Vytisknout
Kategorie: Software
Zobrazení: 3370

Na internetu leze nalézt řadu zajímavých software, který uživatelům usnadní jejich nočních focení DSO a to jak CCD(CMOS) kamerou tak i prostřednictvím DSLR. Většinou jsou velmi známé jako MaximDL, Nebulosity, BackyardEOS nebo i méně známé jako Sequence Generator Pro, Astro Photography Tools a Nighttime Imaging ’N’ Astronomy (N.I.N.A). Zaměřím se na poslední dva produkty.

 

Nighttime Imaging ’N’ Astronomy (N.I.N.A.)

Poměrně propracovaný software spojený s plánováním focených objektů s databází a možností stahování obrázků z několika internetových katalogů, příprava kompozice, nastavení sekvencí snímků atd. Program je určený pro Windows s ASCOM a INDI kompatibilní

V první řadě je potřeba nastavit a připojit jednotlivá zařízení jako snímací kameru, filtrové kolo, ostření, derotátor, montáž dalekohledu, guider a případné switche pro ovládání elektroniky, nebo je možné se připojit k online serveru počasí. V případě připojení kamery si automaticky z databáze a driveru nastaví parametry kamery.

Jamile máme techniku nastavenou, můžeme si vyhledat nebo vybrat objekt z databáze dle mnoha parametrů. Po zvolení objektu z databáze rovnou po klinutí na objekt se přepne menu na Sekvenci a můžeme zadávat parametry pořízení snímků Light, Dark, Flat, Bias apod. Příjemná je informace o fázi Měsíce a jeho východu či západu, stejně tak jako o Slunci a času  začátku astronomické noci.

 

Po výběru objektu lze načíst přes internet reálný obraz objektu z několika internetových databází a po vyplnění ohniska dalekohledu se objeví rámeček pro kontrolu kompozice. Tlačítkem Slew přejede montáž na zvolený objekt.  Klikem na tlačítko Add as Sequence přidáme objekt do sekvence focení.

V sekvenci focení můžeme povolit či zakázat dithering, autofokus na základě HFR (half flux diameter). Pěkné je stanovení celkového času focení včetně vyčítacího času, protože u některých kamer trvá vyčítání poměrně dlouho (v desítkách sekund z důvodu nižšího šumu) a tak je vyčítací čas např. 50x40s velmi zásadní informace. U objektu pak vidíme, jaký celkový čas expozice je reálný do ukončení astronomické noci. Auto Focus pak funguje ve spojení s elektronickým focuserem na základě vyhodnocení HFR hvězdy, změny teploty okolí nebo nastaveného času či počtu snímků a při změně provede automatické doostření. Expoziční řadu si můžeme uložit pro pozdější použití. Takto si můžeme pohodlně přes den naplánovat celé focení a v noci je jen spustit.

Při pořizování expozic je vše pěkně přehledně v jednom okně a ostatní funkcionality jsou v horní liště, aby byly rychle přístupné. Na výstupní obraz z kamery lze aplikovat Plate Solving pomocí pěti různých SW,  lze automaticky strechnout obraz, analyzovat HFR hvězd nebo použít Bahtinův Analyzer pro kontrolu správného zaostření. Pěkná funkce je Exposure Calculator, který stanový na základě parametru snímku optimální expozici.

Pod ikonou Options nalezneme celou řadu nastavení jak pro hardware tak pro zobrazení GUI programu. Program lze propojit se 4 základním planetárii Stellarium, TheSkyX, Cartes du Ciel a HNSKY. V názvu výstupního souboru lze definovat jednotlivé parametry snímku a výstupní formát lze ukládat nejen ve FITS a TIFF ale i XISF pro PixInsight. V každém okamžiku lze přepínat Color Schema na noční (Dark) a denní (Light) pomocí malé ikony oka v horní liště. Lze vybrat z mnoha různých grafických témat, nebo si definovat vlastní zobrazení.

 

Oproti následujícímu programu, je určen i pro plánování či vyhledávání možných objektů k focení. Celkově je program pěkně a přehledně zpracovaný a rozhodně stojí za vyzkoušení.

 

AstroPhotography Tool (APT)

Program Dosovského vzhledu nabízí řadu zajímavých funkcí a přináší trochu odlišný pohled od klasických Win oken, stejně jako předchozí program. Ostatní programy se nedokázaly od Win vzhledu odpoutat, zřejmě u některých i proto, že vznikly poměrně dávno. Program je opět určený pro systémy Windows a ASCOM a INDI kompatibilní.

