Vytisknout
Kategorie: Praxe a zkušenosti
Zobrazení: 1434

 

V tomto článku seznámím čtenáře se zkušenostmi kolem zoom okulárů, které lze použít i v astronomických dalekohledech, a ve druhé části se podíváme na několik klasických, ale zajímavých okulárů, které se v praxi moc nevyskytují. Některé kousky, o kterých také bude řeč, můžete vidět na snímku níže :

 

 

Okulár DOCTER UWA se přestal vyrábět, ale na přání astroamatérů bylo nově vzniklou firmou NOBLEX přislíbeno, že výroba bude letos na podzim obnovena - skutečně se tak stalo a nám se zadařilo z velmi malé série získat hned dva kousky tohoto skvělého okuláru, abychom mohli ověřit, zda je okulár s novou značkou opravdu identický. Nu a starý známý Panoptik 24 mm nám na snímku poslouží jako měřítko k porovnání velikosti.

 

I.  TRANSFOKÁTORY V ASTRONOMII

 Tak nějak máme všichni v povědomí, že zatímco ve fotografické praxi se transfokátory používají logicky v objektivech, tak u astronomických dalekohledů jsou to právě okuláry. Ačkoli jsou zoom-okuláry v amatérské praxi známy už poměrně dlouho, více prosazovat se začínají až poslední dobou. Je to samozřejmě dáno technologickým pokrokem, jak si ještě dále blížeji vysvětlíme...

Povězme si něco o historii těchto okulárů s proměnlivou ohniskovou vzdáleností. Velmi důležitým mezníkem pro počáteční rozšíření zoom-okulárů je počin japonské firmy VIXEN. Dlouhodobě známá a úspěšná firma VIXEN dala astronomické komunitě několik skvělých produktů. Dáte mi za pravdu, že asi tím nejgeniálnějším výrobkem byla paralaktická montáž GP, jejíž kopie v podobě montáží typu EQ-5 dodnes zaplavují celý svět. Velmi úspěšné, a tudíž rovněž hojně kopírované, byly i dvě řady Vixen okulárů - LV a LVW. A právě v éře těchto typů okulárů, kdy se masově začalo používat lanthanové sklo - tehdá se mu ještě neříkalo ED - vznikl i první úspěšný zoom-okulár - VIXEN LV Zoom 8-24 mm :

 

 

Tento transfokátor se stal velmi rozšířeným, a to i díky proslulé firmě TeleVue, která jej zařadila do svého portfólia. V první generaci vypadal TeleVue zoom úplně identicky, ve druhé pak doznal mechanického vylepšení - byly přidány aretace-zaskakování u vyznačených ohnisek, tzv. Click-Stop, což výrazně zvýšilo komfort při použití v binohlavách. Původní Vixen LV zoom se v nezměněné podobě prodával donedávna...

Dnes už byste s takovýmto zoom-okulárem moc spokojeni nebyli, protože trpěl několika nedostatky - především tím, že se změnou ohniskové vzdálenosti bylo nutné přeostřovat. Kresba nebyla vůbec špatná, ale zorné pole 40-55° je prostě malé. Ano, máte pravdu - v levných zoomech za 50-100€ je to dodnes standard. V průběhu času se ve světě dále pak prosadily zoomy PENTAX - především díky tomu, že jejich spektivy byly vybaveny klasickým výstupem 1,25". Tímto se do povědomí nejen astronomů, ale i uživatelů pozorovacích dalekohledů, rychle dostaly nejen oba Pentax zoomy 8-24 a 6,5-19,5 mm, ale také výborné okuláry řady XW a XF.

Dalším mezníkem v rozšíření zoom-okulárů bylo zrození velmi povedeného BAADER Hyperion Zoom okuláru 8-24 mm, který je dnes na trhu už ve 4. generaci. TeleVue Click-Stop zoomy 8-24 byly rázem ve velkém nahrazovány, nejen v binohlavách, právě tímto Baader transfokátorem, který je lepší po všech stránkách. Nejvíce potěšilo podstatně větší zorné pole - 50-68°. Okulár je velmi rozšířený i díky jeho velmi dobré konektivitě, neboť díky několika závitům a množství redukcí jej lze napasovat i na řadu spektivů různých značek.

