuláru ES 28 mm se 68° polem. Tento okulár mne dost překvapil, protože už se rozhodně nejedná o méně povedený klon Panoptika, ale je dokonce v něčem i lepší. V rámci porovnání dostupných okulárů v rozmezí ohnisek 28 až 31 mm a zdánlivého zorného pole 68 - 70° ho pokládám v souhrnu vlastností za jedničku.

 

 

Expole Scientific 2" okulár s ohniskem 28 mm je vhodný i pro světelné Dobsony a co se týče ostrosti na ose, těžko jsem hledal rozdíl, resp. jsem ho nenašel, od vynikajícího Pentaxe. U XW 30-ky zbytkové barevné lemy nacházím i u málo světelných dalekohledů, včetně katadioptrů. Okulár se v tomto chová podobně, jako např. Baader Hxperion 36 mm. O této problematice, včetně testovacích fotografií, se můžete dočíst v této recenzi :

http://posec.astro.cz/index.php/clanky/technics/14-eyepices/86-sw-aero-ed-vs-baader-hyperion-aspheric-souboj-2-sirokouhlych-okularu-stredni-cenove-kategorie

Dočtete se zde i o vlastnostech levnějších okulárů, které mohou posloužit jako varianta místo dražších výrobků, které zde zmiňuji. Okuláry Baader Hyperion 31 nebo SW Aero 30 jsou navíc velmi kompaktní. Když se vrátím k recenzovanému XW-R 30 mm, zbývá vyzdvihnout jeho promyšlenou šroubovací očnici, pod kterou je k dispozici univerzální závit M43 x 0,75 ( podobně jako u Hyperionů, Morpheů... ). K ještě větší praktičnosti lze pak dokoupit redukci z M43 na závit T2.

 

     Tolik tedy k znovuzrozenému Pentaxu XW 30 a můžeme přejít k delšímu ohnisku. Okulár XW 40 se celkem očekávaně chová v praxi velmi podobně. Řekl bych, že je opticky lepší. Jednak jsou diskutované barevné lemy menší a lepší je kresba u clony. V dalekohledech s delším ohniskem budete mít velmi kvalitní a komfortní okulár. Především v méně světelných až dlouhých refraktorech jde o excelentní záležitost - hvězdy jsou zde příkladně bodové, samozřejmě v celém poli. Tento okulár si získal mé sympatie a v katadioptrech a delších refraktorech bych mu dal přednost před TV Panoptikem 41 mm, který bych naopak preferoval ve světelném Newtonu. I v tomto ohnisku je už na trhu silná konkurence od Explore Scientific - 40 mm okulár s polem 68°, výborný jak opticky, tak mechanicky. Ale jak už jsem avizoval výše, je to, stejně jako Panoptik, kilový a mohutný "granát". Od ES je ale k dispozici podstatně menší a levnější zástupce s polem 62° - viz.obrázek níže :

 

 

Od tohoto okuláru jsem si sliboval zvýšený komfort pohledu ( díky velkému průměru oční čočky ) a výbornou kresbu i na kraji pole, které je o něco menší. Okulár má vynikající kresbu kolem středu pole, skvělý kontrast, ale na kraji pole se zázrak nekoná - mírně horší kresba se moc nelepší ani u dalekohledů s menší světelností. Přitom je tento okulár nečekaně odolný u světelných zrcadel. Hmotnost 660g je solidní, nicméně velikost, vzhledem k menšímu poli, bych čekal o něco menší ( okulár je dost široký ). Vzdálenost výstupní pupily je 28 mm, spolu s velkou oční čočkou je tedy velmi vhodný k pozorování s brýlemi.

Dalším, už rovněž letitým, zástupcem na trhu je 42 mm okulár od Vixena. Kdysi velmi úspěšná řada okulárů s označením LVW má už dnes jen dvě ohniska, obě ve 2" barelu - 30 a 42 mm. Řada 1,25" okulárů LVW byla předmětem zrození několika klonů - nejznámější je řada Hyperionů. Okulár LVW 42 mm měl původně udávanou velikost pole 72° ( jako je na snímku níže ), dnes na něm najdete nižší hodnotu - 65°. Okulár prošel podobným vývojem, jako Pentaxy XW 30+40, tzn., že dnes se po přerušení výroby prodává reedice. Ta kosmetická změna s velikostí zdánlivého zorného pole neznamená žádnou vnitřní úpravu, ale je dána opravou nadhodnocené velikosti 72°. Vzhledem k tomu, že okulár je velmi kompaktní a maximální možný průměr optiky na vstupu je dán velikostí 2" barelu, bylo od počátku zřejmé, že velikost pole je výrobcem mírně nadhodnocená - a to i za předpokladu, že okulár u kraje pole značně zkresluje. Vixen LVW 42 je rovněž velmi oblíbeným základním, chcete-li vyhledávacím, okulárem pro běžné katadioptry s F10. Jeho kresba je ve 2/3 zorného pole velmi pěkná, ale v poslední třetině je patrný větší pokles. Kontrast je velmi dobrý, nikoli však výborný, jako u Pentaxe, Panoptiku, či ES. Myslím, že tento s přehledem nejkompaktnější okulár s f ~ 40 mm už dnes na špičku nestačí - kresba u kraje se moc nezlepší ani v hodně "dlouhých" dalekohledech.

 

 

Tímto se dostáváme k závěru recenze, tedy k nějakému to shrnutí... 2" okuláry Pentax patří bezesporu stále k absolutní špičce, i když je konkurence již před nějakou dobou víceméně dohnala. Díky vynikajícímu komfortu pohledu a skvělými optickými parametry ve středu pole budou pořád pro některé náročné uživatele oním nekorunovaným králem. Pohled skrze tyto pamětníky je opravdu velmi pohodlný a právě tato skutečnost umožňuje jejich majitelům odpustit jim nějaké ty zbytkové neduhy. Toto konstatování platí především pro XW 30-ku. Pentax XW 40 je o něco lepší a je navíc předurčen pro méně světelné teleskopy, protože optimální průměr výstupní pupily o hodnotě 4 mm dosahuje při světelnosti F10. Pod lepší oblohou můžeme použít i 5 mm průměr výstupní pupily, což ocení např. majitelé delších refraktorů s F8.