Na základní obrazovce jsou v levém sloupci zobrazeny základní údaje o počítači (stav zdroje), kameře (chlazení), filtrech, PHD pointace, měsíční fáze a graficky čas vzhledem k astronomickým odmínkám na obloze (soumrak, noc východ západ Slunce). V horní liště je tl. LiveView s možností zoomu (3x, 5x, 10x and 15x, na DSLR funguje rovněž) a tl. Shoot pro snímek, který má definované parametry v pravém sloupci dole (je univerzální jak pro chlazené kamery tak i DSLR). Název objektu se následně zapisuje do názvu souboru (pokud to máme tak definováno. V střední části je okno, kde se zobrazí obrázek z kamery s malým oknem pro definici parametrů zobrazení a pod ním logy, co program v které chvíli provádí. V pravém sloupci v horní části nalezneme záložku Camera, kde vybíráme plán pro expozice a spouštění scriptů tl. Start.  Následují další 3 záložky, které rozebereme na dalších obrázcích.

V menu Gear nastavujeme parametry montáže (Connect scope) a Guideru. Malé + v ikoně znamená, že pokud držíme Shift na klávesnici a klikneme levým tl. myši, rozbalí se menu pro nastavení místo funkce, které ja na tlačítku. V tomto menu definujeme i parametry Autostaru (určeno pro montáže Meade), ostření (Focuser), filtrového kola (Filter Wheel) a derotátoru (Rotator). Funkce Point Craft vyvolá funkci Plate Solving od PlaneWave, Astro Tortilla či All Sky. Malé tlačítko Object vyvolá katalog DSO, hvězd, mapy souhvězdí, uživatelských objektů a ToDo, neboli úkolů, co fotit v budoucnu.

Další záložka Tools zahrnuje množství velmi šikovných utilit, které lze stisknutím tl. Myší okamžitě vyvolat, případně nastavit. Níže je Object calculator, který vytvoří vypočítá velikost objektu ve stupních, pixelech kamery a odešle FOV kamery do vybraného planetária, např. SkytechX (lze použít 5 free planetárií) pro přípravu kompozice foceného objektu. Záložka APT Settings obsahuje základní nastavení programu, GUI, zvuků a řečového modulu, která oznamuje v 35 hláškách připojení a odpojení zařízení apod. Je možné dohrát i češtinu. Jedna z výborných funkcí Framing Mask. V obraze z předešlého focení si vyznačíte definovaným kroužkem 2-3 objekty, uložíte masku a spustíte focení. Na pořízeném obrázku vidíte nejen objekty, ale i kroužky, které označují místo, ve kterých objekty byly minule. Ano chápete správně, jste schopni si dokonale nastavit kompozici identickou z předešlého focení i třeba rok starého.

Poslední záložka obsahuje souborového manažera (lze prochrázet i během focení obrázky a složky a nastavovat Preview obrázku buď celých do okna (Fit) nebo 1:1 s posunem v okně. Šikovná věc pro kontrolu ostření během focení, stavu obrazu apod. Tlačítkem Priview Effects můžeme nastavovat různé filtry, negativní zobrazení a rotovat obraz apod.

Jak vypadá okno při pořizování obrázků je vidět níže, kde můžeme sledovat parametry pozadí oblohy (Pixel Aid), grafem parametry guidingu, teploty, napájení, kvality oblohy (pomocí SQM), kvalitu zaostření (Focusing Aid) apod. Vše je zobrazeno přehledně v jednom okně a s jednotlivými okénky můžete libovolně pohybovat, zavírat a přidávat další.

Program má velké množství funkcí a návod je velmi dobře zpracován s výborným vysvětlením každé funkce a ukázkou daného okna a popisem nastavení. Mě osobně se APT líbí asi nejvíce, ve verzi 3.9 můžeme očekávat i automatické doostřování během expozic, takže nebude ani v tomto ohledu pozadu za konkurencí, navíc má řadu exkluzivních funkcí, které ostatním programům chybí.

Programů pro pořizování snímků z kamer je celá řada, v poslední době je populární EKOS běžící na Raspberry, které umožňuje vynechat notebook, který má velký odběr a při pořizování snímků je přece jen lepší ve volné přírodě použít malý tablet který přes WiFi a Raspberry celý proces ovládá např. ze vzdáleného místa (např. auta). Každopádně výrobci se snaží softwarem vše sjednotit do jedné platformy a tak získat dokonalý přehled na jedné obrazovce a potřebné funkcionality co nejvíce přiblížit praktickým potřebám astronoma a zrychlit celý proces astrofotografie.