V době největšího rozmachu TV Naglerů T6 se ve světě objevily velmi pozoruhodné zoom okuláry, jejichž duchovním otcem byl Glen Speers, a to v rámci kanadské firmy ANTARES. Okuláry nesly označení Speers-WALER a největšího úspěchu dosáhl zoom 5-8 mm s mimořádně velkým 82° polem. Kvalita zobrazení těchto zoomů byla velmi vysoká, takže snesly srovnání i se zmíněnými Naglery T6. Americký výrobce TeleVue zase nabídl dva Nagler zoom-okuláry s rozsahem 2-4 a 3-6 mm. Ten delší se vyrábí dodnes a je velmi kvalitní - s optickým designem Naglera toho moc společného nemá, jde o takového "barlowovaného" Plossla, neboť je složen z pouhých 5-ti čoček. Což je dobře, protože je velmi brilantní a drží zaostření - velmi doporučuji...

Další vývoj transfokátorů v okulárech se v poslední dekádě přesunul téměř výhradně do třídy spektivů. Což bylo jedině dobře, protože zde se vývoj nesmírně urychlil a my díky tomu máme k dispozici stále lepší zoom okuláry, které jdou zadaptovat na astronomické dalekohledy a vykazují vlastnosti, o kterých se nám před nedávnou dobou mohlo jen zdát... Použití kvalitních skel, asférických ploch a aplikace pokročilých výpočetních algoritmů přineslo kýžené ovoce v podobě několika vynikajících zoom-okulárů, které nemusíte neustále přeostřovat, a u kterých se můžete dokonce těšit i na bodové hvězdy poblíž okraje zorného pole. Okuláry k pozorovacím dalekohledům mají další velkou výhodu v tom, že musí být z podstaty věci adaptovány na poměrně světelné objektivy a jejich reálné zakřivení pole. A toto dnes vyhovuje většině moderních, a tudíž i světelnějších, ED a APO refraktorů. 

Mezi dosti oblíbené zoom-okuláry, především díky německé firmě APM, patří i LEICA Aspherical Zoom 8,9 - 17,8 mm, který je vyobrazen nejen na úvodním, ale i na následujícím snímku :

 

 

 

Z obou snímků je patrné, že tento zoom-okulár jde snadno zadaptovat na běžný rozměr barelu - a to právě díky firmě APM, která v posledních letech vyráběla, a stále nabízí, takovéto redukce na několik vyhlášených transfokátorů. Má v nabídce i náš dvojnásobný zoom od MEOPTY ( pro spektiv S2 ), který disponuje konstatní velikostí zorného pole 66°. Rovněž tam lze zakoupit zmiňovaný Leica-zoom, případně transfokátor od Swarovského.

LEICA zoom nabízí poměrně velmi široké zorné pole - 60-80°. Podává velmi ostrý a brilantní obraz. Jediný zbytkový neduh, kterého si všimnete, jsou barevné lemy blízko okraje zorného pole, a to u krátkých ohnisek. Pokud by se tento zoom na tomto konci mírně přiclonil - rozuměj - zmenšilo se zorné pole, třeba na konstantních 60°, byl by z něj okulár absolutně dokonalý.

Stejná redukce na 2" barel od APM, která je k zoomu Leica, vyhovuje i vynikajícímu zoomu KOWA TE-11WZ (II), s rozsahem 8,4 - 20,4 mm a 79 - 60° zdánlivým zorným polem. Myslím si, že skutečná velikost zdánlivého zorného pole bude na úplných krajích o nějaký ten stupínek menší, nicméně tento zoom-okulár mně velice příjemně překvapil, když jsem ho vyzkoušel právě v astronomických dalekohledech - nejenže kreslí bodově až do kraje, ale ve světelném Newtonu nepotřebujete ani Paracorr.

 

 

Okulár je velice ostrý a brilantní, což bude i zásluha dvou XD členů ( na obrázku výše s červeným zabarvením ). Že výborně drží rovinu zaostření, už pokládám za samozřejmost. Pro astronomii tedy velmi doporučeníhodný okulár, navíc s velmi komfortním pohledem. 

