Vytisknout
Kategorie: Nezařazené
Zobrazení: 364

  

 

Přiznám se, že jsem naposledy navštívil HTT v roce 2009 a tak jsem byl zvědav, kam se ubírá současná německá astronomie. Akce se zúčastnilo přibližně 250 lidí, někteří zde již byli týden před oficiálním zahájením. Vyrazil jsem na akci karavanem, protože je to nejpohodlnější a vzhledem k tomu, že je ubytování pouze ve stanech a v místě nejsou k dispozici sprchy, tak je obytné auto ideální. K dispozici jsou pouze toalety, které jsou velmi slušné a je jich dostatek. Přednáškový sál poskytuje velký prostor a není problém s místy. Občerstvení fungovalo jak u snídaní formou bufetu, tak i večeře (steaky, buřty, párky, bramborový salát, hranolky). Nápojové bistro fungovalo celý den. Připojení k elektrice je samozřejmostí. Jako jediným cizincům nám dali i malou slevu 20%, 10 EUR na osobu a 20 Eur za auto.

 

 

Přestože je místo u malé vesničky Jeßnigk, přišlo mi světelné znečištění velmi malé a navíc ve 22 hodin vesnička zhasínala veřejné osvětlení, možná po dohodě s astronomy. Fotografie oblohy je bohužel až druhý večer v sobotu, kdy se při obzoru držela oblačnost, předchozí noc se dalo pozorovat až úplně u obzoru.

 

 

 Těšil jsem se na zajímavé dalekohledy a setkání nezklamalo. Jedním z prvních dalekohledů, který upoutal moji pozornost byl opravdový obr, bino 2x500mm. Pozoroval jsem s ním obě noci a viděl mnoho klasických objektů. Samozřejmě M13 byla jedním z nich, naprosto neskutečný pohled, který vypadal 3D a připomínal fotografii, nikdy před tím jsem nic podobného neviděl, přece jen dvě oči je jiný pohled. Objekty jako M27, M57, Blinking mlhovina a spousta dalších objektů byla ukazováno úplně v jiném světle, než je člověk zvyklý u malých dalekohledů. Mrkli jsme i na kometu 103P/Hartley, která měla viditelně nesymetrickou komu. V dobsonu 200 mm by nebylo vidět kromě jádra vůbec nic. Kolimace binokuláru se sice při otáčení občas rozjela, ale pomocí několika šroubových seřizovacích prvků se během pár sekund dala znovu seřídit. Jednoduše, parádní stroj, který ukáže i planety. Na Jupiteru sice nemělo bino takový kontrast, díky hodně přicházejícího světla z kotoučku, jako vedle stojící refraktor TMB 175 mm, nicméně barvy byly nádherné a zvláště modrá kolem pásů svítila naprosto nevídaně, to TMB tak pěkně ukázat neuměl. Nicméně kontrast v refraktoru byl parádní.

 

 

 

Největší dalekohled na HTT byl 850 mm dobson. Mimo jiné jsem v něm poprvé pozoroval zajímavou galaxii NGC 772 s výrazným ramenem a pěknou strukturou galaxie. Řekl bych, že objekty v tomto dalekohledu byly vidět prakticky stejně jako v dobsonu 2x500mm.

 

 

Druhým největším průměrem byl velmi pěkně řešený ultralehký dobson 700 mm. Rovněž na louce byl k vidění i 600 mm dobson a 500 mm dobson, klasické dřevěné konstrukce.

 

  

 Na louce se objevily i pěkné kousky, vintážní Zeissy 60 mm. Ve stánku byl zanícení sluneční astronom, který v noci nepozoroval, ale přes den ukazoval všemožné snímání Slunce a pěkný vizuální spektroskop s vysokým rozlišením.

 

 

 Akce se zúčastnili dva prodejci astro-techniky, APM a Space Instrument, kde bylo vidět nejen řada dalekohledů k prodeji, ale i nabízeli příslušenství, hlavně filtry a okuláry.

 

 

Těšil jsem se, že se podívám i na bino APM 150 a pohled na M31 byl úchvatný. Jak je z obrázku patrné, dalekohled je na elektricky výsuvném sloupu, s velmi dobrou stabilitou. Je to přece jen kus dalekohledu a pro mě je už taková zbytečně sestava těžká i když stále převozná. APM tu nabízelo především celou řadu binokulárů jak velkých APM 70-150 tak malých triedrů.

 

 

Dalekohledy u Space Instruments byly vystaveny nejen standardní jako Takahashi Mewlon 210, nebo TOA 130 NFB, ale i dodělávané nebo dokonce vlastní konstrukce. Oba dalekohledy na na webu prodejce prodávají, ovšem nic levného. Otevřený refraktor je určen pro pozorování Slunce v H alfa a má etalon < 1 Å, cena 3000 EUR za 90 mm průměr.  Bohužel sluneční bino, složené ze dvou Coronado PST, není double stack, takže sice to byl hezký pohled na poměrně jasný kotouč Slunce, kde byla vidět řada protuberancí, ale bohužel na povrchu bylo vidět útvarů poměrně málo. Přece jen single stack kolem 1 Å není to pravé, chtělo by to double stack. Cena kompletu byla 2600 EUR.

 

 

 

Na HTT jsem vezl montáž RST-300 a SCA 260. Jako kameru jsem zvolil fotoaparát Sony A7sII, který se dá se velmi pěkně ovládat přes iPad a zobrazovat vše, co je na displeji foťáku. Tedy není potřeba v noci klečet u displeje a kroutit hlavu do různých poloh, ostřit nebo kontrolovat expozice. Jako guider jsem měl Staraid, kterým jsem ustavoval montáž na Polárku a řídil expozice fotoaparátu s ditheringem. Čím déle dělám s montáží od Rainbow Astro, tím více jsem z ním nadšený. Nepotřebuje závaží, je přesná, rychlá a hlavně lehká. Ukáže nejen odchylku od správného ustavení, ale i kam a o kolik otáčet šrouby k nápravě. Má, ale jednu unikátní funkci, dokáže eliminovat odchylku v pohybu tak, jako by byla správně ustavená, tedy na EAA s hrubým ustavením ideální.

 

 

Obloha na akci byla výborná, MSA první noc 21.26 a druhá MSA 21.22. Pořídil jsem dvě fotografie. První Pacman expozice 20x300s a druhá Srpková mlhovina 23x300s. Nastavení fotoaparátu bylo ISO 2000, při kterém je poměrně malý šum a dobrý dynamický rozsah. Obě fotografie byly zpracovány v PixInsight a Siril. Pro větší rozlišení otevřete obrázek na nové stránce.

 

 

 

 Celkově hodnotím akci jako povedenou, jak z hlediska kvality oblohy, tak pohodoví lidé. Jídlo a pití fajn (pivo vynikající) a několik velmi zajímavých přednášek, vypíchnu „Zpracování obrazu DeepSky pomocí PixInsight a GraXpert“ a „NoiseX, StarX a BlurX – nové zásuvné moduly Terminator pro PixInsight“, nebo přednáška „Kolimace Newtona“. Přednášky jsou sice v němčině, ale člověk to pochopí i bez znalosti jazyka. Já jsem si odvezl informaci o vynikajícím software pro odstraňování gradientů z fotografií, který jsem neznal, GraXpert. Na astroforu se hned po mé anonci uchytil. Uvidíme, jaký bude termín příští rok, občas se kryje s MHV nebo Liticemi, ale rád bych se tam zase vrátil.