Vytisknout
Nadřazená kategorie: Praxe a zkušenosti
Kategorie: Užitečné maličkosti
Zobrazení: 4522

V rámci nového cyklu - užitečné maličkosti zde budeme čas od času představovat jednoduché nápady, které dokáží ušetřit spoustu času, popř. alespoň zaujmou. Celý cyklus začínáme jednoduchou úpravou digitálního mikroskopu na skutečně všestranný kolimátor vhodný ke kolimaci i velmi složitých konstrukcí (typů dalekohledů).

 

 

Jednoduchý digitální mikroskop viděl na obrázku téměř každý. V ceně mezi 1-2 000,- Kč jej lze pořídit v celé řadě variant. Změnou vzdálenosti od pozorovaného předmětu lze po zaostření měnit pozorované zvětšení. Pro naši úpravu jsou vhodné všechny mikroskopy, které lze zaostřit na nekonečno, resp. na vzdálenost alespoň metry (což jsou téměř všechny).

Celá úprava spočívá v nahrazení plastického nástavce (o průměru 32mm) za kovový 1.25“ tubusek (např. ze starého okuláru). Dovnitř je jej třeba vlepit nebo upevnit pomocí vhodného tmelu. Plastové skosení uvnitř napomůže správnému vycentrování tubusku. A to je vše. :-)

 

A jak to celé funguje?

Ze spodní strany má mikroskop kolem objektivu integrovaný prstenec LED, které jsou určeny k osvětlení pozorovaného předmětu. Pokud vsuneme takto vytvořený kolimátor do fokuseru, bude se obraz těchto LED z části odrážet zpět. Na každé optické ploše (resp. na každém rozhraní) dojde k jednomu odrazu, jehož obraz pozorujeme jako obraz promítnutý objektivem mikroskopu/kolimátoru na jeho snímací chip. K tomu si musíte pouze trošku pohrát s nastavením zvětšením (resp. s ostřením) a obraz zaostřit. K dalšímu tak budeme potřebovat počítač s nainstalovaným originálním k mikroskopu dodaným softwareme (případě USB mikroskopu, existují ale i varianty tohoto mikroskopu např. pro připojení k monitoru či TV).

 

V ideálním případě bychom viděli soustředné kruhy tvořené odrazy Led na jendotlivých plochách. Reálnější však je, že některé z obrazů budou oproti cílovému stavu posunuty. Pozorovaný obraz umožňuje identifikovat jak rozcentrovaný objektiv refraktoru, tak např. i provést precisní kolimaci např. konstrukce Maksutov či Schmidt-Cassegrain (či zní odvozené, např. Edge). Pohým pootočením mikroskopu v okulátorovém výtahu také můžeme identifikovat problémy s okulárovým výtahem.

V případě prosté kolimace dalekohledu pak pohybem kolimačních šroubů pouze musíme pozorovaný obraz vycentrovat. A toť vše. Pokud máte tedy v dao v šuplíku jednoduchý digitální mikroskop, určitě si toto využití vyzkoušejte.

 

A to nejlepší na závěr – takto vytvořený kolimátor můžete bez problémů využívat dále jako mikroskop.