 

 

Závěrem kapitoly o transfokátorech se zmíním o velmi nadějné novince, která bude k dispozici na konci roku - jedná se o Markusem Ludesem vyvinutý zoom s rozsahem 7,7 - 15,4 mm a konstantním zorným polem 75°! Podrobné informace najdete zde :

https://www.apm-telescopes.net/de/neues-apm-super-zoom-okular-77mm-bis-154mm-125-anschluss

 

Jsem opravdu přesvědčen, že moderní zoom-okuláry si v dohledné době najdou i v astronomii daleko víc příznivců, než je tomu dosud... Mají nesporné výhody, jak pro pozorování DSO, tak pro pozorování těles sluneční soustavy. Můžeme rychle nastavit vyhovující kompozici, najít optimální kontrast - správně tmavé pozadí, nebo zvolit ideální velikost zvětšení odpovídající míře seeingu.

   

II.  DALŠÍ ZAJÍMAVÉ OKULÁRY

 

1. TAKAHASHI ERFLE 28 mm 60°

 

Tyto Takahashi okuláry jsou zajímavé tím, že při poměrně dlouhém ohnisku 28 mm - a přitom v jen 1,25" barelu - nabízejí až 60° zdánlivé zorné pole. Mno, dáte mi za pravdu, že kdo se této problematice věnuje a má tudíž ponětí o základní geometrii a optice, tak okamžitě namítne, že to určitě není možné - tedy, že hodnota 60° bude nadsazená... Nicméně - v rámci zadání pro nalezení vhodného okuláru do Honzova binaru, který dá požadované zvětšení - rychle zjistíte, že nabídka na trhu je velmi skoupá, když chcete mít něco lepšího, než je Plossl. Tak jsme si řekli, že to riskneme a budeme srozuměni s tím, že ve výsledku bude Honza v binaru mít s těmito okuláry pole o velikosti cca 55°. Má předtucha se naplnila - výrobce se opravdu při návrhu mechaniky okuláru hodně snažil vytěžit ze světlosti barelu 1,25" co nejvíc, ale málo platné, fyzikální zákony zatím moc ohýbat nejdou... cool  Neboli výsledkem je viditelná vinětace u clony, která ale při pozorování krajiny toliko nevadí. Celkově je Honza s nasazením těchto okulárů v jeho binaru velice spokojen - optický design Erfle zde poskytuje příjemný pohled s očekávaným mírně poduškovým zkreslením. Z mého pohledu tento okulár kreslí v rámci terestrického nasazení dostatečně ostře i na kraji pole - a právě k tomuto účelu jeho pořízení doporučuji i já. Naopak při pozorování noční oblohy je pro vyšší nároky nutno počítat s tím, že v poslední třetině zorného pole je to s bodovostí hvězdiček už kapku horší.

Na dalším snímku níže si můžete dvojici těchto okulárů velikostně porovnat s mechanicky stejně provedeným okulárem Takahashi Abbé 25 mm, dále s Edmund Optics RKE 28 mm a TV Plosslem 25 mm.

 

 

2. TAKAHASHI LE 40 mm

U japonské firmy Takahashi ještě chvilku zůstaneme, abyste se mohli seznámit s delším ohniskem - 40 mm - v rámci oblíbené řady okulárů s označením LE. Po tomto okuláru jsem pro změnu zatoužil já, neboť potřebuji základní okulár pro mého planetárního Maksutova s ohniskovou vzdáleností 4 m při světelnosti F/20. Malý centrální zástin tohoto katadioptru  - 21° - dává tušit i menší otvor v primáru a tím pádem i malou světlost na výstupu. Zkrátka skvělého Pentaxe XW 40 mm zde nevyužiji, navíc to vyžaduje zbytečný 2" výstup. A obráceně - TV Plossl 40 mm je sice opticky výborný okulár, ale jeho 43° pole je zase zbytečně malé... 

 

 

Volba okuláru Takahashi LE40 se ukázala jako velice vhodná. Jeho 5-ti členný optický design poskytuje velice ostrý a brilantní obraz a to v celém 52° poli. Jedná se tímto o skvělý planetární okulár pro dalekohledy s dlouhým ohniskem. Poměrně úzký svazek světla procházející primárem mého Maksutova umožňuje minimalizovat hmotnost na výstupu  - pro uvedený okulár stačí T2 hranol Baader, do kterého je okulár zašroubován pomocí redukce z filtrového závitu na závit T2. Toto řešení současně poskytuje minimální možné zvětšení z důvodu nejmenšího nutného vysunutí ohniska. Stejným způsobem takto používám velmi často i okulár ES 28 mm 68°, který jsem shledal v něčem i lepší, než vyhlášený TV Panoptic 27.

 

 

Okulár Takahashi LE40 má i 50 mm brášku, kterého jsem ovšem v ruce ještě nedržel. Optická stavba je stejná, tedy 5 čoček ve 3 skupinách. Okuláry obsahují i ED skla, konkrétně lanthanová. Stejný optický design používala i firma Baader u okuláru Eudiascopic 35 mm, jehož obrovskou výhodou je, že se zorným polem 46,5° je vtěsnán do 1,25" barelu. Lze jej tudíž použít i ve větších binohlavách. Je to velmi dobrý okulár, rovněž obsahuje ED skla, ale jeho brilance není tak dobrá, jako u TV Plosslu 32 mm, nebo jako u okulárů Takahashi LE.

 

3. NOBLEX UWA 12,5 mm 84°

 

Na snímku výše vidíte nové provedení dnes již proslulého širokoúhlého okuláru Docter UWA, který se po zániku firmy Analytik Jena přestal vyrábět a značka Docter ve sportovní optice zanikla. Nebylo vůbec jisté, zda nový majitel něco ze sortimentu sportovní optiky bude chtít převzít. Po nějaké době se blýskla naděje, že by se nakonec tyto skvělé okuláry mohly opětovně vyrábět. Ano, jak vidíte dobře to dopadlo - před několika týdny přišlo avízo, že je k dispozici minisérie 50 ks. Stalo se tak těsně před MHV a my jsme se museli s Honzou Kubicou během tohoto povedeného astrosetkání na začátku podzimu rychle rozhodnout, zda objednáme rovnou dva kusy. Bylo to velmi napínavé a to ze dvou důvodů - cena z původních 860€ narostla na rovných 1000€ a dále jsme měli strach, zda nové provedení bude opravdu identické, tedy zda nebude okulár ošizen... Někomu se může tato obava zdát spíše úsměvná, jenže po několika informačních výměnách s techniky z Německa, které nás měly uklidnit, nám naopak přibývaly vrásky na čele... Firma Analytik Jena vždy vyzdvihovala, že exkluzivita tohoto okuláru tkví v použití velmi exotických skel, na které se čeká tuze dlouho, neboli že toto jest ten pravý důvod, proč okulár Docter byl po celou dobu nedostatkovým artiklem. Uvažovalo se i o tom, že okulár by se mohl vyrábět ve větších sériích a s nižšími náklady díky tomu, že se použijí běžnější optická skla. Konstruktéři z Eisfeldu, se kterými jsme komunikovali, nám toto potvrdili, ale i přesto nás ubezpečovali, že okulár už se značkou Noblex bude zcela identický. Vzápětí ale dodali, že na ten klíčový díl se už přes půl roku čeká, až se vyrobí v Indii. No, utěšoval jsem se, že Indové už lítají do vesmíru a taky se stávají softwareovou velmocí... Ale za boha jsem si nemohl vzpomenout, kde že se tam může produkovat něco, co bude v mém budoucím a vysněném okuláru a přitom se to nemůže vyrobit tady v Evropě... surprised  

Okuláry vzápětí dorazily a přežily i brutální a bohužel dosti časté zacházení pracovníků České pošty, tedy že byly bez předchozího zazvonění, či zavolání, obloukem vhozeny přes plot k Honzovi na zahradu. Oba exempláře, včetně staršího Doctera, kterého jsem nedávno recenzoval, jsou vyobrazeny na snímku níže :

 

 

Sovička zůstala, pár písmenek se změnilo ... Stejná zůstala i pěkně provedená krabice, která logicky dostala nový potisk. Místo koženého pouzdra je u Noblexu použito pouzdro cordurové a také je přidána mikrovláknová utěrka.

 

 

Nás ale zajímaly především optické vlastnosti, tedy zda byly zachovány... Také jsme doposud neměli možnost, na rozdíl od podobně laděných limitních okulárů TeleVue APOLLO 11 ( viz. foto níže ), vyzkoušet Doctery/Noblexy v binohlavě, či v pravém binaru. S napětím jsem dlouho okuláry zkoumal a testoval, abych si posléze oddechl s konstatováním, že okuláry Noblex se chovají za všech okolností úplně stejně, jako starý Docter.

 

 

Okulár Docter/Noblex má opravdu skvělé zobrazovací vlastnosti a to v celém poli 84°. Toto zdánlivé zorné pole je nápadně větší, než u Naglera T6 13 mm - je to skutečně poctivých a změřených 84°, na rozdíl od mírně nadhodnocených 82° u 1,25" Naglerů. Podrobnosti si můžete přečíst v mé nedávné recenzi zde na POSECu. Tento okulár se očekávaně osvědčil i v binohlavě - je přeci jen menší a o dost ergonomičtěji provedený, než TV Apollo 11 mm, který sice rovněž disponuje špičkovou kvalitou ve stejně velkém poli, ale řada lidí bude mít v rámci binopohledu problém s nosem, jak se dá tušit z fotografie výše. Okuláry Noblex jsem m.j. zkoušel v mém nejlepším refraktoru - olejovém tripletu CFF 140 mm. Mírně teplejší barevné podání na planetách vůbec nerušilo, prostorové podání bylo fantastické. Sejdou-li se podmínky a seeing dovolí zvětšení i přes 300x, je brouzdání po Měsíci s binohlavou osazenou dvěma Noblexy opravdu velmi emotivním zážitkem.

 

 

V řádné recenzi okuláru Docter jsem zmiňoval, že jeho použití ve dne má svá specifika. Jde především o to, že se při silném protisvětle může v některých dalekohledech, kde je výsledná pupila větší jak 2 mm, vkrádat na kraji zorného pole nažloutlé parazitní světlo - je to slabounké, většina pozorovatelů si to vůbec nevšimne.  Naproti tomu má okulár Docter/Noblex pro pozemské pozorování vynikající a zcela unikátní vlastnosti, pro které také je velmi ceněný. Použití tohoto okuláru ve špičkové fluoritové Kowě TS 883 je vrchol dokonalosti, poněvadž si to vše sedlo, jak prdýlka na nočník.. laughing  Při výstupní pupile 2,15 mm a zvětšení 41x  ( což je v podstatě identické, jako u originálního binaru Docter Aspectem ED 40x80, kde tyto okuláry jsou ...) máte k dispozici bezvadný obraz s velmi podmanivým prostorovým vjemem, který mohou překonat snad jen okuláry v binokuláru Nikon WX 10x50. 

Na fotografii v úvodu tohoto článku je okulár Docter vyobrazen i s potřebnou redukcí, která umožňuje použití 1,25" okulárů ve větších spektivech Kowa Prominar. Největším Prominarům je věnována předchozí recenze, kde se vše potřebné z této tématiky dočtete, včetně možného použití i v kombinaci s násobičem 1,6x, jak je vyobrazeno na snímku níže :

 

 

Pro potenciální zájemce, kteří by si chtěli tento Noblex UWA okulár pořídit, mám ještě jednu pozitivní zprávu - výrobce přislíbil, že jej bude produkovat i nadále, a to ve 300ks sériích ročně.

Tak tolik o, pro vás čtenáře doufám velmi zajímavých, okulárech klasických, ale i těch s proměnnou ohniskovou vzdáleností. V úplném závěru chci ještě poděkovat za spolupráci Honzovi Kubicovi, díky kterému se mi dostalo do rukou už mnoho pěkných okulárů...